Annonce

Annonce

Mejetærsker høster vårbyg

Alle dyrkningsmetoder, der suger CO2 ud af luften og binder det som kulstof/humus i jorden, burde belønnes, mener Kirsten Ramsgaard Bjerge. Arkivfoto: ØL

Tak for at deltage i debatten om at omlægge landbruget

DEBAT: Tak til alle, der deltager i debatten om løsninger, til at omlægge landbruget, så det overholder alle de planetærer grænser.

Af: Kirsten Ramsgaard Bjerge, økologisk landmand og tidligere køkkenleder på Vestjyllands Højskole

Tak for debatten om DOK-forsøgene til Klaus Loehr-Petersen, Lars Skytte og alle andre, der deltager. Tak for ugens indlæg om kompost af Erik Kristensen fra ØkologiRådgivning Danmark.

Tak for debatten om rapporten 'Fra Foder til Føde ll' til Bertel Hestbjerg, Fie Wedersøe Graugaard og alle andre, der har deltaget.

Tænk, hvis vi brugte disse redskaber: kompost og nogle af forslagene fra rapporten 'Fra Foder til Føde ll' til at skabe et bæredygtigt landbrug, som overholder alle planetærer grænser.

Tænk på, hvad der bruges af penge på at beregne CO2-belastningen fra landbrug - beregninger, som alligevel ikke er pålidelige. Det er umuligt at få alle de biologiske processer med i et regneark.

Nogle landmænd opbygger kulstof/humus i jorden med deres dyrkningsmetoder, bl.a. biodynamiske landbrugsmetoder - se DOK-forsøgene. Det reducerer CO2, men det modregnes ikke i CO2-beregningerne.

Alle dyrkningsmetoder, der suger CO2 ud af luften og binder det som kulstof/humus i jorden, burde belønnes. Industrien kunne købe CO2-kvoter af dem.

I går var jeg til en udsolgt koncert og samtalecafé i Ringkøbing Kirke. Den handlede om klimasorg; alle har en tyngende klimasorg, nogle har mareridt.

Der skal handles! Men ikke på en måde, så vi lukker de landbrug, som opbygger kulstof/humus, bl.a. biodynamisk landbrug, hvilket jeg kan være bange for med det nuværende afgiftsudspil.

Med håbet om at alle i landbruget vil samarbejde om en god løsning på miljøkrisen i landbruget.

Flere artikler fra samme sektion

Danmarks "grønne" tænketank Concito har skiftet farve

Den grønne tænketank Concito er nu blevet til Danmarks sorte tænketank, når den argumenterer for, at pesticider er nødvendige også i fremtidens landbrug. Men muldlaget i jorden udpines, hver gang der sprøjtes imod svampe, uønskede planter og insekter.

19-04-2024 5 minutter Debat,   Pesticider,   Klima

Vi skal finde de gamle dyder frem igen

LEDER: Der er efterhånden en bred enighed i samfundet om, at vi skal spise en langt mere plantebaseret kost. Vi, der har været længe i gamet, kan jo huske tilbage på en barndom, hvor kødet var en luksusvare.

05-04-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Æg skal ud af køledisken

POLITISK KLUMME: Økologisk Landsforening er ikke imod et kølekrav, hvis det er nødvendigt for fødevaresikkerheden, men omvendt vil vi gerne udfordre alle ressourcespild i vores fødevarekæde.

04-04-2024 5 minutter Klumme,   Politik,   Æg og fjerkræ,   Detailhandel