Annonce

Annonce

Magnus Heunicke står på gaden og interviewes til tv

Diquat, der indgår i Reglone, er forbudt, men Miljøstyrelsen har gentagne gange givet dispensation til, at landmænd kan bruge det herhjemme. Nu vil miljøminister Magnus Heunicke have en redegørelse fra styrelsen. Foto: © News Øresund - Jenny Andersson (CC BY 3.0)

Miljøstyrelsen giver igen dispensation til forbudt pesticid, der kobles til Parkinsons

Miljøministeren vil have Miljøstyrelsen til at redegøre for, hvorfor den igen har givet dispensation til, at danske landmænd kan bruge Reglone, der er mærket som både giftigt, miljøfarligt, farligt for bier og kan give kronisk sundhedsskade

Sprøjtegiften Reglone, der indeholder aktivstoffet diquat, som er mistænkt for at skade hjernen og bl.a. føre til Parkinsons sygdom, er egentlig forbudt i EU.

Alligevel har Miljøstyrelsen flere gange givet dispensation til, at danske landmænd kan bruge det - og har netop gjort det igen. Frem til 14. marts må landmænd bruge Reglone til at bekæmpe ukrudt i engrapgræs til frø og i hvidkløver til frø udlagt sammen med engrapgræs.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening udgør det et areal på over 10.000 ha, og foreningen kritiserer, at Miljøstyrelsen atter giver dispensation til midlet.

“Det er et af de mest kritiske sprøjtemidler, der gives dispensation til i Danmark, på grund af de alarmerende sundhedsrisici, det medfører”, siger Anna Bak Jäpelt, der er landbrugspolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, til Danwatch.

Miljøstyrelsen oplyser i et skriftligt svar, at der er vist “sikker anvendelse” af Reglone i relation til den nye dispensation. Den indebærer blandt andet også et afstandskrav på 20 meter til veje, boliger, institutioner og offentlige arealer.

Miljøminister vil have en redegørelse

Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyser til Danwatch, at han nu har bedt styrelsen redegøre for dispensationen.

“Min holdning er den samme: Vi skal væk fra at give dispensationer og i stedet få udviklet alternativer til Reglone. Hvis der gives dispensationer, så er det en forudsætning, at det kun sker, hvis en faglig vurdering viser, at det er sikkert for miljø og menneskers sundhed og, hvis der ikke er alternativer. Det er der ikke ændret på.”

Danske kartoffelavlere har også flere gange fået dispensation fra Miljøstyrelsen til at bruge Reglone.

Reglone har fem fare-mærkater, som advarer om, at midlet er ætsende, giftigt, miljøfarligt, farligt for bier og kan give kronisk sundhedsskade. Det må derfor ikke benyttes nærmere end 20 meter fra veje, boliger, institutioner og offentlig arealer "for at beskytte beboere og forbipasserende", står der i Middeldatabasen.

Særligt børn og fostre er i risiko for at få skader på hjernen ved eksponering af diquat.

Ifølge EU-reglerne kan de nationale miljømyndigheder give dispensation til et ikke godkendt pesticidmiddel i indtil 120 dage, men kun hvis der foreligger alvorlig fare, der truer en afgrøde, og som ikke kan bekæmpes på anden rimelig måde. Det understreges i EU-forordningen, at dispensationer er en undtagelse fra reglerne, og at en dispensation kan kun gives under særlige omstændigheder til en begrænset og kontrolleret anvendelse i nødsituationer.

Flere artikler fra samme sektion

Kun 20 pct. af områderne omkring drikkevandsboringer er sprøjtefrie

Miljø- og Ligestillingsministeriet varsler flere påbud om sprøjtestop til lodsejere, som endnu ikke har indgået en frivillig aftale med vandforsyningsselskaberne om at beskytte områder med drikkevandsboringer.

03-12-2024 2 minutter Drikkevand,   Pesticider

Med treparten på plads spurgte vi ministeren om økologimålet, men blev ikke meget klogere

Ved åbningen af Nordeuropas største landbrugsmesse talte landbrugsminister Jacob Jensen til landbruget for første gang siden afslutningen på trepartsforhandlingerne. Med aftalen på plads spurgte økonu.dk ministeren, om tiden nu er inde til også at indfri regeringens økologimål.

29-11-2024 6 minutter Politik,   Bæredygtighed

Ny EU-rapport konkluderer, at omlægning til økologi er en klimagevinst

Omlægningen til mere økologi kan reducere klimaaftrykket fra EU's landbrug med flere millioner ton CO2e hvert år, viser en beregning fra EU-Kommissionen.

28-11-2024 4 minutter Klima,   EU