Annonce

Annonce

Køer kommer på græs og hopper - publikum står bag et hegn

Dansk Folkeparti ønsker, at alle køer kan komme på græs, ligesom det er tilfældet i Sverige. Arkivfoto: Moment Studio

Dansk Folkeparti: Målet må være, at flest mulige forbrugere skeler til økologi, når de køber ind

Dansk Folkeparti vil have alle køer på græs, men vil ikke fremsætte det som lovforslag. Partiet vil hellere se forandring i EU og glæder sig over, at forbrugerne vælger økologisk mælk, hvor alle køer kommer på græs.

Det skal ikke kun være økologiske køer, som kan komme på græs, mener Dansk Folkeparti. I et nyligt debatindlæg skrevet af dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard i Avisen Danmark, argumenterer hun for, at det er i køernes natur at komme ud, og at vi herhjemme bør stille samme krav, som man gør i Sverige, hvor alle køer skal på græs ved lov.

"Hvorfor i alverden skal 30 års staldforbedringer være et argument for at gøre vold på dyrets natur? Det er ikke naturligt for en ko at leve et helt liv uden at se dagslys," spørger Pia Kjærsgaard i indlægget, som hun slutter af med ordene:

"Vi skylder at behandle dyrene ordentligt – og da særligt de dyr, der bliver sat i verden alene for at give os mad og drikke. Tiden er inde til at slippe køerne løs og lade dem komme på græs i hele Danmark."

Partiet har dog ikke til hensigt at fremsætte et lovforslag om det, som det skete i sin tid i Sverige, og vil heller ikke kræve, at andre husdyr som høns og grise skal komme på græs, skriver hun i en mail til Økologisk Nu. Hendes argument er, at det risikerer at skubbe produktionen til andre lande med ringere velfærdskrav.

"Vi skal først og fremmest kæmpe for produktionsdyrenes vilkår i EU. Der er desværre også et konkurrencemæssigt parameter her. Vi skal sørge for, at dansk landbrug er konkurrencedygtigt. Er det ikke det, rykker produktionen til Polen eller andre østeuropæiske lande, hvor man kun lige akkurat opfylder kravene – og måske ikke engang det - og hvor dyrevelfærd ikke er i højsædet. Heldigvis ser vi, at mange forbrugere vælger at stemme med fødderne og købe økologiske produkter, herunder også produkter hvor køerne har været på græs," uddyber Pia Kjærsgaard.

Hun mener, at der er behov for at presse mere på i EU-regi for at sikre god dyrevelfærd på tværs af Europa, samtidig med at det løbende drøftes i Folketinget.

Hvis alle dyr skal på græs, er der med en hurtig hovedregning næppe plads til det – er DF parat til at få reduceret husdyrantallet i Danmark for at give plads til, at alle kan komme på græs?

"Det er ikke realistisk. Vi skal sørge for på bedst mulig måde at have gode vilkår for dyrevelfærd og at landbruget kan fortsætte sin produktion, som vi er dybt afhængige af. Målet må være, at flest mulige forbrugere skeler til økologi, når de køber ind."

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed