Annonce
Annonce
Ifølge den årlige statistik om udviklingen af den globale produktion af økologiske fødevarer, blev antallet af økologer i Latinamerika halveret i 2018, men tallene i den 333 sider lange raport fra FiBL og IFOAM fortælle ikke hele sandheden.
148.000 økologer forsvandt på et år
Mens det økologiske landbrugsareal fortsætter med at vokse på globalt plan, skete der ifølge en ny international rapport i 2018 et bemærkelsesværdigt fald i antallet af registrerede økologer.
I 2018 var der ifølge den netop offentliggjorte årsstatistik fra FiBL og IFOAM 2,8 mio. økologiske landmænd i verden. Det er 148.000 færre end året før, og det svarer til et uventet fald på fem pct.
Da både det økologiske areal og det globale økologimarked voksede i 2018, kom tilbagegangen noget bag på forfatterne bag 'The World of Organic Agriculture - Statistics & emerging trends 2020', som blev offentliggjort onsdag på BioFach-messen i Nürnberg.
Det er den 21. udgave af den årlige statistikbog,
som er en af verdens mest citerede kilder til historier om den globale udvikling
i det økologiske landbrug og markedet for økologiske fødevarer.
Lande med flest økologer:
- Indien: 1.149.000
- Uganda: 210.000
- Etiopien: 204.000
- I Europa ligger Tyrkiet i toppen med 79.600 økologer, mens der kun er registreret ca. 3.600 økologer i Danmark.
Bogens mange statistikker bygger på indsamlede
data fra 180 lande, og de viser bl.a., at antallet af økologer i Afrika i 2018 faldt
med 18.000 til 789.000 (-2,2 pct.). Oceanien oplevede en tilbagegang på 5.900
økologer til 21.000 (-22 pct.), mens antallet af økologer i Latinamerika blev
halveret i 2018.
Især det sidste fik advarselslamperne til at blinke hos FiBLs researchere i Schweiz, som gravede lidt dybere i talmaterialet.
Mens Danmark i rapporten bliver fremhævet som et af de lande med de mest præcise data om både landbrug og marked, er der generelt temmelig stor forskel på, hvor præcise tal de enkelte lande leverer. Når antallet af økologer i Latinamerika på et år bliver halveret fra 460.000 til 228.000, skyldes det ifølge rapporten især ændrede opgørelsesmetoder, så familieejede småskalabrug med ringe adgang til markedet ikke længere bliver medregnet i statistikken.
Andre lande opgør kun antallet af økologiske virksomheder og dyrkningsfællesskaber, men ikke antallet af økologer, og det er med til at tegne et misvisende billede. Af samme grund vurderer FiBL, at det registrerede antal økologer formentlig er for lavt.
"Det er nødvendigt at behandle tallene med forsigtighed, og vi må formode, at det samlede antal økologer er højere end de tal, vi oplyser," hedder det i rapporten.
Økologien stormer frem i Asien
Ovennævnte fald i antallet af økologiske producenter bliver modvirket af fremgang i både Asien, Nordamerika og Europa.
Asien er suverænt den verdensdel med flest økologiske producenter, idet ikke færre end 1.317.000 landmænd benytter de økologiske dyrkningsmetoder. Det er en fremgang på 85.900 økologer i forhold til året før. Nordamerika kan notere et plus på 24.000 økologer, mens Europa følger lige efter med en tilgang på 21.400 økologer.
Flere artikler fra samme sektion
Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande
Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.
Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet
De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.