Annonce

Annonce

En dreng drikker vand af et glas

Der blev på seneste finanslovsaftale aftalt at afsætte 170 millioner kroner til en drikkevandsfond, der har til formål at beskytte drikkevandet bedre. Foto: Colourbox

Fond har uddelt tocifret millionbeløb til at beskytte vores drikkevand

Interessen for at søge om midler til at beskytte vores drikkevand er stor. Midlerne går bl.a. til at rejse skov og forhindre sprøjtning med pesticider nær vandboringer.

Nu bliver pengene i den nye drikkevandsfond omsat til helt konkrete projekter, der beskytter vores drikkevand i hele landet. Første ansøgningsrunde på de to puljer under drikkevandsfonden er netop afviklet, og interessen har været stor. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

I alt er der uddelt 31,7 mio. kroner til drikkevandsbeskyttelse.

"Vores rene, friske drikkevand, som vi får direkte fra hanen, er unikt og noget, vi tager for givet. Det skal det også være for de næste generationer. Vandselskaber og kommuner får nu pengene ud at leve i helt konkrete projekter med det formål, at vores drikkevand får førsteprioritet, uden at forbrugerne skal betale det hele, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

Drikkevandsfondne

Der blev på seneste finanslovsaftale aftalt at afsætte 170 millioner kroner til en drikkevandsfond, der har til formål at beskytte drikkevandet bedre. Det fremgår af regeringsgrundlaget, at drikkevandsfonden skal styrkes.

Ud over de to nye tilskudspuljer til drikkevandsbeskyttelse er en del af pengene også gået til en større analyse af kommunernes nuværende indsats med drikkevandsbeskyttelse.

Projekterne, som drikkevandsfonden støtter, tæller blandt andet et projekt i Svendborg, hvor man rejser skov. Et andet projekt på Ærø går ud på, at landmændene stopper med at sprøjte deres marker tæt ved drikkevandsboringer. Med skov, natur og sprøjtefrie marker, beskytter man grundvandet mod forureningen af sprøjtemidler, der kan sive ned gennem jorden og ende i vores grundvand. Med penge fra drikkevandsfonden undgår man, at hele regningen lander hos vandkunderne.

Øer er blevet prioriteret

Især danske øer som Agersø, Omø, Ærø og Langeland er blevet prioriteret blandt ansøgningerne. Her kan der opstå problemer med at skaffe rent vand til borgerne, hvis grundvandet bliver forurenet, fordi der ikke er et alternativt indvindingsområde tæt på.

Derudover er det også de områder, hvor der er færrest vandkunder til at betale den regning, som det koster at beskytte drikkevandet, og dermed hjælper drikkevandsfonden til, at det ikke koster vandkunderne ekstra.

80 pct. af pengene er gået til projekter i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder, der er områder tæt på drikkevandsboringer.

Spøgelsesbrønde i hele landet

Den anden pulje er penge til at sløjfe såkaldte spøgelsesbrønde, der er spredt ud over landet og kan true grundvandet. Brøndene er tidligere blevet brugt til blandt andet at skaffe drikkevand til dyr og mennesker. Men nu står de ubrugte hen, og mange af dem er ikke lukket forsvarligt.

Ud af de 185 ansøgninger om tilskud til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer har 101 fået tilsagn.

"Nu kommer der turbo på arbejdet med at lukke de her spøgelsesbrønde. Der er fare for, at fx sprøjtemidler eller andre stoffer kan sive ned til grundvandet via den åbne, ubrugte brønd," siger Magnus Heunicke.

Flere artikler fra samme sektion

Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande

Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.

12-12-2024 3 minutter PFAS,   Pesticider,   Udland

Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet

De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.

11-12-2024 5 minutter Pesticider,   PFAS,   Miljø

Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«

Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.

11-12-2024 4 minutter Dyrevelfærd,   Grise