Annonce
Annonce
Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer vil de kommende år have fokus på at højne velfærden hos husdyr, bl.a. ved at styrke sundheden, så medicinforbruget kan sænkes, og lave færre fysiologiske indgreb såsom afhorning af kvæg. Foto: Karen Munk Nielsen
Økologer vil se kritisk på dyrevelfærden de kommende år
L&F's Økologisektion vil de næste tre år have fokus på at forbedre velfærden for dyrene i landbruget og håber at kunne gøre afhorning af dyr til fortid.
Økologisk kød skal være forbrugernes foretrukne valg, når der er kød på bordet, og derfor skal velfærden hos dyrene løftes.
Det betyder konkret, at Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer de næste tre år vil have særligt fokus på at forbedre dyrevelfærden. Det fortalte Hans Erik Jørgensen i sin beretning i forbindelse med Økologisektionens årsmøde.
"Vi skal have fokus på udvikling af robuste dyr, der passer lige netop til vores produktionsform. Vi skal have robuste grise, der kan passe, hvad de føder, og som med en ”god undervogn” kan have et langt liv. Vi skal se på opstaldningsforhold, hvor dyrene kan udøve naturlig adfærd. Det kan være systemer, hvor stalde og udendørsarealer i højere grad end i dag rummer elementer fra dyrenes naturlige habitat. Eller systemer hvor forældredyr og afkom er sammen i længere tid," sagde han.
Det betyder samtidig, at der skal arbejdes for at nedbringe forbruget af medicin.
"Første skridt for mindre brug af medicin er allerede taget for kvæg, hvor man i brancheanbefalingerne har forbudt brug af 3. og 4. generations Cephalosporinerer og begrænset brugen af bredspektret antibiotika," forklarede han.
Man vil også se på, hvordan man kan blive bedre til at undgå fysiologiske indgreb såsom afhorning af dyr. Her foreslog Hans Erik Jørgensen brugen af pollede dyr, så man altså kan avle hornene væk frem for at skære dem af.
Flere detaljer om indsatsen vil være beskrevet i den nye strategi for 2021-2023, som "er lige på trapperne".
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.