Annonce

Annonce

En kvinde handler i frugt- og grøntafdelingen

Økologien skal være et alternativ til tendensen inden for vertikallandbrug og kød fremstillet i laboratorier, sagde Per Kølster under ØL's generalforsamling. Foto: Økologisk Landsforening

Ny version af økologi skal udfordre kunstigt kød

Flere trends inden for fødevarer udfordrer økologien. Derfor er Økologisk Landsforening klar med et modsvar.

Vertikallandbrug, hvor planter dyrkes i højden frem for i jorden, og kunstigt kød udviklet i laboratorier udfordrer økologien.

Det er en af årsagerne til, at Økologisk Landsforening (ØL) har lanceret det, som foreningen betegner som 'Økologi 3.0', der skal sætte barren højere mht. en lang række bæredygtighedsprincipper såsom klima og naturen. Det betyder kort sagt, at foreningen ønsker, at fødevareproducenterne stiller større krav til produktionen, end økologireglerne foreskriver det.

"Det er nødvendigt – mere end nogensinde, når vi f.eks. oplever, at nye producenter af plantebaserede fødevarer går uden om økologiske råvarer med det argument, at det er mere klimavenligt at anvende ikke-økologiske sojabønner – som tilmed er genmodificerede," sagde Per Kølster, formand for ØL, på foreningens generalforsamling fredag i Aarhus.

"Det er nødvendigt, som modsvar på det vertikallandbrug, der dyrker og vækster afgrøder uden muld, luft og naturligt lys. Og det er absolut nødvendigt som modsvar, når forskerne lover os billigt kunstigt kød fremstillet i laboratorier af stamceller. Det har aldrig været en del af skaberværkets mulighed og er blot det sidste skud på stammen af dødfødte projekter, hvor mennesket forsøger at gøre sig til herre over naturen," lød det endvidere.

Han understregede dog, at Økologi 3.0 ikke handler om, at ØL nægter at anerkende udviklingen - konceptet handler derimod om styrke økologien, så den er et modsvar på den fødevareproduktion, der er baseret på kunstgødning, kunstig jord og genmodificering.

"Oftest skyldes disruption, at de pågældende brancher ikke har villet anerkende eller omfavne udviklingen. Den fejl begår vi ikke. Vi kommer aldrig til at omfavne det unaturlige, for det vil være at gå ret imod økologiens principper. Men vi anerkender udviklingen, ser den i øjnene."

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed