Annonce
Annonce
De høns, som kommer til at benytte Dueholms nye forsøgsstald, kan se frem til at leve i små hønsehold på kun 25 individer, og det kan de bl.a. takke 107 forbrugere for. Foto: Dueholm
Forbrugere behøvede kun 18 minutter til at rejse 400.000 kr. til ny forsøgsstald på ægpakkeri
Dueholms kommende forsøgsstald skal bl.a. være med til at teste, hvordan det er muligt at afhjælpe frakturer på hønsenes brystben, som er en stor udfordring i alle hønsehold.
Danskerne står nærmest i kø for at låne penge ud til fødevareproducenter, som ønsker at dreje produktionen i en grønnere og mere bæredygtig retning eller øge dyrevelfærden hos deres produktionsdyr.
Det sidste nyder det jyske ægpakkeri Dueholm og nogle af deres høns godt af, da 107 forbrugere kun behøvede 18 minutter til at rejste 400.000 kr. til en ny forsøgsstald via Coops crowdfundingportal.
Forsøgsstaldens skal gøre det muligt at følge hønsene på tæt hold og derved nemmere afprøve og analysere forsøg med ny sammensætning af foder, ny placering af siddepindene og forskellige muligheder for aktivering m.m., oplyser Dueholm om baggrunden for at bede forbrugerne om et lån, som også vil forsøge at finde nogle svar på, hvordan ægproducenterne kan reducere udfordringerne med frakturer på hønsenes brystben.
”Vi sætter antallet af høns i hver hønseflok ned fra 3.000 til 25 i den nye forsøgsstald for at få mere præcise data at analysere hønsene på, og på den måde undersøge, hvordan vi kan skabe mere skånsomme produktionsforhold for vores høns,” siger Susanne Poulsen i en pressemeddelelse.
Hun driver Dueholm syd for Skanderborg sammen med sin mand, Lars Poulsen. De overtog gården i 1979 efter Lars’ forældre, som drev traditionel produktion af slagtesvin. Men Lars og Susanne Poulsen satte sig for at skabe et landbrug med fuld fokus på dyrevelfærd, og parret er taknemmelig for de 107 långivere, som bakker op om den kurs ved hver at investere mellem 1.000 og 5.000 kr. mod at få en rente på 1,9 pct. i lånets løbetid på 18 måneder.
Flere fordele ved at involvere forbrugerne
Går det som Dueholm håber, vil de mange små lånebeløb være med til at skabe bedre levevilkår for fremtidens æglæggende høns, og Dueholm har helt bevidst valgt at finansiere en del af projektet via såkaldt crowdlending, hvor forbrugerne får forrentet og tilbagebetalt lånet efter en fast skabelon.
Danskerne har mere end 1.000 mia. kr. stående i banken og er villige til at investere i noget, der betyder noget.”
— Nicolai Jæpelt, chef for Coop Crowdfunding
Det skyldes ifølge Susanne Poulsen, at crowdlending er en finansieringsvej, som bidrager til en tættere kontakt med forbrugerne.
”Det er vigtigt for os at involvere forbrugerne i vores arbejde og få flere interessenter ind i Dueholm, som har lyst til at følge med i, hvordan vi arbejder for at forbedre hønsevelfærden i hverdagen. Samtidig er det rart, at vi også kan give forbrugerne en fornuftig rente på deres investering,” fortæller Susanne Poulsen.
Arbejdet med at bygge den flytbare forsøgsstald er allerede i gang, og Dueholm forventer, at de første høns kan flytte ind i slutningen af april.
Det første, som Dueholm vil teste i den nye forsøgsstald, er, om de kan optimere deres nuværende foderblandinger med blandt andet græsprotein og andre næringsrige muligheder.
Masser af penge men for få låntagere
Lånet fra Dueholm er det femte indenfor det sidste år, som er fuldtegnet på under en time via Coop Crowdfunding. Ifølge Nicolai Jæpelt, chef for Coop Crowdfunding, er efterspørgslen fra forbrugerne overvældende, men der mangler virksomheder til de populære låneprojekter.
”En af de største udfordringer ved crowdlending er, at mange virksomheder ikke ved, at det er en mulighed. Og det er ærgerligt, for det fine ved disse lån er, at virksomheden kan involvere forbrugerne i deres udvikling og samtidig igangsætte et nyt tiltag i dag, som de ellers ikke havde råd til. Og det er vigtigt, for der er brug for, at vi accelererer den grønne omstilling nu – det kan ikke vente,” siger Nicolai Jæpelt, som beskriver potentialet for crowdlending som helt enormt.
”Danskerne har mere end 1.000 mia. kr. stående i banken og er villige til at investere i noget, der betyder noget.”
For at sikre forbrugernes penge foretager Coop Crowdfundings samarbejdspartner, Lendino, altid en grundig kreditvurdering forud for et lån.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.