Køkkenprisen 2025 går til fynsk idrætsgymnasium

Landbrug & Fødevarer har torsdag fundet årets vinder af Køkkenprisen 2025. Prisen blev uddelt i forbindelse med Økologisektionens årsmøde.

23. oktober 2025
Læsetid: 3 minutter
Katrine Friis og Mads Dreyer fra skolerne i Oure modtager Køkkenprisen
Underviser Katrine Friis fra Oure Højskole og køkkenleder Mads Dreyer fra Skolerne i Oure modtager Køkkenprisen efter mange år med masser af økologi i køkkenerne, som i år kan hente grøntsager fra egen grøntsagshave. Foto: L&F

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure på Fyn.

Det meddeler Landbrug & Fødevarer, som torsdag uddelte prisen i forbindelse med Økologisektionens årsmøde, der blev afholdt på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

"Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure imponeret juryen med deres helhedsorienterede tilgang til mad, dannelse og bæredygtighed, skriver Landbrug & Fødevarer.

Den fynske vinderskole har Det Økologiske Spisemærke i guld (Over 90 pct. økologi), og med over én mio. årlige serveringer arbejder køkkenteamet i Oure hver dag på at gøre elever og lærere til mere bevidste forbrugere. Køkkenet har stort fokus på lokale råvarer, og i år har Skolerne i Oure taget endnu et skridt i den bæredygtige retning med lanceringen af Oures Have – et initiativ, der ifølge juryen tydeligt viser skolens ambition om at styrke både bæredygtig dannelse og råvarekendskab.

Friske råvarer direkte fra skolehaven

”Vores nyeste tiltag er Oures Have, hvor vi dyrker egne grøntsager. Det gør vi for at ramme den nye generation af borgere, der aldrig har været så langt fra primærproduktionen, som nu. Der sker bare noget, når man kommer ud i haven og er tæt på jord og dyrkning,” sagde den stolte køkkenleder Mads Dreyer, da han fik overrakt trofæet som vinderen af Køkkenprisen 2025.

Fakta om Køkkenprisen

Køkkenprisen 2025 bliver uddelt i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Danske Æg, FOA, Kost- og Ernæringsforbundet, Naturmælk og 3F.

Prisen er uddelt siden 2010, og der var fem nominerede med i opløbet om prisen, hvor det er et krav, at køkkenet har mindst Det Økologiske Spisemærke i sølv.

I haven går økologiske dyrkningsmetoder og et regenerativt mindset hånd i hånd med læring, engagement og respekt for naturens kredsløb, og den nyetablerede grøntsagsproduktion, som sikrer friskhøstede råvarer til skolens køkkener, som helt tilbage i 2019 vandt Årets Øko-pris for deres arbejde med økologi og bæredygtighed.

"Det kan lyde som en romantisk drøm, men det er vores erfaring, at vores elevers kendskab til rejsen fra jord til bord er meget begrænset. Ved at inddrage dem i hele processen – fra jorden klargøres til vækst, til at så, passe, vande, luge og til sidst høste grøntsagerne og bidrage til at forarbejde dem i køkkenet – vil de blive mere bevidste forbrugere," skrev skolen i deres indstilling til prisen.

Økologi og sund måltidspædagogik

Ifølge Anders Nicolajsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer og ansvarlig for prisen, var det især Skolerne i Oures evne til at integrere måltidspædagogik, gode råvarer og et stort fokus på lokal økologi, der gjorde udslaget:

”Skolerne i Oure har skabt et forbillede for, hvordan offentlige køkkener kan være drivkraft for både sundhed, læring og grøn omstilling blandt både unge og voksne. Det er ikke nogen let opgave at lave mad til så mange forskellige brugertyper – fra dem, der kræver masser af energi og protein, til dem, der går op i klima og bæredygtighed – og samtidig fastholde et ukueligt fokus på økologi, velsmag og måltider med sjæl og personlighed,” siger han.”