Annonce

Annonce

Traktor med foder til biogasanlæg

Hvis biogasanlæggene designes til at kunne anvende en større mængde halm og mindre gylle end i dag, kan det godt lade sig gøre at øge biogasproduktionen og stadig reducere husdyrproduktionen. Foto: Peter Nordholm Andersen

Danmark kan sagtens skrue op for biogassen og samtidig reducere antallet af husdyr

En ny rapport udarbejdet for Greenpeace viser, at en udbygning af biogas godt kan harmonere med en halvering af husdyrproduktionen. Det kræver dog, at der skrues på en knap.

Biogasanlæggene er ikke afhængige af husdyrgødning, hvis målet om at producere 50 petajoule i 2030 skal nås.

En ny rapport, som Ea Energianalyse har udarbejdet på vegne af Greenpeace, viser, at der i 2030 med stor sandsynlighed kan produceres den forventede mængde biogas, selv hvis husdyrproduktionen er halveret.

Det er dog afgørende, at fremtidige biogasanlæg designes, så de bliver i stand til at anvende en større mængde halm og mindre gylle end i dag.

"Ea-analysen er et vigtigt indspark i debatten, hvor biogasproduktionen ofte har været kædet tæt sammen med landbrugets store produktion af dyr. Analysen viser, at disse to ting ikke nødvendigvis er hinandens forudsætninger, men at biogasproduktionen fint kan køre på et rimeligt niveau, samtidig med at der sættes mål om at sænke antallet af køer og svin,” siger Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder hos Greenpeace.

Hos brancheforeningen Biogas Danmark mener man, at rapporten er med til at punktere en myte om biogas.

"At biogasproduktionen skulle være stærkt afhængig af husdyrgødning, er en myte, som Greenpeace-rapporten nu lægger i graven. Rapporten bekræfter nemlig de analyser, som Biogas Danmark har offentliggjort i Biogas Outlook 2022, der viser, at Danmark kan dække hele sit gasbehov med biogas, uanset om der måtte ske en halvering af husdyrproduktionen i Danmark," siger direktør Frank Rosager fra Biogas Danmark.

Han tilføjer, at den positive effekt af at lagre CO2 fra biogas desuden ikke er medtaget i rapportens analyser, så her kan Danmark hente en betydelig klimagevinst.

Forudsætninger skal være opfyldt

Greenpeace minder om, at rapportens konklusion bunder i visse forudsætninger, og advarer om, at en langt større biogasproduktion end de 50 PJ om syv år kan gøre os afhængige af en større husdyrproduktion, hvilket ifølge Greenpeaces beregninger er et problem, da husdyrproduktionen skal mere end halveres i 2040 for, at Danmark kan nå sit klimamål.

“Biogas er en vigtig energikilde i den grønne omstilling, men en ukontrolleret stigende biogasproduktion kan hurtigt få nogle alvorlige skyggesider, og derfor er det enormt vigtigt, at vi som samfund har en meget klar og stram prioritering af, hvor biogassen bør anvendes. Derfor opfordrer vi regeringen til at udarbejde og fremlægge en samlet strategi over de tilgængelige biomasseresourcer til produktion af biogas og en klar prioritering af, hvor biogassen bør anvendes,” siger Helene Hagel.

Biogas Danmark oplyser, at en øget anvendelse af halm i de danske biogasanlæg allerede er i fuld gang: Ifølge biomasseindberetningerne til Energistyrelsen er anvendelsen af halm i biogasanlæggene steget fra 14.000 ton i 2015-2016 til 193.000 ton i 2021-2022.

Fra år 2000 til 2020 er produktionen af biogas steget fra 3 PJ til 21,3 PJ. I dag udgør gylle og fast gødning omkring 75 pct. af biomasseinputtet i de landbrugsbaserede biogasanlæg.

En undersøgelse, som Syddansk Universitet har udført for Energistyrelsen, viser et samlet biogaspotentiale i Danmark på 94 petajoule baseret på halm, husdyrgødning, madaffald og organiske restprodukter fra industri og landbrug.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg