Annonce

Annonce

En Roundup-flaske står på nogle fliser

Det bliver forbudt at bruge midler som Roundup på bl.a. asfalterede arealer, fordi det øger risikoen for nedsivning til grundvandet. Foto: Tim Reckmann/flickr/CC BY NC 2.0

Nu bliver det forbudt at sprøjte med de værste pesticider på fortove og terrasser

Et flertal i Folketinget har netop vedtaget, at det skal være forbudt at sprøjte med de sværest nedbrydelige sprøjtemidler på en række offentlige og private arealer.

Forårets komme betyder også en vækst i ukrudtet, og det betyder en øget brug af pesticider på fortove og terrasser - men det skal der sættes en stopper for.

Et politisk flertal har netop vedtaget, at det fremover skal være forbudt at sprøjte med svært nedbrydelige sprøjtemidler, såsom glyfosat, der indgår i Roundup, på flere private og offentlige arealer som stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser. Det er områder, hvor det øverste jordlag er gravet væk, hvilket øger risikoen for, at sprøjtemidlerne kan sive ned i grundvandet.

"I Danmark har vi noget af det bedste drikkevand i verden, og det skal vores børn og børnebørn også have. Sprøjteforbuddet er et godt skridt på vejen til en bedre beskyttelse af grundvandet," siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Nogle midler anses som let-nedbrydelige og vil derfor ikke være omfattet af et forbud. Det drejer sig eksempelvis om pelargon- og eddikesyre.

Gartnere er kritiske

Danske Anlægsgartnere er imidlertid stærkt kritiske over for forbuddet, da de mener, at pelargonsyre er værre end glyfosat.

”Forbuddet mod Roundup virker ikke gennemtænkt. For alternativet, som politikerne stiller i udsigt, er meget farligere for de mennesker, der bruger det i sit daglige arbejde,” siger Bente Mortensen, der miljøkonsulent hos Danske Anlægsgartnere, til altinget.dk.

Brancheorganisationen henviser til Miljøstyrelsens egen beregning af pesticidbelastningen, som viser, at pelargonsyre er 36 mere belastende, og organisationen mener, at tallet reelt er langt større, fordi der skal behandles hyppigere med pelargonsyre for at få samme effekt som med glyfosat.

Ifølge Lea Wermelin skyldes den højere belastning primært, at midler med pelargonsyre har en fareklassificering på sundhed, som advarer om, at stoffet ”forårsager alvorlig øjenirritation”. Risikoen for, at sprøjtemidler med pelargonsyre nedsiver til grundvandet fra befæstede og stærkt permeable arealer er derimod vurderet til at være mindre end ved brug af sprøjtemidler med glyphosat.

I et svar til altinget.dk minder Miljøministeriet også om, at pelargonsyre er risikovurderet og godkendt af Miljøstyrelsen.

"I den forbindelse har Miljøstyrelsen vurderet, at der ikke er en risiko for sprøjteførerne ved brugen af sprøjtemidler med pelargonsyre efter brugsanvisningen. Alle, der anvender sprøjtemidler til professionelt brug som eksempelvis anlægsgartnere, skal være uddannede og autoriserede til dette arbejde," skriver Miljøministeriet til altinget.dk.

Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2022 med den virkning, at det vil blive forbudt at sælge de omtalte sprøjtemidler til de nævnte arealer fra 2023 og forbudt at sprøjte på arealerne fra 2024. Forbuddet vil dog være omfattet af undtagelser i form af sikkerhedsmæssige hensyn og bekæmpelse af invasive arter.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS