Annonce
Annonce
Julie Rohde Birk lander i et drømmejob, når hun 1. august forlader Innovationscenter for Økologisk Landbrug for at overtage posten som forstander på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Foto: Marendine Ladegaard
Ny Kalø-forstander: Skolen og økologiens to øvrige fyrtårne skal arbejde tættere sammen for at udvikle økologien
Mens de fleste borgere i øjeblikket ser frem til tre ugers sommerferie, kan Julie Rohde Birk næsten ikke vente til ferien er overstået, og hun begynder i sit nye job som forstander på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Den 1. august siger Julie Rohde farvel til Innovationscenter for Økologisk Landbrug for at overtage jobbet som forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole. Her afløser hun Nikolaj Houkjær, som efter fem år på posten søger nye udfordringer i et år med historisk stor tilgang af elever.
”Jeg glæder mig helt vildt til at vende tilbage til Kalø,” siger Julie Rohde Birk, da hun kigger forbi redaktionen i Økologisk Landsforening (ØL) for at fortælle om et karriereskift, som bringer hende tilbage til den skole, hvor hun selv var elev i et halvt år, da hun gennemførte grundforløbet på Kalø Økologisk Landbrugsskole for 10 år siden.
”Det er et totalt drømmejob at blive forstander på skolen, hvor hele kernen handler om at skabe fremtidens økologiske landbrug,” siger den kommende forstander, som i forbindelse med ansættelsesprocessen præsenterede skolen for ti sider med hendes tanker og ideer til, hvordan hun kan være med til at udvikle den økologiske landbrugsskole.
Vi danner stærk trekant
I den forbindelse tænker hun ikke kun på, hvordan skolen skaber spændende og udviklende rammer for både skolens lærerstab og eleverne, hvoraf knap halvdelen kommer fra udlandet. Som en del af forstanderrollen betragter hun det også som en vigtig mission at arbejde for at skolen kommer til at spille en større rollen i udviklingen af økologien. Det forestiller hun sig skal ske i tæt samarbejde med Økologisk Landsforening og Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som hun begge har arbejdet for og betegner som økologiske fyrtårne.
”Kalø er Danmarks eneste økologiske landbrugsskole, og jeg vil gerne være med til at gøre skolen til en mere aktiv deltager i udviklingen af økologien. Det kan vi gøre ved at danne en stærk trekant med ØL og innovationscenteret,” siger Julie Rohde Birk.
Kalø Økologisk Landbrugsskole fusionerede i 2014 med Viden Djurs og skolen har en ambition om at bidrage til en udvikling imod en national og global landbrugsproduktion, som er baseret på bæredygtige og økologiske principper.
I en tid, hvor der er voksende fokus på regenerative dyrkningsformer og ’regenerativt’ er blevet det nye buzzword, bliver det ifølge Julie Rohde Birk samtidig en vigtig kommunikativ udfordring for hele branchen at forklare, at arbejdet med at forbedre og genopbygge jordens sundhed og økosystemer altid har været en integreret del af økologisk landbrug.
Vi får en stærk profil
Skolen driver et landbrug på 65 ha og har både kvæg, får og grise og uddannelsesdirektør på Viden Djurs, Morten Bang Sørensen, glæder sig over at kunne tiltrække en meget faglig kompetent og visionær profil som afløser for Nikolaj Houkjær.
”Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at ansætte en stærk profil som Julie Rohde Birk som ny forstander på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Hun har en baggrund og erfaring fra det økologiske område, der betyder, at hun i de kommende år kan fastholde og udvikle den særlige økologiske profil, som er det helt unikke ved Kalø Økologisk Landbrugsskole,« siger uddannelsesdirektøren.
Jeg havde flere gange været til høstmarked på Kalø, og det var dér, jeg så lyset og fandt ud af, at jeg skulle arbejde med økologi og ikke mindst med de mennesker, som er i økologien.
— Julie Rohde Birk, kommende forstander på Kalø Økologisk Landbrugsskole
Han tillægger det samtidig stor betydning, at Julie Rohde Birk som tidligere elev har indsigt i skolens kultur og værdier, og han glæder sig over at kunne ønske hende velkommen på en skole, som er i god form og i år oplever rekordtilmelding af elever.
”Interessen for skolen er så stor, at vi har været nødt til at oprette et ekstra grundskolehold, som starter til oktober, og de første fem elever har allerede tilmeldt sig,” siger Morten Bang Sørensen.
Økologien trumfede arkitekturen
Som ung troede Julie Rohde Birk, at hun skulle være arkitekt, men en spirende interesse for økologisk landbrug fik hende til at forlade arkitektskolen efter tre års studier.
”Jeg havde flere gange været til høstmarked på Kalø, og det var dér, jeg så lyset og fandt ud af, at jeg skulle arbejde med økologi og ikke mindst med de mennesker, som er i økologien,” siger Julie Rohde Birk, som under grunduddannelsen var i praktik hos Øko Ged & Grønt, som drev Sondrup Gårdmejeri mellem Horsens og Odder.
Det meget håndholdte arbejde med økologiske malkegeder og osteproduktion bekræftede hende kun i, at hun skulle fortsætte med at arbejde med økologisk landbrug, men måske med en mere teoretisk tilgang, og hun har aldrig fortrudt, at hun droppede arkitektkarrieren.
For at få helt styr på teorien uddannede hun sig til jordbrugsteknolog med speciale i miljø og natur, og i 2016 blev hun fastansat i Økologisk Landsforening. Fem år senere flyttede hun med over i det nyoprettede Innovationscenter for Økologisk Landbrug, og begge steder har hun især arbejdet med skovlandbrug, biodiversitet, klima og regenerative dyrkningsmetoder.
Håber der er plads til fårene
Gennem de seneste år har der været en del udskiftninger i forstanderstolen på Kalø, men at dømme efter Julie Rohde Birks begejstring, ligner forstanderboligen ved Kalø Vig ikke en adresse, som hun har lyst til at forlade i de næste mange år, når hun sammen med sin mand og deres to små børn flytter ind i forstanderboligen til oktober.
”Nu skal vi lige have solgt vores lille skovlandbrug ved Hedensted, hvor vi har en lille flok Ertebøllefår, som jeg håber, at der måske er plads til på Kalø.”
Flere artikler fra samme sektion
Sprøjtede kartoffelmarker breder sig i Jylland
Nye tal for kartoffelavlen i Danmark viser, at hele 95 pct. af kartoflerne – Danmarks mest sprøjtede hovedafgrøde – produceres i Jylland. Her er det især de konventionelle stivelseskartofler, der spreder sig i landskabet og fortsætter den stejle vækstkurve, som nu har fulgt branchen i en årrække.
Efterårets første danske tilfælde af fugleinfluenza rammer økologisk bedrift på Lolland
En økologisk besætning i Guldborgsund Kommune er ramt af fugleinfluenza og skal aflive godt 6.000 høns, ænder og kyllinger.
Kvæg gør kyllinger trygge, viser forsøg fra Tyskland
Kvæg, der græsser sammen med økologiske kyllinger, øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Det viser et tysk projekt, hvor forsøgshold på ca. 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.