Annonce
Annonce
Meny-kæden er på vej med generiske klimaanprisninger i alle butikker
Dagrofa-kæden Meny vil gøre det nemmere for kunderne at identificere udvalgte fødevarekategorier, som belaster klimaet mindst.

Kædedirektør Richo Boss oplyser at samtlige 112 Meny-butikker inden udgangen af september vil være klar med en generisk klimamærkning på udvalgte fødevarekategorier. Foto: Meny
Som den første supermarkedskæde er Meny-butikkerne i færd med at indføre de generiske klimaanprisninger, som Rådet for Sund Mad har udarbejdet med deltagelse af Fødevarestyrelsen.
Klimaanprisningerne skal få flere kunder til at træffe klimabevidste valg, når de fylder indkøbskurven ved at gøre det nemmere at spotte udvalgte fødevarekategorier, som har et lavere klimaaftryk.
Ifølge kædedirektør Richo Boss fra Meny er den store faglighed, der ligger bag udarbejdelsen af klimaanprisningerne, vigtig for validiteten og troværdigheden af klimamærkningen.
”Som Danmarks madmarked er det en del af vores ansvar at gøre det nemmere for kunderne at vælge mere klimabevidst, og vi gør, hvad vi kan for at leve op til det,” siger han i en pressemeddelelse.
Heraf fremgår det, at klimaanprisningerne bliver synlige i form af både skiltning og mærkninger, og direktøren oplyser, at initiativet rulles ud i alle kædens 112 supermarkeder inden udgangen af september.
Meny har desuden klima med som en del af kædens elevuddannelse, så der løbende uddannes klimaambassadører, der kan rådgive og inspirere kunderne til mere klimabevidste valg.
Kan gøre markant forskel
Ifølge Danmarks største grønne medlemsorganisation, Danmarks Naturfredningsforening, kan den generiske klimamærkning være et vigtigt skridt i retning mod at nedsætte danskernes klimaaftryk.
”Det er enormt positivt, at Meny som dagligvarebutik tager de generiske klimaanprisninger i brug, og det er et stort skridt mod at nedsætte danskernes klimaaftryk på fødevarer. Klimaanprisningerne er lavet med henblik på at gøre det så overskueligt og nemt for forbrugerne som muligt at vælge mere klimabevidst, så vi tror, det kan gøre en markant forskel,” siger markedschef i Danmarks Naturfredningsforening, Lone Norup om initiativet.
Ifølge Madkulturen, som er en videns- og forandringsorganisation under Fødevarestyrelsen, synes 73 pct. af danskerne, at det er vigtigt at være klimabevidst i sine madvaner. Men samtidig kan det være svært at gennemskue, hvordan man handler klimabevidst, når man eksponeres for mange forskellige informationer. Det konkluderede Klimarådet i en rapport sidste år, hvor de peger på, at 50-60 pct. efterlyser mere viden, information og vejledning.
Menys klimamærkning
-
De generiske klimaanprisninger er formuleret på Rådet for Sund Mads hjemmeside.
-
Klimaanprisningerne er udarbejdet af Dansk Erhverv, Dansk Gartneri, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer, Aarhus Universitet, Rådet for sund mad, Dagrofa, Horesta, Rema 1000 og MLDK Mærkevareleverandørerne.
-
Der vil være generiske klimaanprisninger i fødevarekategorierne planteolier, grøntsager, frugt, kartofler, bælgfrugter, fisk, kylling og fuldkornsprodukter.
Kilde: Dagrofa
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.