Trumps antigrønne agenda gør Jeppe trodsig: Så giver jeg mig fem pct. ekstra
Som medstifter af spiritusselskabet Local Spirits, der har fokus på økologi, prøver Jeppe Rasch Christensen at skubbe branchen i en grønnere retning. Det har netop gjort Local Spirits til hovedleverandør på den aarhusianske festival Northside, men Jeppe Rasch Christensen mærker også, at økologien er under pres, og derfor sender han nu et klart budskab til omverdenen.

Det hele startede for ni år siden, da en række små uafhængige spiritusproducenter grundlagde distributionsselskabet Nordic Spirits.
Vi spoler frem til i dag, og selskabet har nu skiftet navn til Local Spirits, de uafhængige producenter er hoppet ud af ejerkredsen (da de nu kan leve af at producere), Local Spirits udvalg af produkter er vokset, heriblandt med egne spiritusbrands, og virksomheden kan som noget nyt kalde sig hovedleverandør af økologisk spiritus, mixere og sirupper til den aarhusianske festival Northside de næste to år.
”Det er meget vigtigt for et firma af vores størrelse,” siger medstifter og chief commercial officer Jeppe Rasch Christensen, der har arbejdet fuld tid med Local Spirits siden 2018.
Da Peter Skoven, ansvarlig for mad og drikkevarer på Northside, bliver spurgt, hvorfor man har valgt Local Spirits som hovedleverandør, svarer han i første omgang med ét enkelt ord:
”Kvalitet.”
Og efter et øjeblik uddyber han så:
”Før dem fandtes er ikke nogen, som samlede de eksklusive økologiske spiritusbrands fra Danmark. Der har været andre, som har lavet noget af høj kvalitet, og som var økologisk, men der var ikke nogen som Local Spirits, der gik på jagt i alle mulige afkroge af Danmark for at finde ordentlige produkter. Dem har vi tidligere selv måttet finde og så handlet med producenterne direkte, men det arbejder supplerer Local Spirits nu, og de gør det med mere viden og større forhandlingskraft, end vi kunne. Det vil vi gerne bakke op om.”
Om Local Spirits
Blev grundlagt i 2016 og er i dag ejet og ledet af de to gamle venner Jeppe Rasch Christensen og cand.polit. Martin Damgaard.
Virksomheden har kontor i Aarhus og København, mens lageret ligger i Haslev på Midtsjælland.
Siden 2023 har Local Spirits været dansk franchisetager på ecoSPIRITS – verdens første cirkulære teknologi til levering af spiritus, så kunder som Scandic i dag får de lokale øko-produkter leveret i en langt mere klimavenlig genbrugsemballage, der reducerer CO2-udledningerne med 60-90 pct.
Local Spirits har været medlem af Økologisk Landsforening siden 2022.
Local Spirits har i forvejen etableret sig som hovedleverandør til bl.a. Roskilde Festival, spillestederne Vega og Scandic Hotel-kæden – noget som ikke havde været muligt uden dens klare fokus på økologi og klimatiltag, fordi det har været et krav fra de store kunder.
”Det er glædeligt at se nogle af de store spillere omfavne en lille aktør, der går værdibaseret til værks – og det i et marked, som ellers domineres af de store globale brands. Det er bare fedt at kunne få foden indenfor, og økologien har været helt afgørende for os,” siger Jeppe Rasch Christensen.
Sommetider må man lave kompromisser
Principperne om bæredygtighed og lokal produktion har været med til at styrke virksomhedens brand og sparke nogle døre ind, og Jeppe Rasch Christensen oplever, at kunderne bruger deres samarbejde med Local Spirits som en del af deres egen markedsføring.
”Jeg tror, at folk er glade for at blive associeret med vores brand. Vores kunder vil gerne bruge det til at fortælle, hvem de selv er,” mener han.
Virkeligheden er dog også, at han og kollegerne sommetider ér nødt til at gå på kompromis og i nogle tilfælde må søge mod udlandet for at få fat på et produkt.
”Vi kan endnu ikke levere en økologisk dansk gin eller vodka til en pris, som de store festivaler kan betale, så det får vi fra Tyskland hos en uafhængig producent, som vi kender godt og har arbejdet med i mange år. Vi stræber efter vores idealer, men sommetider må vi være kompromissøgende. Vi siger dog også nej til vores kunder, selvom vi kan risikere at miste et salg eller sågar kunden. Hvis en hotelkæde for eksempel spørger, om vi kan levere Red Bull, svarer vi, at det kan vi ikke. Vi holder os til det, vi har fokus på, og vil man have noget andet, må man købe det fra nogle andre,” siger han.
For at det skal give mening for mig, skal det ikke kun handle om at gøre en god forretning, men også trække samfundet i den rigtige retning.
— Jeppe Rasch Christensen, medstifter og CCO, Local Spirits
Undervejs i samtalen nævner Jeppe Rasch Christensen flere gange økologi, klima og lokal produktion som vigtige elementer for ham og virksomheden. Bæredygtighed er noget, som har ligget ham på sinde, så længe han kan huske og er samtidig årsagen til, at han accepterer at få en lønseddel, der er noget mindre, end da han arbejdede som politisk chefkonsulent for snart et årti siden.
”Jeg har bare generelt altid set idealistisk på tingene. For at det skal give mening for mig, skal det ikke kun handle om at gøre en god forretning, men også trække samfundet i den rigtige retning. Det skal ikke ses som en løftet pegefinger eller lyde moraliserende - den slags finder jeg selv trættende - men for mig handler det om at anvise nogle gangbare løsninger. Jeg er ikke gået ind i det her, fordi jeg skulle blive rig af det. Det er mine idealer, der er motivationen for mig. Hvis jeg en dag skulle stå med en stor gevinst, er det da fedt, men det er ikke det, der driver mig,” fastslår han.
Blå bog
Jeppe Rasch Christensen er uddannet cand.scient.adm fra Roskilde Universitet i 2012.
Arbejdede frem til 2018 i forskellige politisk-administrative stillinger i fagbevægelsen, Københavns Rådhus og Folketinget.
Var i 2010-2011 akademisk praktikant for Socialdemokratiets kommunalordfører Rasmus Prehn, der netop er tiltrådt som direktør i Økologisk Landsforening.
Var den grimme ælling
Da Local Spirits i sin tid startede, befandt virksomheden sig lidt som den grimme ælling i en branche, der i modsætning til mange andre sektorer på det tidspunkt ikke rigtigt var hoppet med på den grønne bølge med fokus på lokal produktion, klima og økologi. Spiritusbranchen var på mange måder, hvad ølbranchen havde været, før eksplosionen af lokale bryggerier fandt sted i starten af 00´erne.
Når nogen slækker på ambitionerne på grund af en mand som Trump, føler jeg bare i endnu højere grad, at vi, der er privilegerede og kan rykke noget i en grøn retning, er nødt til at tage det ansvar på os.
— Jeppe Rasch Christensen, medstifter og CCO, Local Spirits
Siden er der sket nogle markante ryk i markedet, og konkurrencen er tiltagende. Man skulle tro, at det kunne bekymre Jeppe Rasch Christensen, men det er ikke tilfældet. Og hvis det er, skjuler han det godt.
”Grundlæggende er det fedt at se, at vi har været med til at skubbe på et skifte i branchen, i retning af at man tænker mere over, hvor meget ens virksomhed forurener. Jeg er glad for, at mange er begyndt at gå den vej. Der er helt klart en opmærksomhed på greenwashing, men det er vist ikke et problem, der isolerer sig til spiritusbranchen, og grundlæggende er det godt, at flere virksomheder bevæger sig i den rigtige retning.”
Han ser dog stadig et ”kæmpestort behov” for, at de progressive virksomheder gør endnu mere i deres forsøg på at ændre verden.
”Når nogen slækker på ambitionerne på grund af en mand som Trump, føler jeg bare i endnu højere grad, at vi, der er privilegerede og kan rykke noget i en grøn retning, er nødt til at tage det ansvar på os. Det får mig til at give mig fem pct. ekstra, og jeg håber, at de store kunder holder fast i deres grønne ambitioner.”
Falske modsætningsforhold
Han ser også andre former for modreaktioner end blot den amerikanske præsidents antigrønne politik. Et begreb som 'regenerativt landbrug' har hurtigt vundet indpas, og det ses i nogle sammenhænge som en modsætning til økologien, ligesom klimadagsordenen også sommetider ses som en modsætning. Et falsk modsætningsforhold, mener Jeppe Rasch Christensen:
”Jeg tror, det er vigtigt for økologien, at vi som producenter og leverandører i videst muligt omfang samtænker den med andre positive dagsordener som klima og lokal produktion, så det ikke bliver en konkurrence mellem koncepterne, men en samlet grøn løsning.”

Han har selv erfaret, at det ligefrem gavner virksomhedens økonomi at have fokus på bæredygtighed, og det kan netop være en faktor, som kan få virksomheder til også at omfavne miljø- og klimavenlige løsninger, selv hvis de ikke er idealistiske.
”En af fordelene ved at tænke klima ind er, at det ofte er langt billigere ikke at forurene. Når det er muligt for Local Spirits er levere lokale og økologiske kvalitetsprodukter til konkurrencedygtige priser til store kunder som Northside, hænger det netop sammen med, at vi leverer vores produkter i mere klimavenlige bulk-formater, så vi i videst muligt omfang undgår dyrt og forurenede engangsglas,” forklarer han og henviser til Local Spirits 10 liters plastikdunke, som erstatter 14 glasflasker.
Snart er dunkene fortid til fordel for en endnu mere klimavenlig løsning, som man er ved at udrulle: De såkaldte ’ecoSPIRITS’, der er glasdunke med hård plast omkring. De kan genbruges op mod 150 gange og kan reducere klimabelastningen med op mod 90 pct. sammenlignet med almindelige engangsglasflasker.
Pludselig skal det være regenerativt
Han forstår, at forbrugere og virksomheder kan blive forvirrede over de mange begreber, som kæmper om opmærksomheden i den grønne dagsorden, men selv mener han, at økologien netop er løsningen på mange af de problemer, man står med i en miljø- og klimabelastende føde- og drikkevareproduktion, fordi den har fokus på helheden; at sænke miljø- og klimabelastningen og undlade brugen af syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning.
”Helt konkret oplever vi nu, at vores kunder får at vide, at de skal gå efter det regenerative, og jeg håber, at man på producent- og leverandørsiden holder fast i økologien, og at kunder som Roskilde og Northside, der jo er økologiske fyrtårne, står vagt om økologien og de klimavenlige løsninger, selvom der skulle være nogle modreaktioner i gang i samfundet. Det gør det jo bare endnu vigtigere, at folk tager ansvar og arbejder for at skubbe tingene i den rigtige retning, og her er økologien vital.”
Med hensyn til Northsides holdning på området skal Jeppe Rasch Christensen ikke frygte en retræte.
”Han kan godt regne med os,” siger Peter Skoven, som er enig i, at økologien lige nu er presset af forskellige andre dagsordener.
”Økologien har mistet en smule momentum, og det er virkelig ærgerligt. Jeg har indtryk af, at mange forbrugere er hurtige til at blive bekræftet i, hvorfor de skal træffe et andet valg end det økologiske. Men jeg kan ikke se en bæredygtig fremtid uden økologi. Økologien må være udgangspunktet,” mener Peter Skoven.