Nu finder forskere rester af bildæk i vores mad
Et schweizisk studie har fundet rester af tilsætningsstoffer til bildæk i gængse typer grøntsager. En af forskerne vurderer, at det også gør sig gældende i andre europæiske lande, og det er i dette tilfælde underordnet, om man vælger økologisk eller konventionelt.

Pesticidrester, mikroplast og nu tilsætningsstoffer brugt i bildæk.
Resterne af syntetiske kemikalier, som findes i vores mad, synes at blive mere og mere mangfoldig. I et nyt studie har forskere fra Schweiz fundet rester af tilsætningsstoffer, som normalt bruges i bildæk, i gængse grøntsager som bl.a. spinat, salat, kartofler, gulerødder, tomater og peberfrugter.
I modsætning til når man taler om pesticidrester i fødevarer, var der i dette tilfælde ingen forskel på forekomsten af kemikalierne, uanset om varerne var dyrket konventionelt eller økologisk.
Fundene kommer, efter at forskere i Østrig har gjort lignende fund i bladgrøntsager.
I det schweiziske studie har forskerne undersøgt ca. 100 af de mest gængse typer grønt fra ni schweiziske dagligvarebutikker, som spænder over helt små økologiske markeder til de største kæder.
De målte efter 11 stoffer, der typisk tilsættes bildæk, og fandt rester i 31 pct. af prøverne, herunder 6-PPD og 6-PPD-Q, der er mistænkt for at være både miljø- og sundhedsskadelige.
Forskning, som hidtil primært har været udført på gnavere, har indikeret, at stofferne kan påvirke fertiliteten negativt og have både neurotoksiske og neuroinflammatoriske effekter. Det er også påvist, at 6-PPD-Q er ekstremt akut giftigt for visse laksearter og kan være dødeligt allerede ved meget lave koncentrationer.
Ved ikke nok om konsekvenserne
De højeste koncentrationer blev målt i kartofler og spinat, og forskerne beregnede, at en gennemsnitlig forbrugers samlede daglige indtag af dækrester fra grøntsager er i samme størrelsesorden som den eksponering, man kan få gennem indånding nær trafikerede veje eller ved at indtage husstøv.
"Eftersom folks kostvaner generelt er meget ens i Vesteuropa, er der en stor risiko for, at disse fund er repræsentative for den eksponering, som også forbrugere i vores nabolande har," siger Florian Breider, der er leder for Central Environmental Laboratory-forskningsgruppen ved EPFL, the Swiss Federal Institute of Technology i Lausanne.
Forskerne ved dog ikke, hvordan stofferne påvirker menneskekroppen, da det er en overflade, man først nu er begyndt at kradse i. Bl.a. er kinesiske forskere ved at undersøge blod og urin fra mennesker for at se, hvor udbredt forekomsten af kemikalierne er. Forskningsholdet på EPFL vil også påbegynde nye studier på området inden for de nærmeste måneder.
Hvert år udledes omkring seks mio. ton af tilsætningsstoffer fra dæk til miljøet, og stofferne findes nu selv i bjergsøer og i landområder med lav trafik. Der er så småt en diskussion i gang, om der bør indføres strammere regler eller forbud mod de mest skadelige stoffer i dækproduktionen.
Schweiziske forskere undersøger samtidig, hvordan veje kan renses, så færre dækpartikler ender i naturen. Studier viser, at aggressiv kørsel med kraftige opbremsninger og accelerationer forværrer slid og spredning af partiklerne.