Annonce

Annonce

En traktor spreder pesticider på en mark

Forskning peger bl.a. på, at fostre, der eksponeres for organofosfater gennem graviditeten, har øget risiko for at udvikle ADHD og autisme. Foto: Colourbox

Forskere finder signifikant sammenhæng mellem visse pesticider og ringere sædkvalitet

Efter at have analyseret fem årtiers forskning på området har forskere fundet en signifikant sammenhæng mellem mænds sædtal og eksponeringen for bestemte pesticider.

Sædkvaliteten hos mænd i Vesten er faldet drastisk fra midten af 1970'erne: Ifølge nyere forskning er sædkoncentrationen mere eller mindre halveret de seneste 50 år, og et nyt studie peger på en mulig årsag.

Efter at have gennemgået fem årtiers forskning på området med data for over 1.800 mænd, har forskere fra The George Mason University i USA fundet en "stærk sammenhæng" mellem mænds sædtal og eksponeringen for organofosfater og carbamat-baserede pesticider; jo højere eksponering desto lavere sædtal.

"Baseret på denne metaanalyse mener vi, at eksponering for insektgifte overordnet set påvirker sædkoncentrationen," siger medforfatter Melissa Perry, dekan ved George Mason College of Public Health, til The Guardian.

"Budskabet er, at vi er nødt til at reducere eksponeringen for insektgifte for at sikre, at mænd, som planlægger at få en familie eller vil have børn kan gøre det uden hjælp," tilføjer hun.

Så vidt hun og studiets medforfatter Lauren Ellis ved, er dette det hidtil mest omfattende studie på sit felt. Deres undersøgelse inkluderer bl.a. en gennemgang af 25 studier á 25 års varighed med mennesker, som er blevet eksponeret for de pågældende pesticider gennem enten deres arbejde eller i miljøet.

Vi kender risikoen

Landmænd og landbrugsmedarbejdere havde den højeste eksponering, men omtrent en tredjedel af testpersonerne var i høj grad eksponeret gennem mad eller andre miljøfaktorer. Den stærkeste sammenhæng blev fundet hos dem, der arbejder med pesticiderne, men det kan skyldes, at et mindre antal studier undersøgte miljøeksponeringen.

"At forstå hvordan insekticider påvirker sædkvaliteten hos mænd er vigtigt, når man tænker på, hvor udbredte de er i miljøet, og det er dokumenteret, at de udgør en risiko for fertiliteten. Insekticider er en bekymring for folkesundheden og alle mænd, der er eksponerede primært gennem deres indtag af forurenet mad og vand," siger Lauren Ellis til universitetets hjemmeside.

Selvom en sammenhæng ikke i sig selv betyder, at det er årsagen, så ved man, at pesticiderne kan påvirke menneskets endokrine system, og det vil ifølge Melissa Perry have en direkte betydning for mænds sædproduktion.

Forbudte pesticider findes i vores urin

Philippe Grandjean, der er professor emeritus i miljømedicin ved SDU har tidligere samarbejdet med Melissa Perry og kalder hende "højt respekteret".

"De seneste resultater er nu udkommet i et højt estimeret tidsskrift. Når det er sagt, så har denne undersøgelse selvfølgelig også nogle mulige svagheder, og derfor gennemgår forfatterne de forskellige risici for såkaldt bias. Er eksponeringen målt på det rigtige tidspunkt, dvs. som udtryk for den opståede skade? Den slags svagheder kan pege i retning af, at der ikke er nogen påvirkning, men her finder forfatterne en tydelig påvirkning. Studiet harmonerer udmærket med, hvad vi ellers ved om nedsat sædkvalitet," siger Philippe Grandjean til Økologisk Nu.

Organofosfater som chlorpyrifos er nu forbudt i EU, men hvert år spredes knap syv ton organofosfater på de amerikanske landbrugsmarker. Herhjemme er vi heller ikke kommet helt af med dem; en nylig undersøgelse af 21 personers urin fandt, at chlorpyrifos som det eneste pesticid var til stede i samtlige prøver.

Forskning peger endvidere på, at fostre, der eksponeres for organofosfater gennem graviditeten, har øget risiko for at udvikle ADHD og autisme.

"Den tilgængelige evidens har nået et punkt, hvor vi er nødt til at indføre regulering for at reducere eksponeringen for insekticider," siger Melissa Perry.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning