Annonce
Annonce
Økologisk landbrug kan hjælpe med at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser, bl.a. ved hjælp af praksisser, der øger kulstoflagringen i jorden. Arkivfoto: Karen Munk Nielsen
Ny EU-rapport konkluderer, at omlægning til økologi er en klimagevinst
Omlægningen til mere økologi kan reducere klimaaftrykket fra EU's landbrug med flere millioner ton CO2e hvert år, viser en beregning fra EU-Kommissionen.
Hvis EU-landene følger deres nuværende planer om at omlægge mere landbrug til økologi, vil det betyde en reduktion i udledningen af drivhusgasser på adskillige millioner ton CO2e. Det viser en ny beregning fra EU-Kommissionen.
På baggrund af 19 CAP-planer fra medlemslandene, der dækker 92 pct. af EU's landbrugsareal, har kommissionen beregnet, hvor meget landbruget kan reducere sine drivhusgasser, hvis landene følger deres planer, som beskriver, hvordan EU's landbrugsstøtteordning (CAP) skal bruges, i dette tilfælde fra 2023-2027.
Samlet set er der potentiale til at reducere udledningen med 31 mio. ton CO2e hvert år, hvilket frem mod 2030 kan løbe sig op i 156 mio. ton CO2e.
Økologisk landbrug bidrager alene med 21 pct. af reduktionen, dernæst følger hyppigere sædskifte med 10 pct. og dækafgrøder med 8 pct. Til sammen vil de forskellige tiltag bidrage til en reduktion i udledningerne fra landbrugsjord på 9 mio. ton og øget kulstoflagring på 22 mio. ton.
"Udover at beskytte landmændenes sundhed, vandressourcer og biodiversitet ved at reducere brugen af syntetiske pesticider viser undersøgelsen, at udviklingen af økologisk landbrug også afgørende for at reducere udledningen fra landbruget og øge kulstofbindingen i jorden," siger Eric Gall, vicedirektør i den økologiske paraplyorganisation Ifoam Organics Europe.
Forhindrer også udledninger fra eksisterende kulstoflagre
Den enkeltstående største reduktionsfaktor findes i omlægningen til økologi, der kan sænke udledningen med op mod 6,6 mio. ton CO2e per år, sammenlignet med hvis arealet blev drevet konventionelt. Selvom økologiske udbytter er lavere end konventionelle, hentes der besparelser på klimakontoen via mindre brug af gødning, øget kulstoflagring i jorden og forbud mod kunstgødning og syntetiske pesticider.
"Disse resultater viser, at det er en god investering for medlemsstaterne og for naturen at bruge penge fra den fælles landbrugspolitik til at støtte omlægning og vedligeholdelse af økologisk landbrug. I betragtning af de mange fordele, det giver, bør økologisk landbrug have en mere fremtrædende rolle i den næste fælles landbrugspolitik og i den fremtidige vision for landbrug og fødevarer," siger Eric Gall.
Ud over reduktionspotentialet kan økologi også bidrage til at forhindre yderligere 29 mio. ton CO2e fra at blive udledt hvert år ved at beskytte eksisterende kulstoflagre; her beregner kommissionen, at økologi bidrager med 54 pct. af beskyttelsen.
Hvorvidt reduktionspotentialet vil blive realiseret, og hvor stort dets bidrag til klimamålene for 2030 vil være, afhænger dog af den endelige implementering af støtteordningerne.
Økologi er også klimavirkemiddel herhjemme
Herhjemme nævnes økologi også som et vigtigt klimavirkemiddel for at realisere ambitionerne i Aftale om Implementering af et Grønt Danmark.
"Vi kender allerede konklusionen fra en dansk kontekst, hvor Seges Innovation har omlægning til økologi med på listen over de mest effektive klimavirkemidler i landbruget, så det er afgørende at kombinere den viden med udenlandsk forskning, når det samlede landbrug skal tænkes i en mere bæredygtig retning," siger Julie Cherono Schmidt Henriksen, der er chefkonsulent med speciale i klima hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
De strategiske planer under CAP'en afsætter 32 pct. af det samlede budget til frivillige tiltag, der støtter miljø, klima og dyrevelfærd. Målet er, at 35 pct. af EU's landbrugsjord skal drage fordel af initiativer, der både fremmer kulstoflagring og reducerer udledning af lattergas.
Der er også gjort fremskridt inden for bæredygtig forvaltning af naturressourcer, med særlig fokus på beskyttelse af jorden, hvor frivillige tiltag dækker 47 pct. af EU's landbrugsarealer.
Flere artikler fra samme sektion
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.
Landbrugsjord i usund stand er nu så udbredt, at det næsten kan dække hele Ruslands areal
Landbruget har maksimeret udbytterne på bekostning af jordens sundhed. Overdreven brug af næringsstoffer, skovfældning og tæring af ferskvandsressourcerne efterlader jorden i ringere stand. Man er nødt til at bruge regenerative og agro-økologiske metoder, hvis den negative spiral skal stoppes, lyder det i en ny FN-rapport.
Ved at undersøge over 1.000 pesticider har forskere fundet alvorlige skader på insekter
Selv når insekter eksponeres for pesticider i ikke-dødelige doser, kan de blive syge og have forringede overlevelsesevner. Problemet bliver værre i takt med global opvarmning, viser ny forskning, som fandt væsentlige negative effekter ved blot få graders øgede temperaturer.