Annonce
Annonce
Der er høj efterspørgsel på de økologiske juletræer i disse år. Et økologisk juletræ må ikke få kunstgødning eller sprøjtes med syntetiske pesticider. Foto: Colourbox
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Sidste år var efterspørgslen på økologiske juletræer højere end udbuddet, og noget tyder på, at det samme er tilfældet i år.
Marianne Bols, der er forkvinde for Økologisk Juletræsforening, fortæller nemlig, at flere producenter af øko-juletræer nu melder udsolgt, hvilket er "usædvanligt tidligt".
Derfor skal man være hurtigt ude, hvis man ønsker at få et økologisk, pesticidfrit juletræ hjem i stuen. Økonu.dk har med hjælp fra Økologisk Juletræsforening udarbejdet en liste over de steder i landet, hvor man kan købe et økologisk juletræ - vær dog opmærksom på, at der kan være udsolgt hos den pågældende sælger.
Her kan man købe økologiske juletræer
SJÆLLAND
-
Enghøjgård juletræer
Banegaarden, Otto Bussesvej 45, 2450 København -
Fair Trees
Munksøgård Julemarked
Se mere på Facebook
-
Jul til døren
Både på Israels Plads,
Købkes Plads i Carlsberg Byen,
Torvehallerne
og online: www.jultildøren.dk -
Geerslettegaard
Geerslettevej 6B, 3600 Frederikssund
Kan også købes online her
FYN
-
Juletrae.net
Odensevej 121, 5492 Vissenbjerg
Køb online her
JYLLAND
-
Julemarked i Pakhuset Ry
Se mere på Facebook -
Bjørn Kjeldgaard
Amborgvej 56, 9700 Brønderslev -
Doris og Tage Holm Nielsen
Søvangsvej 6, 9300 Sæby.
Vejbod midt i Sæby med åbent alle dage op til jul. -
Juletræ.dk
Gruevej 4, 6630 Rødding
Køb online her
MØN
-
Grønvedhus Skovbrug
Grønvedvej 2, 4780 Stege -
Man kan også købe online på www.fairtrees.dk
Se også Økologisk Juletræsforenings hjemmeside
Sælger man økologiske juletræer og er ikke nævnt på listen, kan man kontakte hhk@okologi.dk og blive tilføjet.
Bruger flere ton pesticider
Producenter af konventionelle juletræer bruger sprøjtegifte til at holde bl.a. ukrudt og lus væk fra træerne, og træerne sprøjtes gennem flere år, fordi de skal vokse i op til 10 år, før de bliver fældet.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening bruger branchen ca. 25 ton glyphosat hvert år til at sprøjte juletræer og klippegrønt.
Producenter af økologiske juletræer bruger som udgangspunkt slet ikke sprøjtegift, og i så fald kun nogle enkelte biologiske midler godkendt til økologi. Det er heller ikke tilladt at bruge kunstgødning.
Vær opmærksom
Marianne Bols peger dog på en række faldgruber, man skal være opmærksom på for ikke at blive snydt i jagten på et økologisk juletræ. Allervigtigst er det at se efter, om træet har det statskontrollerede Ø-mærke på sig - og mærket skal være på sat fast på hvert enkelt træ.
"Ellers er det per definition ikke økologisk. Selvom det står på en stadeplads med andre juletræer, så er det kun de mærkede juletræer, der er økologiske. Det samme gør sig i øvrigt gældende for fødevarer i supermarkedet," siger Marianne Bols.
Man kan heller ikke stole på påstanden om, at et juletræ er sprøjtefrit, medmindre det er Ø-mærket, for mens der er en statslig kontrol af den økologiske produktion, er der ingen certificering eller kontrol af "usprøjtede" træer.
Forskel på dansk og udenlandsk
Hun opfordrer desuden forbrugerne til at se på bagsiden af den label, der er påsat de økologiske juletræer. Her står produktionslandet nemlig nævnt, og det kan have betydning for træets opvækst. I udlandet kan det nemlig være blevet dyrket konventionelt i begyndelsen, da det ifølge EU-reglerne kun skal være dyrket økologisk i 36 måneder før fældning for at få Ø-mærket.
De danskproducerede økologiske juletræer skal imidlertid være økologiske, lige fra frøet sættes ned i jorden, til træet fældes. Det vil altså sige, at både frøet og jorden, det såes i, skal være økologisk certificeret.
Marianne Bols medgiver, at de høje hjemlige krav kan være med til at afskrække nogle producenter fra at dyrke økologiske træer og hæmmer dermed udbredelsen af øko-ræer, men hun er ikke villig til at slække på kravene ved at gøre som de øvrige EU-lande.
"Ud fra et tidsperspektiv er det da træls for de konventionelle producenter, men vi skal jo ikke kopiere en dårligere løsning. Vi skal positionere os på, at vi har et bedre produkt, der har været dyrket uden kemi helt fra dag ét," siger hun og fortsætter:
"Vi kan ikke bare skrue op og ned for produktionen, som vinden blæser. Vi er afhængige af en kontinuerlig produktion, og det betyder også, at man kommer bagud i dansen, hvis man ikke har været forudseende nok til at se væksten i økologi og bæredygtighed i hele taget. Men vi skal have et bedre og stærkere økologisk produkt, hvor vi kan argumentere ud fra, at det har været dyrket økologisk fra dag ét. Vi skal ikke bare lægge os i slipstrømmen af noget, som i forvejen er dårligt."
For lidt information om produktionen
Den stigende interesse for økologiske juletræer er også godt nyt for regeringens fordoblingsmål for økologien, påpeger Marianne Bols. Der er dog generelt for lidt information om, hvordan juletræer produceres, og hvorfor det kan være en god idé at købe et økologisk frem for et konventionelt, mener hun:
"Vi er ret overbeviste om, at hvis forbrugerne får bedre oplysning og bliver mere opmærksomme om fordelene ved økologi, når de køber et juletræ, så vil de også gå det økologiske."
Hun er medgiver, at det også er et ansvar, som Økologisk Juletræsforening må tage på sig, men påpeger, at foreningen er ung, da den først blev stiftet i 2017 og dermed har meget at skulle indhente og løfte på området.
Ud over at være forkvinde for Økologisk Juletræsforening er Marianne Bols også stifter af Fair Trees, som er et koncept godkendt af Fair Trade Danmark. Med køb af et økologisk Fair Trees-juletræ sikrer man uddannelse, sundhedsfremme og udvikling for lokalbefolkningen i Georgien – et af Europas fattigste lande, hvor juletræsfrøene indsamles.
Flere artikler fra samme sektion
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.
Efter et par trange år har griseproducenterne kurs mod lysere tider
Efterspørgslen efter økologisk grisekød er nu vokset så meget, at der igen er penge i at producere økologiske grise, viser en analyse fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.