Annonce
Annonce
Det er ikke en omstilling til planteproduktion, der vil koste arbejdspladser i landbruget, men derimod et fortsat fokus på at bevare den store husdyrproduktion, mener Christian Bugge Henriksen, lektor i afgrødevidenskab på Københavns Universitet.
Lektor: Ensidigt fokus på husdyr kan afvikle landbruget
Lektor i afgrødevidenskab går i rette med argumentet om, at en omstilling til et mere plantebaseret landbrugssystem, vil føre til en afvikling af landbruget. Intet kunne være mere forkert, skriver han.
En omstilling til et mere plantebaseret og mindre husdyrtungt landbrug vil være med til at sikre dansk landbrug i fremtiden - ikke afvikle det.
Det mener Christian Bugge Henriksen, lektor i afgrødevidenskab på Københavns Universitet.
I et debatindlæg på altinget.dk skriver han, at sidste uges landbrugskonference afholdt af fødevareminister Rasmus Prehn (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) var præget af modstand mod en omstilling til et mere plantebaseret landbrug, med argumentet om at det vil være en afvikling af dele af dansk landbrug.
For når man ser på tallene for indtjening og beskæftigelse i husdyrproduktionen, viser det ifølge Christian Bugge Henriksen, at det netop er det fortsatte fokus på husdyrproduktion, som i sidste ende vil bidrage til at afvikle store dele af landbruget.
Han nævner, at der ifølge OECD og Fao er udsigt til lavere indtjening på svinekød, at det gennemsnitlige driftsresultat for svineproducenter har været i minus fire af de seneste ti år, at antallet af svinebedrifter allerede er på vej ned, og at antallet af beskæftigede inden for svineproduktion, avl og forarbejdning er faldet 17 pct. fra 2008 til 2019.
Samtidig ser man en markant øget efterspørgsel på plantebaserede produkter: både i Danmark, resten af Europa og USA.
"Derfor er det meget besynderligt, at det ved konferencen i flere omgange blev fremlagt, som om den eneste mulighed for at sikre både beskæftigelse og fortsat udvikling af landbrugs- og fødevareerhvervet er at fortsætte ad den slagne vej med en meget stor husdyrproduktion og effektivitetsforbedringer af denne, hvorimod det blev insinueret, at en omstilling til et mere plantebaseret fødevaresystem vil medføre en afvikling af landbruget. Intet kunne være mere forkert. Hvis der er noget, der risikerer at afvikle landbruget, er det nemlig ensidigt fokus på animalsk produktion," skriver Christian Bugge Henriksen i indlægget.
Lad os nu én gang for alle holde op med at tale om afvikling versus udvikling af landbruget. Der er ingen, der ønsker at afvikle landbruget.
— Christian Bugge Henriksen, lektor i afgrødevidenskab på Københavns Universitet
Vigtigt at komme i gang nu
Han mener, at det er afgørende at komme i gang med omstillingen nu, da den ikke kan ske fra den ene dag til den anden, og at en klimaplan for landbruget bør indeholde "omfattende investeringer" i at udvikle den plantebaserede værdikæde, da det er her, at både klimaeffekten sundhedsgevinsten og vækstpotentialet er størst.
Investeringerne understøtte efteruddannelse og tilskudsordninger dels for landmænd, der vil omlægge fra husdyrproduktion til plantebaseret produktion, dels for ansatte inden for andre dele af den animalske produktion.
"Lad os nu én gang for alle holde op med at tale om afvikling versus udvikling af landbruget. Der er ingen, der ønsker at afvikle landbruget. Lad os i stedet komme i gang med at samarbejde om den nødvendige udvikling af fremtidens mere plantebaserede fødevaresystem. Der er ingen tid at spilde," skriver Christian Bugge Henriksen, der i øvrigt er medforfatter på et nyt studie, der viser, at der potentielt kan skæres næsten 87 pct. af dansk landbrugs udledning af drivhusgasser, hvis produktionen bl.a. bliver langt mere plantebaseret med færre husdyr.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.