Økologer vil se kritisk på dyrevelfærden de kommende år
L&F's Økologisektion vil de næste tre år have fokus på at forbedre velfærden for dyrene i landbruget og håber at kunne gøre afhorning af dyr til fortid.

Økologisk kød skal være forbrugernes foretrukne valg, når der er kød på bordet, og derfor skal velfærden hos dyrene løftes.
Det betyder konkret, at Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer de næste tre år vil have særligt fokus på at forbedre dyrevelfærden. Det fortalte Hans Erik Jørgensen i sin beretning i forbindelse med Økologisektionens årsmøde.
"Vi skal have fokus på udvikling af robuste dyr, der passer lige netop til vores produktionsform. Vi skal have robuste grise, der kan passe, hvad de føder, og som med en ”god undervogn” kan have et langt liv. Vi skal se på opstaldningsforhold, hvor dyrene kan udøve naturlig adfærd. Det kan være systemer, hvor stalde og udendørsarealer i højere grad end i dag rummer elementer fra dyrenes naturlige habitat. Eller systemer hvor forældredyr og afkom er sammen i længere tid," sagde han.
Det betyder samtidig, at der skal arbejdes for at nedbringe forbruget af medicin.
"Første skridt for mindre brug af medicin er allerede taget for kvæg, hvor man i brancheanbefalingerne har forbudt brug af 3. og 4. generations Cephalosporinerer og begrænset brugen af bredspektret antibiotika," forklarede han.
Man vil også se på, hvordan man kan blive bedre til at undgå fysiologiske indgreb såsom afhorning af dyr. Her foreslog Hans Erik Jørgensen brugen af pollede dyr, så man altså kan avle hornene væk frem for at skære dem af.
Flere detaljer om indsatsen vil være beskrevet i den nye strategi for 2021-2023, som "er lige på trapperne".