Annonce

Annonce

Økologiske spisemærker står ved siden af hinanden

Ca. 3.500 professionelle køkkener har i dag Det Økologiske Spisemærke, som kontrolleres af Fødevarestyrelsen. Det arbejde stod til at stoppe efter nytår. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Det Økologiske Spisemærke er reddet på målstregen

Regeringen har lyttet til kritikken af at fjerne Det Økologiske Spisemærke fra finansloven, så nu har den fundet midler til at føre mærket videre.

Det affødte en kraftig reaktion, da det med den seneste finanslov stod klart, at Det Økologiske Spisemærke blev skrottet. Adskillige organisationer, som repræsenterer fødevarerproducenter, hotel- og restaurationsbranchen og køkkenprofessionelle, gik i medierne med deres kritik af politikernes beslutning, og det lader til at have båret frugt.

Det Økologiske Spisemærke er nemlig blevet reddet i 11. time, så det kan videreføres i 2024.

»Det er en vidunderlig nyhed! Jeg er rigtig glad for, at regeringen har ombestemt sig og opdaget, at spisemærket er et vigtigt værktøj for rigtig mange. Vi har kæmpet for, at Det Økologiske Spisemærke skal bevares. Danmark har i den grad behov for et mere bæredygtigt landbrug og med det en mere bæredygtig tallerken,« siger Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening.

Ida Auken, fødevare- og landbrugsordfører for Socialdemokratiet, er glad for, at det nu endelig kan bekræftes, at mærket er reddet.

»Spisemærket er vigtigt for Socialdemokratiet. Det er vigtigt, at vi har alle de mange køkkener med, så vi kan få mere økologi og flere plantebaserede fødevarer, og vi kunne mærke en meget stor kærlighed til mærket fra branchen selv, så selvfølgelig skulle det reddes,« siger hun.

Styrelse skulle spare

At mærket overhovedet kunne forsvinde fra finansloven, når nu et regeringsparti angiveligt vægter det så højt, skyldes, at Fødevarestyrelsen skulle finde besparelser, og her blev spisemærket udpeget som en af dem. Der blev ikke fundet anden finansiering til det på finansloven, hvilket ærgrer Ida Auken, men de mange organisationernes opråb har sat skub i tingene.

»Jeg er utrolig glad for, at det lykkedes. Det hjælper helt klart i sådan en diskussion, at så mange har vist, at mærket har betydning for dem i deres hverdag,« siger hun.

Beløbet kommer fra en anden pengekasse og er ikke lige så højt som før. Derfor mangler der stadig midler til promovering af mærket, men alt det administrative er sikret.

Gælder kun ét år

Bevillingen gælder dog kun et år. Det betyder, at organisationernes kamp fortsætter efter nytår - hvilket Ida Auken også opfordrer dem til.

»Det er altid vigtigt at holde økologien på dagsordenen, og jo flere, der har fokus på økologi, desto stærkere står det,« siger hun.

Og Louise Køster er klar:

»Vi er ikke færdige med at kæmpe for Det Økologiske Spisemærke. Bevillingen er for ét år, så vi skal blive ved med at vise, at spisemærket er en vej mod grønnere og mere bæredygtig madlavning.«

Flere artikler fra samme sektion

Pesticider øger risikoen for dødfødsel

Det kan øge risikoen for dødfødsel, hvis man i tiden omkring undfangelse bor under 500 meter fra et landbrug, der benytter visse pesticider. Det viser et amerikansk studie, hvori der også indgik pesticider, som er tilladt herhjemme.

17-09-2024 4 minutter Pesticider,   Forskning

Historisk: EU udnævner for første gang en kommissær for dyrevelfærd

Den nye kommissær for dyrevelfærd skal sørge for at modernisere reglerne for dyrevelfærd. World Animal Protection kalder det en "fantastisk god nyhed", efter at området har været "skammeligt underprioriteret".

17-09-2024 3 minutter Dyrevelfærd,   EU

Politisk chef i Økologisk Landsforening er udpeget til EU-gruppe for at hjælpe biodiversiteten

ØL's landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, skal være med i en arbejdsgruppe i EU, der skal rådgive om, hvordan landbrugspolitikken kan indrettes anderledes for at hjælpe biodiversiteten.

13-09-2024 3 minutter EU,   Politik,   Natur,   Biodiversitet