Annonce

Annonce

Tak for at deltage i debatten om at omlægge landbruget

DEBAT: Tak til alle, der deltager i debatten om løsninger, til at omlægge landbruget, så det overholder alle de planetærer grænser.

01. marts 2024
Læsetid: 2 minutter
Mejetærsker høster vårbyg

Alle dyrkningsmetoder, der suger CO2 ud af luften og binder det som kulstof/humus i jorden, burde belønnes, mener Kirsten Ramsgaard Bjerge. Arkivfoto: ØL

Af: Kirsten Ramsgaard Bjerge, økologisk landmand og tidligere køkkenleder på Vestjyllands Højskole

Tak for debatten om DOK-forsøgene til Klaus Loehr-Petersen, Lars Skytte og alle andre, der deltager. Tak for ugens indlæg om kompost af Erik Kristensen fra ØkologiRådgivning Danmark.

Tak for debatten om rapporten 'Fra Foder til Føde ll' til Bertel Hestbjerg, Fie Wedersøe Graugaard og alle andre, der har deltaget.

Tænk, hvis vi brugte disse redskaber: kompost og nogle af forslagene fra rapporten 'Fra Foder til Føde ll' til at skabe et bæredygtigt landbrug, som overholder alle planetærer grænser.

Tænk på, hvad der bruges af penge på at beregne CO2-belastningen fra landbrug - beregninger, som alligevel ikke er pålidelige. Det er umuligt at få alle de biologiske processer med i et regneark.

Nogle landmænd opbygger kulstof/humus i jorden med deres dyrkningsmetoder, bl.a. biodynamiske landbrugsmetoder - se DOK-forsøgene. Det reducerer CO2, men det modregnes ikke i CO2-beregningerne.

Alle dyrkningsmetoder, der suger CO2 ud af luften og binder det som kulstof/humus i jorden, burde belønnes. Industrien kunne købe CO2-kvoter af dem.

I går var jeg til en udsolgt koncert og samtalecafé i Ringkøbing Kirke. Den handlede om klimasorg; alle har en tyngende klimasorg, nogle har mareridt.

Der skal handles! Men ikke på en måde, så vi lukker de landbrug, som opbygger kulstof/humus, bl.a. biodynamisk landbrug, hvilket jeg kan være bange for med det nuværende afgiftsudspil.

Med håbet om at alle i landbruget vil samarbejde om en god løsning på miljøkrisen i landbruget.

Flere artikler fra samme sektion

Her er ni råd til at gøre skolemadsordningen til en succes

DEBAT: En af måderne at gøre skolemadsordningen til en succes på er ved at trække på erfaringen med at udbrede økologi i offentlige køkkener. Desuden er det vigtigt at gøre ordningen rig på planter og bælgfrugter og samtidig sikre, at det smager godt.

13-03-2025 9 minutter Debat,   Kost & ernæring,   Politik

Generalforsamling og en ny stærk profil i spidsen

FORPERSONENS ORD: I år er der en særlig grund til at møde op til Økologisk Landsforenings generalforsamling. Vi skal nemlig byde velkommen til vores nye direktør: den tidligere fødevareminister Rasmus Prehn.

05-03-2025 3 minutter Leder,   Generalforsamling 2025,   Økologisk Landsforening

Thise Mejeri skifter direktør efter godt et år

Svend Schou Borch stopper som direktør i Thise Mejeri efter blot et år på posten og oplyser, at han er overrasket over opsigelsen. Mejeriet meddeler, at det ønsker en anden profil til at stå i spidsen for mejeriet efter "et roligt generationsskifte".

20-02-2025 3 minutter Mejeri