Annonce
Annonce
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

I 2022 viste VAP-rapporten også restfund af propyzamid samt nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol fra azol-svampemidler i grundvandet, men det fik ikke Miljøstyrelsen til at annullere godkendelsen af midlerne. Foto: Colourbox
Myndighederne overvåger løbende risikoen for, at godkendte pesticider udvaskes til grundvandet, og de nyeste resultater får nu alarmklokkerne til at ringe for et af midlerne.
I perioden juli 2022 til juni 2024 er der gjort adskillige fund i høje koncentrationer af ukrudtsmidlet propyzamid og dets nedbrydningsprodukt RH-24644 over kravværdien for pesticider i grundvand. Den årlige gennemsnitskoncentration af sprøjtemidler og deres nedbrydningsprodukter i grundvand under markerne må ikke overskride kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter, men det er overskredet i dette tilfælde, vurderer Miljøstyrelsen.
“Den årlige VAP-rapport er et centralt redskab i vores målrettede og aktive indsats for at beskytte Danmarks grund- og drikkevand. Vi har nu konstateret, at der er et ukrudtsmiddel, som har slået ud i kontrolsystemet og overvågningen af kravværdier. Derfor går Miljøstyrelsen nu straks i gang med at undersøge, om brugen af ukrudtsmidlet skal begrænses yderligere, om der skal sættes nye restriktioner for brugen, eller om det helt skal forbydes,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.
Propyzamid er et aktivstof i ukrudtsmidler, der bl.a. anvendes til dyrkning af vinterraps. Stoffet blev testet på to VAP-marker, Silstrup og Estrup, hvor det blev sprøjtet i november 2023. I den forbindelse blev monitoreringen igangsat for aktivstoffet samt fire af dets nedbrydningsprodukter: RH-24580, RH-24644, RH-24655 og RH-25377.
Hurtig omdannelse og transport til grundvandet
I 2022 viste VAP-rapporten også restfund af propyzamid samt nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol fra azol-svampemidler i grundvandet, men det fik ikke Miljøstyrelsen til at annullere godkendelsen af midlerne. Argumentet dengang var, at fundene ikke kunne kobles til en specifik anvendelse af midlerne, men derimod kunne være forårsaget af andre faktorer såsom nedbørsmængder.
Resultaterne fra den aktuelle test på VAP-marken Silstrup viser, at propyzamid og to af dets nedbrydningsprodukter, RH-24580 og RH-24644, udvaskes til grundvandet i koncentrationer over kravværdien på 0,1 µg/L efter sprøjtning af vinterrapsen i 2023.
Propyzamid nåede generelt det øvre grundvand inden for en uge og blev derefter konsekvent påvist i koncentrationer over kravværdien på 0,1 µg/L i tre måneder.
Disse to nedbrydningsprodukter blev ligeledes fundet i koncentrationer over kravværdien inden for to uger efter sprøjtning og blev efterfølgende målt i grundvandet i koncentrationer over kravværdien indtil hhv. slutningen af januar 2024 og midten af april 2024. Det indikerer en relativt hurtig omdannelse og transport af propyzamid og dets nedbrydningsprodukter til grundvandet. De højeste koncentrationer af propyzamid, RH-24580 og RH-24644 i grundvandet var hhv. 9,6 µg/L, 0,26 µg/L og 48 µg/L.
På Estrup, en anden VAP-mark, blev propyzamid og dets fire nedbrydningsprodukter ikke påvist i grundvandet, men propyzamid blev fundet i drænvand i koncentrationer op til 32 µg/L i ca. en meters dybde en uge efter sprøjtning.
Yderligere undersøgelser af markens forhold er igangsat for at afklare, hvorfor udvaskningen til drænvandet ikke afspejlede sig i tilsvarende fund i grundvandet. Monitoreringen af propyzamid og de fire nedbrydningsprodukter fortsætter på både Silstrup og Estrup.
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.