Annonce

Annonce

Sybille Kyed står med Kirsten Lund Jensen ved sin side og taler til Økologikongressen 2019

Der er for meget fokus på teknologisk løsninger i den grønne trepartsaftale, mener ØL's landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed (t.h.), som ikke kan få øje på, hvordan aftalen skal skubbe på en gennemgribende omstilling af landbruget. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb

Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.

Uenighed om kvælstofkrav til landbruget endte med at forsinke den grønne trepartsaftale, men nu er den så klar med opbakning fra flere oppositionsparter.

CO2-afgiften, som blev fremlagt i sommer, står fast - til gengæld er der lagt op til strammere krav til landbrugets udledning af kvælstoffer. Samlet set er der sat 43 mia. kr. af til at få planen gennemført.

Økologisk Landsforening (ØL) har især holdt øje med, hvordan klimaafgiften skal indrettes og opkræves, og hvordan økologerne kommer til at stå i konkurrencen med de konventionelle, da de ikke har mulighed for at bruge teknologiske midler som f.eks. Bovaer.

Der er flere formuleringer, som gør ØL's landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, optimistisk, selvom hun ikke ligefrem storroser aftalen - den sidste del vender vi tilbage til.

For ØL har længe kæmpet for sin afgiftsmodel 'Pris på Bæredygtighed', hvor afgiften indbygges i EU's landbrugsstøtte, og Sybille Kyed hæfter sig ved en formulering i aftalen om, at partierne er enige om, at "tilskudsordningerne under EU's landbrugsstøtte er afgørende for at understøtte den grønne omstilling af landbruget."

Samtidig ytrer forligspartierne ønske om at minimere de statslige administrationsomkostninger.

Hun anser det som en åbning for, at politikerne alligevel - i hvert fald på længere sigt - vil lade sig inspirere af ØL's model, hvor det bliver EU's støtteordning, der administrerer og styrer en afgift, hvilket samtidig gør det muligt at implementere den på tværs af EU og ikke kun i Danmark.

Gentager økologisk ambition

Derudover finder hun det positivt, at aftalen gentager ambitionen om at fordoble økologien frem mod 2030, og at man skal vurdere risikoen for konkurrenceforvridning som konsekvens af de teknologitilskud, som aftalen medfører. Det bunder i teknologiske løsninger, som f.eks. det metanreducerende fodertilsætningsstof Bovaer, der ikke må bruges i økologien. Aftalen lægger op til, at der kan skrues på basissatsen for økologisk arealtilskud for at modvirke evt. negative effekter.

”Det har været meget vigtigt for Økologisk Landsforening, at den aftalte afgift kan opkræves, som en modregning i landbrugsstøtten. Økologisk Landsforening mener, det er den eneste vej til at få en velfungerende klimaafgift, der kan fungere på tværs af grænserne i EU. Foreningen glæder sig derfor over, den politiske aftale med sine meget overordnede formuleringer om afgiften, synes at give plads til at gå den vej,” siger Sybille Kyed og fortsætter:

"Aftalen om et Grønt Danmark gentager målet om at fordoble økologi, og bekræfter dermed, at økologi er en vigtig del af den grønne omstilling i landbruget. Det kræver aktiv politik at opfylde målet, og vi ser gerne, at så mange partier som muligt er med til at sikre, at det kan ske. Der er fortsat meget, der skal besluttes, og det er derfor vigtigt ikke at sætte sig uden for forhandlingsrummet, hvor man kan få indflydelse på de mange detaljer, der skal besluttes i selve implementeringen af aftalen. Det relativt brede flertal gør os trods alt håbefulde."

Trods de opløftende formuleringer har Sybille Kyed dog svært ved at se, hvordan aftalen sådan for alvor skal sikre en gennemgribende omstilling af landbruget. Det store fokus på teknologiske løsninger lægger op til at bevare landbruget, som det ser ud i dag, frem for at forandre det, mener hun.

"Tilskud til fodertilsætningsstoffer og biokul giver os ikke et nyt landbrug med dyr på græs og marker med plads til træer, buske og vandhuller og et summende liv af insekter og sangfugle," siger Sybille Kyed, som også roser de oppositionspartier, der er gået med i aftalen.

Flere artikler fra samme sektion

Kun 20 pct. af områderne omkring drikkevandsboringer er sprøjtefrie

Miljø- og Ligestillingsministeriet varsler flere påbud om sprøjtestop til lodsejere, som endnu ikke har indgået en frivillig aftale med vandforsyningsselskaberne om at beskytte områder med drikkevandsboringer.

03-12-2024 2 minutter Drikkevand,   Pesticider

Med treparten på plads spurgte vi ministeren om økologimålet, men blev ikke meget klogere

Ved åbningen af Nordeuropas største landbrugsmesse talte landbrugsminister Jacob Jensen til landbruget for første gang siden afslutningen på trepartsforhandlingerne. Med aftalen på plads spurgte økonu.dk ministeren, om tiden nu er inde til også at indfri regeringens økologimål.

29-11-2024 6 minutter Politik,   Bæredygtighed

Ny EU-rapport konkluderer, at omlægning til økologi er en klimagevinst

Omlægningen til mere økologi kan reducere klimaaftrykket fra EU's landbrug med flere millioner ton CO2e hvert år, viser en beregning fra EU-Kommissionen.

28-11-2024 4 minutter Klima,   EU