Annonce
Annonce
Den nye klimaaftale vil ifølge Biogas Danmark række til 13 nye anlæg frem mod 2030. Foto: Colourbox
Biogasbranchen er kritisk over politisk håndsrækning
Tilskud til biogasbranchen kommer først om fire år og rækker ifølge branchen ikke til nok nye anlæg, hvis man skal nå klimamålet i 2030.
For sent og for lidt.
Sådan lyder reaktionen fra Landbrug & Fødevarer (L&F) og Biogas Danmark, efter at regeringen og partierne med undtagelse af Nye Borgerlige er blevet enige om en ny klimaaftale. Blandt elementerne i aftalen er nemlig en politisk hjælp til biogasbranchen, idet der afsættes sammenlagt 2,94 mia. kr. Den første del af støtten - 200 mio. kr. - bliver dog først uddelt i 2024. Det skriver AgriWatch.dk.
"Det er positivt, at biogas fortsat og fremadrettet skal spille en meget væsentlig rolle i klimapolitikken og i den grønne omstilling. Godt med ny tilskudspulje. Vi har dog gerne set, at den var sat i gang fra 2020 eller 2021 frem for som i aftalen fra 2024," skriver Anne Arhnung, adm. direktør i L&F, i et skriftligt svar til AgriWatch.
Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark er enige i Anne Arhnungs kritik og mener desuden, at midlerne er for få. Han vurderer, at hvis ikke støtten udbetales tidligere end 2024, vil der opstå et hul på nogle år, hvor der opstår stilstand for nye projekter, hvilket vil udskyde CO2-besparelserne, da der går ca. to år, fra et projekt igangsættes, til det er i drift.
Aftalens beløbsstørrelse vil ifølge Biogas Danmark give omkring tre nye biogasanlæg frem mod 2025 og yderligere otte anlæg frem til 2030 - et stykke fra de 30 anlæg, som klimapartnerskaberne har efterspurgt for at leve op til målsætningen om en reduktion i udledningen på 70 pct. i 2030.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.