Annonce
Annonce
Flere lodsejere har udsigt til at modtage et påbud om sprøjtestop, hvis de ikke inden nytår indgår en frivillig aftale, som kan være med til at sikre rent drikkevand i vandhanerne. Foto: Colourbox
Kun 20 pct. af områderne omkring drikkevandsboringer er sprøjtefrie
Miljø- og Ligestillingsministeriet varsler flere påbud om sprøjtestop til lodsejere, som endnu ikke har indgået en frivillig aftale med vandforsyningsselskaberne om at beskytte områder med drikkevandsboringer.
Det kræver snarlig handling, hvis Danmark drikkevand skal undgå at blive forurenet med pesticidrester fra det konventionelle landbrug. De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at det stadig går for langsomt med de frivillige aftaler mellem vandforsyninger og lodsejere om beskyttelse af områderne ved drikkevandsboringer.
Efter årsskiftet får alle lodsejere, der endnu ikke har indgået en aftale, et påbud, skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.
Vi er nødt til at tage hårde midler i brug nu for at komme i mål, og derfor vil mange lodsejere efter årsskiftet modtage et påbud om at stoppe med at sprøjte ved boringer.
— Magnus Heunicke, miljøminister
De seneste tal fra ultimo november 2024 viser, at der er opgjort 5458 boringsnære beskyttelsesområder, hvoraf 2671 skal beskyttes inden 1. marts. Men 2114 af områderne er endnu ikke beskyttet. Kommunerne har indberettet, at lodsejerne i 679 af områderne er blevet tilbudt en frivillig aftale. For yderligere 1435 områder er der hverken tilbudt en frivillig aftale eller iværksat andre beskyttelsesindsatser.
Påbud om sprøjtestop er på vej
En ny lov om bedre beskyttelse af drikkevandsboringer trådte i kraft den 1. juli 2024. Loven betyder, at de lodsejere, der ikke har indgået en frivillig aftale den 31. december om beskyttelse af områder ved drikkevandsboringer, skal have et påbud om sprøjtestop fra kommunen senest den 1. marts 2025. Det betyder, at lodsejerne har under en måned til at få underskrevet en frivillig aftale, ellers modtager de et påbud.
”Det er stærkt utilfredsstillende, at det stadig går så langsomt med at beskytte områderne ved vores drikkevandsboringer. Vores nye lov er ufravigelig, og det fremgår klart, at vi skal op på 100 procent beskyttelse af drikkevandsboringerne, hvor der kræves en beskyttelsesindsats. Vi er nødt til at tage hårde midler i brug nu for at komme i mål, og derfor vil mange lodsejere efter årsskiftet modtage et påbud om at stoppe med at sprøjte ved boringer. Drikkevandet er en uerstattelig fælles ressource, og det er uacceptabelt, at vi er så langt fra målet,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S).
Flere artikler fra samme sektion
Med treparten på plads spurgte vi ministeren om økologimålet, men blev ikke meget klogere
Ved åbningen af Nordeuropas største landbrugsmesse talte landbrugsminister Jakob Jensen til landbruget for første gang siden afslutningen på trepartsforhandlingerne. Med aftalen på plads spurgte økonu.dk ministeren, om tiden nu er inde til også at indfri regeringens økologimål.
Ny EU-rapport konkluderer, at omlægning til økologi er en klimagevinst
Omlægningen til mere økologi kan reducere klimaaftrykket fra EU's landbrug med flere millioner ton CO2e hvert år, viser en beregning fra EU-Kommissionen.
Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers
Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.