Annonce
Annonce
Miljøstyrelsen giver igen lov til at bruge forbudt pesticid, der mistænkes for at skade hjernen
For tredje år i træk får kartoffelavlere dispensation til at bruge et middel, som er blevet forbudt i EU, da det kan give skader på hjernen.

Reglone, der bruges i konventionel kartoffelproduktion, er bl.a. giftigt for bier og kan give skader på hjernen. Foto: Økologisk Landsforening
Selvom aktivstoffet diquat blev forbudt i EU for knap tre år siden, har danske kartoffelavlere fået dispensation fra Miljøstyrelsen til at bruge pesticidet Reglone, der indeholder diquat.
Særligt børn og fostre er i risiko for at få skader på hjernen ved eksponering af aktivstoffet diquat, og den gentagne dispensation møder kritik fra Danmarks Naturfredningsforening (DN). Det skriver politiken.dk.
"Partierne har lige lavet en ganske udmærket sprøjtemiddelstrategi med nogle gode ambitioner for den samlede reduktion af brugen af pesticider. Og så gør de det her med de her giftige midler! Det er helt gakkelak," siger seniorrådgiver i DN Rikke Lundsgaard til politiken.dk.
Midlet bruges af konventionelle producenter til at stoppe væksten af kartoffelplanten, når den har nået den ønskede størrelse, og øge holdbarheden, og ifølge Miljøstyrelsen er der ingen realistiske alternativer til diquat.
Midlet har fem fare-mærkater, som advarer om, at det er ætsende, giftigt, miljøfarligt, farligt for bier og kan give kronisk sundhedsskade. Det må derfor ikke benyttes nærmere end 20 meter fra veje, boliger, institutioner og offentlig arealer "for at beskytte beboere og forbipasserende", står der i Middeldatabasen.
"Vi giver ikke dispensation til bare at hælde Reglone ud på marken, men giver kun dispensation, når der ikke er en risiko for hverken grundvand, sundhed eller miljø," siger kontorchef i Miljøstyrelsen Jane Pedersen til politiken.dk.
Lars Bødker, landskonsulent for kartofler hos Seges, som har søgt om dispensationen, siger, at der arbejdes på alternativer, for "hverken landmændene eller forbrugerne ønsker, at vi kan bruge det i al fremtid."
Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, nævner, at økologerne kan producere uden midlet, og SF's miljøordfører, Carl Valentin, åbner for, at SF vil stille krav til en ny regering om dispensationer af ulovlige midler.
Tidligere på året kunne Økologisk Nu fortælle, at Miljøstyrelsen i flere år har givet dispensation til at bruge neonikotinoider som bejdsemiddel i roeproduktionen, men dén dispensation blev til gengæld ikke fornyet i år.
Flere artikler fra samme sektion
Miljøministeren melder 25 kommuner for at bryde lov om danskernes drikkevand
Fristen for frivillige aftaler om at beskytte boringsnære beskyttelsesområder er udløbet, og adskillige kommuner har ikke indgået én eneste aftale. Derfor melder miljøminister Magnus Heunicke nu kommunerne til Ankestyrelsen.
Kvæg påvirker Jordens klima og naturlige miljøer, selvom folk på nettet spreder en fejlopfattelse af det modsatte
KRONIK: De forskellige kødproduktioners klimaaftryk varierer, men generelt har oksekød en af de største indvirkninger på vores klima og naturlige miljøer sammenlignet med alle andre fødevareprodukter. Alligevel florerer der misinformation på nettet om, at alle kvæg græsser og dermed er klimaneutrale.
Lego har nu opkøbt 2.900 ha jysk landbrugsjord til skovrejsning
Siden 2022 har Legos naturfond Kirkbi opkøbt 2.900 ha landbrugsjord i Jylland, som primært skal tilplantes som produktionsskov. Det fremgår af deres seneste årsrapport. Målet er at opkøbe i alt 10.000 ha inden for de næste 10 år.