Et forsvar for økologien

DEBAT: Efter 15 års arbejde med økologiske og lokale råvarer i sæson har vi nu valgt i Rødder at investere i at dokumentere vores køkkenansvarlighed med Det Økologiske Spisemærke i guld. Og hvorfor nu det?

14. november 2025
Læsetid: 3 minutter
Det Økologisk spisemærke i guld, sølv om bronze
Når vi har valgt at bruge tid og kræfter på at få spisemærket, handler det også om, at økologien og dansk, lokal økologisk frugt og grønt desværre har meget trange kår. Sammen skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at få økologien tilbage i bevidstheden. Foto: Jesper Rais

Af: Esben Grundtvig, madiværksætter og ejer af Rødder

Økologi har altid været en grundlæggende værdi i vores køkken – ikke kun målt i procenter, men også i at følge sæsoner og arbejde med råvarerne ud fra deres smags-potentialer og naturlige skønhed. Det er en “altingsbalance”; en balance mellem mennesker, dyr og natur, der gemmer sig i økologien, og vi mener, at hvis man vil arbejde seriøst med økologi og være en ansvarlig fødevarevirksomhed (set i lyset af både biodiversitets -og klimakriser), så kan man ikke gå andre veje.

Som forbrugere aner vi sjældent, hvad det er, vi spiser. Men som borgere skal vi kræve vores ret til rene råvarer, der ikke forurener vores natur, men som dyrkes i balance med naturen.

Vi ser en udvikling, hvor man kan markedsføre sig på begreber som "økologisk", "regenerativ", "CO2-neutral", "plantebaseret" og "bæredygtighed" i flæng uden gennemsigtighed og med målsætninger, der ligger langt ude i fremtiden.

Vores økologiprocent bevæger sig omkring 98. Det betyder ikke, at arbejdet er gjort færdigt, for der er meget mere til det gode måltid end økologiprocenten. Hele måltidets værdikæde fra “frø til feast” inkluderer også arbejdsvilkår, prissætning, adgang og meget meget mere.

Økologi og dansk grønt har trange kår

For os i Rødder er måltidets transparens altafgørende – vi skal kunne vide, hvad vi spiser, og hvordan måltidet foran os er frembragt. Det mener vi, at Det Økologiske GULD-spisemærke er med til at vise.

Vi er fortalere for en holistisk tilgang til ”det gode måltid”, hvor hele dets værdikæde er gennemsigtigt. Den certificering lader sig vente på. Men vi knokler hver dag benhårdt for at forbedre os, skabe gode måltider og være nysgerrige på nye veje både sammen og i fællesskaber - og i de menuer og måltider, der bliver købt hos os.

Når vi har valgt at bruge tid og kræfter på at få spisemærket, handler det også om, at økologien og dansk, lokal økologisk frugt og grønt desværre har meget trange kår. Sammen skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at få økologien tilbage i jorden, i indkøbskurven, på tallerkenen, i maven og på stemmesedlen.

Vi har jordbrugere i Danmark, der er økologiske og arbejder ud fra regenerative principper. De opdyrker ikke jorden, men arbejder med den og naturen omkring den, de lagrer CO2 og skaber forankring i lokalmiljøet. Det, de gør, kan både mærkes og smages, og det er takket være dem, at køkkener som vores kan levere vidunderlige måltider og menuer, som vi kan være stolte af, og hvor de, der spiser med, ved, at de bidrager til et bedre dansk landbrug for hver velsmagende bid, de tager.

Så vi lader dette forsvar for økologien slutte af med en kæmpe hyldest til det økologiske og regenerative madsystem – for når vi spiser, skaber vi samtidig fremtidens landbrug.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.