Annonce

Annonce

Første skridt mod mere økologi og bæredygtighed er at putte det grønne ind og skifte de dyre ingredienser ud, lyder det første råd fra Mads Simon Dreyer.

Syv tip til at gøre din mad mere bæredygtig

Skær ned på kødet, brug skrællerne og spis i sæson er blandt de bæredygtige råd fra Mads Simon Dreyer, der var med til at vinde Årets Øko-pris i 2019.

Mads Simon Dreyer er en del af ledelsesteamet i Spisehusene på Oure Skolerne, der sidste år vandt Årets Øko-pris for deres arbejde med økologi og bæredygtighed. Her får du hans bud på, hvordan du kan blive mere økologisk og bæredygtig hjemme i dit eget køkken.

Mere grønt i maden 

Første skridt mod mere økologi og bæredygtighed er at putte det grønne ind og skifte de dyre ingredienser ud. Danskernes foretrukne retter indeholder meget kød, men man kan sagtens erstatte noget af kødet i for eksempel kødsovsen med røde linser, tilsætte revne gulerødder og flere løg. Brug kostrådene som pejlemærke. De sikrer, at du får sunde måltider med mindre kød, og som er billigere, og det betyder, at du kan få flere økologiske råvarer ind i din madlavning. 

Spis i sæson 

Køb grøntsager i sæson. Så sparer du på både de økonomiske og miljømæssige omkostninger ved, at grøntsager skal transporteres fra udlandet. I Danmark er vinteren sæson for de grove grøntsager som kål, selleri og kartofler. Når man spiser efter sæsonen, bliver smagsoplevelsen også en helt anden. Du vil komme på en gastronomisk opdagelsesrejse og fejre vinterråvarerne ved at glæde dig til smagen af et økologisk jordbær om sommeren. 

Brug skrællerne 

Gem skrællerne fra citrusfrugterne (kun de økologiske, red.), og kog dem til marmelade.Marmeladen kan bruges på brød, i konfekt eller i romkugler. Du kan have en bøtte til skrællerne i fryseren, som du løbende kan fylde op. Når mængden er blevet stor nok, kan du koge løs. 

Tal resterne op 

Ingen gider at spise rester. Så vi kalder restedagen for ”et kulinarisk tilbageblik”. Her samler vi resterne fra de tre foregående dage og laver en buffet ud af det. Det kan man sagtens gøre derhjemme, og de fleste børn og mange voksne er vilde med buffet. 

Læg planer 

Brug en halv time en gang ugentligt på at lægge en madplan for fire til fem dage. Husk at tjekke, hvad du har på hylderne i dit køleskab og i din fryser først. Overvej at købe ind online, så du ikke lader dig friste i butikken og sparer tid. Det er også bæredygtighed ikke at skulle handle hver dag med fare for at komme hjem med varer, der aldrig bliver brugt og i stedet ender i skraldespanden. 

Det gamle er det nye 

Forhold dig i mindre omfang til datoerne på varerne. Brug i stedet dine sanser. Lugt til mælken. Mærk på grøntsagerne. En blød tomat skal måske ikke i salaten, men kan være fin på pizza eller i sovs. 

Spis sammen 

Bæredygtighed handler også om samværet over måltidet. Der er evidens for, at det er sundhedsfremmende at spise sammen, og at smagsoplevelsen er anderledes, når man deler måltiderne med andre i fællesskab. Hvis du sidder foran tv’et eller kigger på mobiltelefonen, mens du spiser, har du ikke rigtig sanserne med dig.

Artiklen er oprindeligt bragt i magasinet 'Økologisk', december 2019. Læs hele magasinet her

Flere artikler fra samme sektion

Europæerne spiser mindre og mindre kød

Siden 2019, da kødforbruget toppede, er det faldet godt 1,5 pct. årligt. Især forbruget af grisekød er faldet.

15-05-2024 1 minutter Forbrug,   Statistikker

Det Økologiske Høstmarked er meget mere end et udstillingsvindue

Der er mange grunde til at holde høstmarked, og for flere af de garvede høstmarkedsværter er det vigtigste ikke det ekstra salg, som det populære event skaber i løbet af de to sensommerdage.

15-05-2024 6 minutter

Coop ruller erfaringerne fra Klima Kvickly ud til butikker i hele landet

En målrettet indsats for at reducere klimaudledningen ændrede kundernes forbrug i retning af en mere plantebaseret kost, og nu skal de klimavenlige indkøbsvaner eksporteres til Coop-butikker i hele landet.

15-05-2024 2 minutter Klima,   Detailhandel