Annonce
Annonce
»For mig er succes målt i glæde og livsværdier – ikke i kroner og øre,« siger Jes Hjort, som droppede en succesrig karriere som sælger af forsikringer. I dag lever han af at dyrke ca. 800 kvm. jord, hvoraf knap halvdelen er dækket af væksthuse. Foto: Økotopen Foto: Økotopen
Succesrig assurandør droppede millionhyre og blev mikrogartner
NY SERIE: I dag lever Jes Hjort af de grøntsager og spirer, som han dyrket på 800 m2 i forældrenes baghave, og han har ikke et sekund fortrudt, at han forlod et vellønnet, men stressende sælgerjob for at arbejde med jorden.
Efter flere år som succesrig assurandør havde Jes Hjort i 2017 fået nok af det stressede sælgerliv, som ellers havde sikret ham både høj status blandt kollegaerne, hus, Tesla og en årsløn på en million kr.
Efter to år i jobbet blev den unge sønderjyde kåret som Årets Assurandør. På hjemmefronten var han blevet far for tredje gang. På overfladen lignede hans tilværelse det perfekte liv, men bag sælgersmilet planlagde Jes Hjort et karriereskifte, som både skulle udløse undren og hovedrysten i omgangskredsen.
»Jeg havde været sælger hele livet, men var endt i en trædemølle, hvor jeg ikke længere følte, at jeg bestemte over mit eget liv. Det handlede bare om at presse mest muligt ud af os. Hvert år steg jeg i løn, men jeg blev ikke gladere. Jeg var nået op på en månedsløn på 80.000 kr. plus pension, men jeg arbejdede kun for pengenes skyld, og så drukner man til sidst,« siger Jes Hjort.
I en ny serie 'Et år med Økotopen' følger Økologisk Nu den autodidakte landmand Jes Hjort-Malmberg gennem hans fjerde sæson som mikrogartner under navnet 'Økotopen'.
I løbet af året vil Jes Hjort-Malmberg bl.a. fortælle om,
hvordan han sammensætter et salgsbart sortiment, hvilke salgskanaler, der fungerer bedst for Økotopen, og hvordan han bruger sociale medier.
Den erkendelse gik for alvor op for ham, da hans den gang 4-årige søn spurgte: »Far, hvad arbejder du med?«
Jeg ville lave noget, der gav mening
»Mine børn fik mig til at genoverveje, hvad jeg ville med mit liv. Jeg var nået dertil, hvor det i bund og grund bare handlede om at overleve. Jeg ville gerne føle, at jeg lavede noget, der gav mening. Det var nødvendigt at resette mit liv, og jeg kunne mærke, at jeg skulle lave noget helt andet. Min livsværdi skulle ikke gøres op i kroner og øre,« siger Jes Hjort.
Han havde på det tidspunkt gennem flere år levet som vegetar, fordi han mente, at det var sundest for hans kroppen, og når han trængte til at stresse af, søgte han ofte ud i haven. Måske kunne dette kombineres, og sammen med spirende tanker om bæredygtighed og selvforsyning fik det ham til at rette blikket mod barndomhjemmets store have.
I 2017 tog han beslutningen om at leve et simplere liv som gartner. Han og hustruen solgte hus og Tesla og flyttede ’hjem’ til Jes Hjorts forældre i landsbyen St. Darum midt mellem Esbjerg og Ribe, hvor den ældste generation glædede sig over at komme tæt på børnebørnene, og med glæde afgav lidt af haven til grøntsagerne.
Etablerede sig for 15.000 kr.
Erfaringer med gartneri havde Jes Hjort ikke mange af, men han kastede sig ud i projektet og tog de første spæde skridt som mikrogartner, da han om efteråret dyrkede de første bakker med ærte- og radisespirer hjemme i udestuen.
»Jeg kunne se, at der var et marked for friske grøntsager og mikrogrønt hos de lokale restauranter, og da jeg følte, at jeg havde tjek på produktionen, tog jeg ind til en lokal restaurant, som går op i økologi, og de havde aldrig fået grønt, der smagte så godt.«
Den melding bestyrkede Jes Hjort i, at han havde taget den rigtige beslutning, og inden årsskiftet havde han investeret 10.000 kr. i sit første drivhus. For yderligere 5.000 kr. købte han frø og erhvervede de mest nødvendige redskaber alt sammen købt brugt. Så var han i gang, og det første år dyrkede Økotopen 17 forskellige grøntsags sorter.
Varerne solgte sig selv
»Min sælgerbaggrund gav mig en fordel, for jeg ikke er bange for at kontakte fremmede mennesker, og alle restauranter sagde ja tak til et besøg, når jeg spurgte, om jeg måtte komme forbi med nogle smagsprøver. Jeg kunne tilbyde dem noget, de ikke kunne købe andre steder, og varerne solgte næsten sig selv, fordi de er så friske, så afsætningen kom hurtigt på plads«, fortæller Jes Hjort, som gennem årene har solgt via webshop, lokale markeder og en vejbod, inden han fandt ud af, hvad der fungerede bedst.
Transformationen fra assurandør til mikrogartner havde kun taget nogle få måneder, og selv om han sammen med familiens tre små sønner og hustruen, der arbejder som socialrådgiver, i dag har færre penge at leve for end tidligere, har den jyske mikrogartner aldrig fortrudt sit karriereskift.
»Vi har skruet ned for vores forbrug, men jeg savner ingen materielle ting. Jeg nyder derimod at tilbringe mere tid med min familie, men det kræver, at man er villig til at leve et mere ydmygt liv,« forklarer Jes Hjort sin opskrift på en vellykket omplantning fra stresset supersælger til autodidakt gartner.
Sigter mod en halv mio.
I hverdagene forsøger han at holde fast i en arbejdsdag fra kl. 08 til 16, og der er altid nok at lave, så det hænder ofte, at han bruger lidt tid ved computeren om aftenen, når børnene er i seng. Han bruger desuden en del tid på at holde foredrag, og han nyder at møde folk, som deler hans interesse for grøntsager og dyrkningen af dem.
År for år har den jyske iværksætter kunnet se omsætningen vokse. Det første år solgte han for ca. 150.000 kr., og går det, som han håber, lander han i indeværende år tæt på en halv mio. kr.
»Jeg vil gerne vise folk, at det ikke er nødvendigt at eje en masse jord for at kunne leve af den. Mange har travlt med at købe mere jord, men jeg vil ikke skabe vækst ved at købe mere jord. Jeg har den jord, jeg har. Min vækst skal komme ved at dyrke jorden mere effektivt,« siger han og tilføjer, »jeg kan heller ikke tillade mig at tage mere af mine forældres græsplæne,« griner han.
Læs mere om Økotopen i avisen Økologisk Landbrug, som udkommer 29. januar
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.