Annonce
Annonce
EU's nye naturgenopretningslov skal rette op på den dårlige tilstand, som naturen pt. er i, hvor fugle og insekter forsvinder i hastigt tempo. Foto: Pixabay
EU har vedtaget »udvandet« lov, der skal genoprette den lidende natur
EU's naturgenopretningslov har været tre år undervejs og er i processen blevet lempet på flere områder, men nu er den netop blevet vedtaget trods protester fra landbruget og kritik fra dele af højrefløjen.
Midt i massive landmandsprotester har EU vedtaget en naturgenopretningslov for at rette op på, at 81 pct. af de europæiske naturområder er i dårlig forfatning.
Forskning viser, at antallet af fugle i Europa er faldet med 20 millioner om året de seneste 40 år, og hver tredje bi- og sommerfugleart er i tilbagegang.
For at nå naturmålene skal landene genoprette mindst 30 pct. af de naturområder, der er omfattet af den nye forordning (skove, græsarealer, vådområder, floder, søer og koralrev), fra en dårlig til en god forfatning inden 2030. Inden 2040 skal 60 pct. være genoprettet, og inden 2050 90 pct. Områder beliggende i Natura 2000-områder skal prioriteres frem til 2030.
Derudover skal biodiversiteten i landbruget forbedres, hvilket skal ske bl.a. ved at øge diversiteten på en større andel af landbrugsarealerne og sikre bedre forhold for agerlandsfugle.
Indsatsen skulle samtidig være god for økonomien; EU har nemlig som noget nyt indregnet de værdier, som naturgenopretningen skaber: For hver euro, samfundet investerer, får det mellem 4 og 38 euro tilbage.
"En disneyficering"
Loven har været tre år undervejs og er blevet svækket på flere punkter i forhold til det oprindelige udspil. Fx har den fået indbygget en slags nødbremse, som betyder, at loven kan suspenderes i landbrugsområder i op til et år, hvis der uden for EU's kontrol indtræffer "uforudsigelige og exceptionelle begivenheder" med "alvorlige konsekvenser for fødevaresikkerheden". Flere grønne organisationer peger også på, at der er lagt for mange smuthuller ind i loven.
I sidste ende stemte 329 parlamentsmedlemmer for, 24 blankt og 275 imod den.
En af dem, der stemte for loven, er SF’s Kira Marie Peter-Hansen, som kalder loven "den vigtigste naturlov i årtier".
"Desværre er naturgenopretningsloven blevet så udvandet af højrefløjen, at den ikke kommer til at genoprette EU’s natur godt nok. Det er en langt dårligere lov, end hvad naturen har brug for. Men med de kampe, vi har taget med højrefløjen i EU-Parlamentet, er det i sig selv en kæmpe sejr, at loven er blevet vedtaget," siger Kira Marie Peter-Hansen ifølge Information.
Dansk Folkepartis Anders Vistisen stemte imod loven, fordi han mener, at den er for rigid og giver svære betingelser for landbrugs-, skov- og fiskerierhvervet.
"Det er en disneyficering af, hvad der kommer ud af loven, for man ved ikke, hvad konsekvenserne kan blive. Der skal stadig være arbejdspladser og liv uden for de store byer," siger han til tvmidtvest.dk.
Protester fra landbruget fortsætter
Både landbrugsorganisationer og EU-Parlamentets største politiske gruppe, centrum-højre-gruppen EPP, forsøgte at bremse vedtagelsen.
"EPP-gruppen er fortsat alvorligt bekymret for naturgenopretningsloven. Vi ønsker ikke nye og flere former for bureaukrati og indberetningskrav for landmændene. Lad landmænd drive landbrug," siger EPP's næstformand Siegfried Mureșan.
Landmændene har da også været på gaderne i denne uge for at protestere, men ikke alle er kritiske, fx har 6.000 forskere givet deres støtte til loven.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 26, 2024
Farmers protesting against the EU Green Deal are using their tractors to break through barricades set up by the police in front of the EU institutions in Brussels.
Via @RMXnews pic.twitter.com/U4daD8aKW8
Landbrugets paraplyorganisation Copa Cogeca advarer om, at naturloven vil få betydelige konsekvenser for landbrugets konkurrenceevne.
"Copa and Cogeca har altid støttet op om naturgenopretning, men ikke på den måde, som denne lov er strikket sammen og presset igennem, hvilket har været fejlfyldt fra starten. Som den er nu, er den uacceptabel, og vi vil fortsætte med at gøre det klart, at implementeringen af den vil skabe alvorlige problemer for landbrugs- og skoverhvervet i Europa. Den største udfordring med naturgenopretningen er, hvordan loven skal finansieres, og hvordan landmænd og lodsejere får støtte til at lave langsigtede ændringer med kortsigtede finanser," skriver Copa Cogeca i en udtalelse.
Ingen private vil blive påtvunget tiltag direkte af forordningen, da udmøntningen beror på indgåelse af aftaler mellem de nationale myndigheder og lodsejere.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.