Annonce
Annonce
Der er nu samlet set sat udtagning af op til ca. 50.000 ha kulstofrige lavbundsarealer inkl. randarealer og forundersøgelsesprojekter i proces. Foto: Colourbox
Nu er der ved at være fart på udtagning af lavbundsjord
Der er søgt om tilskud til grønne projekter i et rekordstort omfang svarende til næsten 11.000 ha lavbundsjorder. Fødevareministeriet betegner det som et gennembrud i udtagningsindsatsen.
Det har gået trægt med at få udtaget lavbundsjorder, men nu er der ved at være fart på udtagningsindsatsen.
Ifølge Fødevareministeriet kan der nu lægges næsten 11.000 ha oven i de ca. 38.600 ha lavbundsjorder, som man i november var i proces med at udtage. Altså en forøgelse på næsten 30 pct.
Ansøgningerne er kommet i den nyligt afsluttede ansøgningsrunde for Landbrugsstyrelsens ordning for vand- og klimaprojekter. Af de ca. 10.800 ha udgøres ca. 8.300 ha af nye projekter under forundersøgelse, og ca. 2.570 ha er allerede gået over i realiseringsfasen. Derudover er der søgt om tilskud for ca. 4.000 ha til kvælstofvådområdeprojekter, der også bidrager til udtagningsindsatsen.
Fødevareministeriet betegner det som et "gennembrud" i udtagningsindsatsen.
”Det er virkelig imponerende og glædeligt, at der har været så høj søgning på Landbrugsstyrelsens ordning om tilskud til Vand- og Klimaprojekter, herunder særligt til lavbundsprojekter. Vi skal have udtaget kulstofrige lavbundsjorder for at komme i mål med vores grønne ambitioner for landbruget, men det er ikke altid nemt, da lavbundsprojekter er meget omfattende og involverer mange aktører. Den høje søgning vidner dog om en meget stærk opbakning, og det glæder mig, at både kommuner og Naturstyrelsen har søgt ordningen," siger fødevareminister Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.
Han tilføjer, at han nu arbejder på at finde en løsning, der skal sikre, at alle ansøgere, som lever op til kriterierne, kan modtage støtte.
Anbefalinger har hjulpet
Ordningen for vand- og klimaprojekter er blevet forbedret fra tidligere år efter de løsningsforslag, som er kommet på baggrund af arbejdet i taskforcen for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler. Desuden har flere anbefalinger fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorders første delrapport også bidraget med stærke forbedringer af rammerne.
"Ingen kan længere påstå, at udtagningsindsatsen står stille med denne imponerende overansøgning fra kommunerne og Naturstyrelsen. Det fremstår tydeligt, at taskforcens arbejde med at forbedre Landbrugsstyrelsens ordning har båret frugt. Udtagningskonsulenterne er klar til at understøtte projektejerne samt styrke den gode dialog med lodsejere, som er en forudsætning for fremdriften i udtagningsindsatsen," siger Lisbeth Henricksen, direktør for Innovation hos Seges Innovation.
Den samlede ansøgning til udtagningsprojekter i Vand- og Klimaprojektordningen i 2023 er på 411,7 mio. kr. Der er afsat 50 mio. kr. til udtagningsprojekter i ordningen.
Ud over de ca. 10.800 ha til udtagningsprojekter på kulstofrige lavbundsjorder inkl. randarealer, er der ansøgt om ca. 4.000 ha kvælstofvådområdeprojekter i ådale og kystnære områder. Ikke alle ansøgte forundersøgelser vil føre til reel permanent udtagning.
Den seneste status for lavbundsprojekter sammen med resultatet af ansøgningsrunden til Vand- og Klimaprojekter vidner om, at der nu samlet set er sat udtagning af op til ca. 50.000 ha kulstofrige lavbundsarealer inkl. randarealer og forundersøgelsesprojekter i proces.
Flere artikler fra samme sektion
Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande
Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.
Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet
De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.