Annonce
Annonce
Reaktioner på rapport skuffer økolog: »Vi er ikke klar til at føre visionerne ud i livet, når det rammer os selv«
Bertel Hestbjerg, økologisk griseproducent, ærgrer sig over, at 'Fra Foder til Føde II' ikke førte til en reel debat af indholdet, men i stedet resulterede i udmeldelser og en forperson, som trak sig.

Bertel Hestbjerg (t.v.) fik for nylig besøg af folketingspolitiker Søren Egge Rasmussen (EL), hvis parti havde fremsat et beslutningsforslag i Folketinget for at forbedre dyrevelfærden for grise i landbruget. Bertel Hestbjerg ærgrer sig over, at rapporten 'Fra Foder til Føde II' ikke igangsatte en debat om landbrugets fremtid. Foto: Enhedslisten
Den økologiske griseproducent Bertel Hestbjerg ærgrer sig over udfaldet af rapporten 'Fra Foder til Føde II', som Økologisk Landsforening (ØL) udgav i samarbejde med otte andre NGO'er.
En række producenter, bl.a. Arla og Friland, har efterfølgende meldt sig ud af foreningen i protest, og forperson Louise Køster meddelte mandag, at hun træder tilbage som resultat af kritikken.
"Jeg synes, det er typisk. Vi vil en hel masse i forhold til klima, rent drikkevand, biodiversitet og plads til naturen. Når så en forening kommer med et bud og siger: 'Hvis vi vil opnå alt det, så skal vi gøre det så radikalt her', så bakker man af og vil ikke tage debatten. Det, synes jeg, er skuffende for andre end Økologisk Landsforening," siger Bertel Hestbjerg, der sidder i ØL's repræsentantskab, til Maskinbladet.
Han mener, at man i det mindste burde have taget en debat om rapportens indhold frem for at melde sig ud af foreningen.
"Vi er enige om, at det ikke går for godt for klimaet. Men vi afholder os, mig selv inklusive, ikke fra at flyve på skiferie, solferie eller forbruge meget. Vi er ikke klar til at føre visionerne ud i livet, når det rammer os selv. Vil vi ikke tage omkostningerne, så skal vi stoppe med at snakke om det," siger han endvidere til landbrugsmediet.
Bekymrede andelshavere
'Fra Foder til Føde II' satte tal på, hvor mange husdyr der er plads til i fremtiden, hvis dansk landbrug skal være helt økologisk og samtidig leve op til sine miljø- og klimakrav. Beregningerne viste, at bestanden af kvæg, fjerkræ og grise skal reduceres med hhv. 65, 75 og 95 pct.
Arla begrundede sin udmeldelse med, at det er en "for vidtgående" reduktion af kvægbestanden, mens Friland forklarede det med, at man ikke deler ØL's vision for fremtidens landbrug.
Ud over Arla og Friland har også Danish Agro og DLG offentliggjort deres udmeldelse.
Thomas Mørch, kommunikationsdirektør i Danish Agro, siger til Landbrugsavisen, at det både skyldes indholdet og processen bag rapportens tilblivelse.
"Rapporten ”Fra foder til føde II” har skabt nogle bekymringer hos vores andelshavere, da budskabet reelt er en afvikling af al konventionel animalsk produktion, og vi skal kunne stå på mål for vores medlemskaber. Samtidig er vi skuffet over, at vi ikke har været inddraget eller orienteret i processen omkring oplægget."
DLG forklarer sin udmeldelse med, at man ser anderledes end ØL på, hvordan man når i mål med den grønne omstilling af erhvervet.
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.