Annonce
Annonce
"Nok skal vi være glade for meget mere økologi, men hvis det betyder, at økologien kun udvikler sig gennem flere lavpris og importerede økologiske standardvarer, så kommer den økologiske forretningsmodel og primærproduktion under pres herhjemme," sagde Per Kølster. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Billig økologi rejser et dilemma for Økologisk Landsforening
Per Kølster glæder sig over, at økologien breder sig, men ser også en udfordring i, at det delvist skyldes lavprisvarer og øget import.
Økologien bliver stadigt mere udbredt i Danmark, og selv discountkæderne har taget den til sig - endda så godt, at de har lanceret egne økologiske varemærker, de såkaldte private labels.
Succesen rejser dog et dilemma for økologien, mener Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening (ØL).
"Nok skal vi være glade for meget mere økologi, men hvis det betyder, at økologien kun udvikler sig gennem flere lavpris og importerede økologiske standardvarer, så kommer den økologiske forretningsmodel og primærproduktion under pres herhjemme," sagde han i forbindelse med sin årsberetning til ØL's generalforsamling, der afholdes fredag i Aarhus.
Foreningen har derfor sat fokus på, at der skabes vækst hos virksomheder, der med Per Kølsers ord ønsker "værdi" og "høj kvalitet" i deres produkter. Det fokus kommer bl.a. til udtryk i foreningens relativt nye mantra 'fra mærke til mærkesag' og dens salgskoncept 'ØkologiLøft', der hjælper landmænd med at gøre deres bedrift mere bæredygtig og sætter barren højere, end hvad økologireglerne foreskriver, forklarede Per Kølster.
"Ø-mærket indeholder ikke alle de krav, som vi godt kunne tænke os, for at fremme bæredygtighed. Og det har lange udsigter at øge kravene i EU-systemet. Vi er kommet til den konklusion, at Ø-mærket ikke kan stå alene, hvis vi vil fremme økologien," sagde han.
Han mener, at økologien nu er blevet blevet så etableret, at man er ved at træde ind i en ny æra, hvor branchen er nødt til at tage endnu mere ansvar:
"Nu kommer den professionelle æra, hvor vi tager ansvar, placerer overlæggeren højt og går ambitiøst ind i fremtiden med en solid, innovationsparat udgave af økologien i en bæredygtig kontekst – og ikke bare som et alternativ til noget andet."
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.