Annonce
Annonce
ØL-direktør åbner døren på vid gab for ny økologisk ungdomsbevægelse
Rasmus Prehn er overbevist om, at der vil være masser af synergier mellem foreningens eksisterende medlemmer og den kommende ungdomsbevægelse, som vil bidrage med energi og nye tanker om, hvordan økologien bør udvikle sig.

Initiativtagerne til økologiens nye ungdomsbevægelse sigter mod at holde stiftende generalforsamling på et sommermøde, som er åbent for alle unge, der vil arbejde for mere økologi. Her er initiativgruppen flankeret af Kalø-forstander Julie Rohde Birk (yderst t.v.) og ØL-direktør Rasmus Prehn (yderst t.h.) Foto: Jakob Brandt
Mens solen skinnede udenfor, havde en gruppe Kalø-elever søndag eftermiddag sat hinanden stævne i et stort mødelokale på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
”Velkommen til Økologisk Ungdomsbevægelse” stod der på et whiteboard på væggen i lokalet, hvor initiativtagerne til en ny økologisk ungdomsbevægelse havde arrangeret bordene i en hestesko for bl.a. at lytte til oplæg fra Rasmus Prehn, direktør for Økologisk Landsforening og Julie Rohde Birk, forstander på Kalø.
De ser begge spændende perspektiver i en gruppe Kalø-elevers planer om at etablere en bredt favnende økologisk ungdomsbevægelse, og på mødet åbnede Ramus Prehn døren på vid gab for et tæt samarbejde:
Deltag i åbent fællesmøde 8. april
-
For at nå ud til flere unge og inddrage dem i den økologiske ungdomsbevægelse inviterer initiativgruppen fra Kalø andre unge til at deltage i et fællesmøde d. 8. april kl. 16 på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
-
Mødet er åbent for alle unge, som vil være med til at udbrede den økologiske produktionsform.
Deltagerne kan enten møde fysisk op på Kalø Økologisk Landbrugsskole eller deltage online ved at sende en mail til: rasmusdosesandorff
@gmail.com
”Økologi er ungt, så det er helt fantastik, når den unge generation kommer og siger, at vi gerne vil være med til at udvikle og drive økologien. Det er SÅ flot at se det initiativ, som de unge har taget. På den måde er de med til at sprede det gode budskab. Det gør mig virkelig glad. Det er lige det, som vi har brug for, og jeg håber, at det her er et tegn på, at den folkebevægelse, som vi gerne vil have til at arbejde for det økologiske, er på vej til at tage nogle skridt i retning af en grønnere fremtid,” sagde Rasmus Prehn efter mødet på Kalø.
Økologien er den stærkeste dagsorden lige nu, og det er måske den bevægelse, som har potentiale til at danne flest alliancer. Derfor er jeg sikker på, at I bliver en succes, og hvis vi står sammen, får vi en stærkere stemme.
— Rasmus Prehn, adm. direktør, Økologisk Landsforening
Mens andre foreninger fokuserer på at løse enkelte problemer som klimaforandringer eller dårlig dyrevelfærd, glæder direktøren sig til samarbejdet med en gruppe unge, som tænker mere holistisk og har forstået, at økologien er svaret på en række af de udfordringer, som samfundet er nødt til at løse.
”Økologien er den stærkeste dagsorden lige nu, og det er måske den bevægelse, som har potentiale til at danne flest alliancer. Derfor er jeg sikker på, at I bliver en succes, og hvis vi står sammen, får vi en stærkere stemme,” sagde han til Kalø-eleverne, som allerede har kontakt til en stribe grønne netværk og foreninger, som bakker op om den nye bevægelse.
”De unge kommer med engagement og er nytænkning, som kan inspirere os ældre og mere bedagede medlemmer i Økologisk Landsforening. Det er klart, at unge mennesker kommunikerer langt bedre til deres egen generation. Derfor kan vi få flere unge med, når vi får en ungdomsbevægelse, og det er SÅ positivt,” siger ØL-direktøren.
Unge sparker en åben dør ind
Rasmus Prehn er så begejstret for initiativet, at han på mødet luftede muligheden for, at den økologiske ungdomsbevægelse kan få en plads i både ØL’s bestyrelse og repræsentantskab.
”I første omgang kan det blive med observatørstatus, og så må vi se, hvordan samarbejdet kan udvikle sig,” sagde han på mødet, hvor Kalø-elev Rasmus Dose Sandorff blev valgt som fungerende forperson for de kommende måneders forberedelse frem mod et landsmøde med en stiftende generalforsamling.
Sidstnævnte glæder sig over den åbne invitation til et tæt samarbejde.
”Økologisk Landsforening har taget rigtig godt imod os, og Rasmus Prehn formulerede det ret godt, da han sagde, at vi har sparket en åben dør ind,” siger Rasmus Dose Sandorff til Økologisk Nu.
Han oplyser, at bevægelsen i sit arbejde vil tage udgangspunkt i beregningerne i rapporten ”Fra foder til føde II”, og han glæder sig over stor opbakning fra mange sider:
”Det er virkelig fedt, at så mange vil være med, men vi vil gerne have endnu flere unge fra forskellige grønne organisationer og netværk med, inden vi formulerer formålet og visionen for bevægelsen,” sagde den nyvalgte forperson.
Kalø-forstander bakker op
Det er ingen hemmelighed at gennemsnitsalderen blandt Danmarks økologiske landbrugere gennem de seneste år har sneget sig tættere på pensionsalderen og at voksende jordpriser gør det urealistisk for mange af de nyuddannede økologer, som forlader Kalø, at købe deres eget landbrug.
Men det er langt fra den eneste grund til, at Julie Rohde Birk, forstander på Kalø Økologiske Landbrugsskole allerede er en kæmpe fan af den nye ungdomsbevægelse, inden den er stiftet.
”Bevægelsen er det link, som vi mangler mellem landbruget og de relaterede aktører, og for mig er der tale om en gammel drøm, og jeg bliver næsten lidt rørt over, at økologien nu får en ungdomsbevægelse,” sagde forstanderen på mødet.
Hun har både en fortid som ansat i Økologisk Landsforening og Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Begge steder oplevede hun, at mange af deres nye ideer til at udvikle økologien, ofte havde vanskeligt ved at få fodfæste ude i landbruget. Derfor ser hun frem til, at både Kalø og økologien nu får en ny grøn sparringspartner, som bliver drevet af unge med en mere ideologisk tilgang til økologien.
”Hvis vi skal blive ved med at være foran, er vi nødt til at have en masse innovative ildsjæle, og jeg tror virkelig, at ungdomsbevægelsen er et vigtigt skridt i den retning, vi skal gå,” sagde Julie Rohde Birk.
Hun håber, at en stærk ungdomsbevægelse kan være med til at skabe en nødvendig fornyelse i en økologisk fødevarebranche, som i dag skal leve op til krav, der handler om meget mere end at producere sunde, økologiske fødevarer.
Flere artikler fra samme sektion
Lego har nu opkøbt 2.900 ha jysk landbrugsjord til skovrejsning
Siden 2022 har Legos naturfond Kirkbi opkøbt 2.900 ha landbrugsjord i Jylland, som primært skal tilplantes som produktionsskov. Det fremgår af deres seneste årsrapport. Målet er at opkøbe i alt 10.000 ha inden for de næste 10 år.
Organisationer indkaldte til stormøde: »Hvorfor skal det være så svært at forstå, at vi har behov for at beskytte vores grundvand?«
Sammen med en række andre organisationer stod Økologisk Landsforening bag en konference på Christiansborg for at diskutere, hvordan arealerne i de kommende grundvandsparker skal forvaltes. Der var kritik af den hidtidige vandbeskyttelse, og miljøministeren erkendte, at man har taget det rene vand for givet.
Bayer dømt til at betale 14,5 mia. kr. til kræftsyg landarbejder i Roundup-retssag
En jury har tilkendt den kræftsyge John Barnes en erstatning på næsten 15 mia. kr. i en sag mod Monsanto og Bayer om kræftfremkaldende virkninger af ukrudtsmidlet Roundup. Bayer afviser skyld og vil anke dommen.