Annonce

Annonce

Åbent brev fra 140 organisationer kritiserer EU's grønne tilbagetrækning

De seneste måneder har EU trukket flere miljø- og klimainitiativer tilbage som reaktion på landbrugets protester. Nu siger adskillige organisationer på tværs af Europa stop.

14. maj 2024
EU
Læsetid: 3 minutter
EU-politikere sidder i parlamentet

EU har de seneste måneder lempet på miljø- og klimakrav til landbruget, og det møder nu bred kritik. Foto: Edda Dietrich/flickr/CC BY SA-2.0

Det seneste halve års tid har EU-politikerne haft travlt med at trække love eller lovforslag, som ellers skulle fremme den grønne omstilling og forbedre dyrevelfærden for landbrugets husdyr, tilbage.

Det får nu 140 organisationer, heriblandt flere danske, rundt om i EU til at samle sig i et fælles åbent brev, hvor de kritiserer de politiske prioriteringer.

"Vores samfunds forhold til den natur, der understøtter os, er fundamentalt ødelagt," indleder de brevet, som fortsætter:

"Trods den voksende evidens for et faretruende økologisk kollaps og den alarmerende acceleration af klimakrisen blokerer de europæiske regeringer og EU-politikerne lige nu nye tiltag, som skulle beskytte naturen, samtidig med at de fjerner dem, som allerede var implementeret."

Organisationerne nævner, at politikerne bl.a. har droppet målsætningen om at halvere pesticidforbruget i 2030, lagt en strategi for at sikre fremtidens vandforsyning på hylden, og at nogle lande har fastfrosset planer om at genetablere natur.

EU-landene har også fået mulighed for at suspendere fra ni klima- og miljøkrav, der stilles til landbrug, som modtager EU-støtte. Det kan ske "i tilfælde af uforudsete klimaforhold". Derudover er husdyrproduktioner enten helt eller delvist undtaget fra et nyt EU-direktiv om industrielle emissioner og forurening.

Og det stopper ikke nødvendigvis her, for flere lande presser nu på for, at EU udskyder en anti-skovrydningslov, der fra næste år forbyder import og salg af fødevarer produceret på områder, hvor der er ryddet skov - uanset om de produceres i eller uden for EU.

"Vi er forfærdede over, at så mange politikere på tværs af EU truer livets grundlag på denne planet for i stedet at tilbyde falske løsninger på landmændenes udfordringer, mens de intet gør for at imødekomme landmændenes klager over misbrug i forsyningskæden eller unfair konkurrence og billig import fra handelsaftaler," skriver de og henviser til, at Det Europæiske Miljøagentur, EEA, tidligere på foråret advarede om, at Europa slet ikke er forberedt på klimaforandringerne.

"Nu vil EU-Kommissionen skrotte basale miljøkrav til landbruget for at imødekomme industriens lobbyister, og miljøministre truer EU's nye regler for at bekæmpe global skovrydning. Naturen er ikke i konflikt med vores samfunds muligheder for at trives - den er selve forudsætningen for det. Men nogle politikere i de europæiske hovedstæder og EU-institutioner i Bruxelles puster til natur- og klimakrisen og truer dermed livet for de mennesker, som har valgt dem. Vi opfordrer jer til at stoppe, før det er for sent."

Blandt underskriverne af brevet finder man Greenpeace, BirdLife International og Birdlife Danmark, European Environmental Bureau, ClientEarth, EuroGroup for Animals, International Society of Doctors for Environment, Oxfam, Verdensnaturfonden WWF og Compassion in World Farming.

Flere artikler fra samme sektion

Miljøministeren melder 25 kommuner for at bryde lov om danskernes drikkevand

Fristen for frivillige aftaler om at beskytte boringsnære beskyttelsesområder er udløbet, og adskillige kommuner har ikke indgået én eneste aftale. Derfor melder miljøminister Magnus Heunicke nu kommunerne til Ankestyrelsen.

01-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Pesticider,   Politik

Kvæg påvirker Jordens klima og naturlige miljøer, selvom folk på nettet spreder en fejlopfattelse af det modsatte

KRONIK: De forskellige kødproduktioners klimaaftryk varierer, men generelt har oksekød en af de største indvirkninger på vores klima og naturlige miljøer sammenlignet med alle andre fødevareprodukter. Alligevel florerer der misinformation på nettet om, at alle kvæg græsser og dermed er klimaneutrale.

31-03-2025 20 minutter Kronik,   Kvæg,   Klima,   Miljø

Lego har nu opkøbt 2.900 ha jysk landbrugsjord til skovrejsning

Siden 2022 har Legos naturfond Kirkbi opkøbt 2.900 ha landbrugsjord i Jylland, som primært skal tilplantes som produktionsskov. Det fremgår af deres seneste årsrapport. Målet er at opkøbe i alt 10.000 ha inden for de næste 10 år.

26-03-2025 2 minutter Skovlandbrug