Annonce
Annonce
I gennemsnit udleder hver dansker godt otte kg CO2 om dagen via fødevareforbruget, svarende til godt ca. tre ton om året. Ifølge DTU kan det reduceres med op til 35 pct., hvis vi mindsker indtaget af kød og vælger mere klimavenlige varer. Foto: Økologisk Landsforening
Så er de nye kostråd her: Skær 1/3 af dit madforbrugs klimaaftryk væk
De nye officielle kostråd lægger ikke kun vægt på menneskets sundhed, men også klodens. Organisationer roser initiativet, men påpeger også mangler.
Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd fra 2013 bliver nu sendt på pension og afløst af syv nye kostråd, som ikke kun fokuserer på, hvad der er sundt for kroppen, men også kloden: Der er nemlig tænkt på fødevarernes klimabelastning, og potentialet til at skære en væsentlig luns af vores madvaners klimaaftryk er stort.
"De officielle kostråd har gennem årtier givet gode råd til, hvordan vi kan spise sundt, og det er oplagt, at de nu tager skridtet videre og hjælper de danskere, der samtidig gerne vil spise mere klimavenligt, godt på vej. Der er ingen løftede pegefingre, men en simpel vejledning der favner begge hensyn, for det er heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, typisk også er sundt for os, og derfor er det oplagt, at kostrådene tager klodens sundhed med i sine hensyn," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.
I gennemsnit udleder hver dansker godt otte kg CO2 om dagen via fødevareforbruget, svarende til godt ca. tre ton om året. Ifølge DTU kan det reduceres med op til 35 pct., hvis vi mindsker indtaget af kød og vælger mere klimavenlige varer.
Landmændene kan ikke stå alene med klimaudfordringen - forbrugeren skal med.
— Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening
"Der er rigtig meget at hente på den grønne konto ved at tænke klima ind i kosten. Det er vi heldigvis mange, der gerne vil, og derfor er jeg rigtig glad for, at alle interesserede nu får en hjælpende hånd med de nye kostråd. Det handler nødvendigvis ikke om at lægge sin kost fuldstændig om. Selv små ændringer for den enkelte kan gøre en stor forskel, hvis vi er mange, der gør det," siger klimaminister Dan Jørgensen (S).
Forbund savner større ambitioner
De officielle kostråd – godt for sundhed og klima
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Hos Økologisk Landsforening ser man positivt på de nye kostråd, da landbruget ikke kan løfte klimaopgaven alene, siger foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, til Økologisk Nu:
"Det er rigtig godt, at ministeriet følger op på kostrådene, der er en snæver sammenhæng mellem det, vi lægger på tallerkenen og vores klimaaftryk. Landmændene kan ikke stå alene med klimaudfordringen - forbrugeren skal med. Ved næste revision så jeg gerne, at vi også havde drikkevandet, dyrevelfærden og naturen i landbrugslandet for øje – det kan klares med at lave en tilføjelse: 'økologisk, naturligvis'."
Kost & Ernæringsforbundet, der er et forbund for godt 8.500 ernæringsprofessionelle, savner imidlertid større ambitioner, om end forbundet alligevel roser initiativet.
”Lad os dog være endnu mere ambitiøse og lad hele den offentlige forplejning gå forrest i den grønne omstilling. Hvis 800.000 daglige offentlige måltider bliver mere grønne, vil det virkelig rykke noget i CO2-regnskabet, og man får meget klima for pengene på dette område. Det kræver, at vores medlemmer får kompetenceudvikling, og at politikere er ambitiøse her og sætter klare mål i kommuner, regioner og stat,” siger formand Ghita Parry i en kommentar til de nye kostråd.
Hun understreger dog, at det er positivt, at kostrådene ikke kun retter sig mod de ernæringsprofessionelle:
”For os har det været vigtigt, at kostrådene er nemme at huske for alle danskere – ikke kun os, der arbejder med mad og ernæring døgnet rundt. Jeg hæfter mig særligt ved rådet om at spise varieret og ikke for meget. Det tror jeg næsten, er det vigtigste at huske på i en travl hverdag."
Flere artikler fra samme sektion
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.
Dansk krydderifabrik henter hovedparten af omsætningen i udlandet
Den sjællandske krydderifabrik Mill & Mortar sætter smag på maden i de private husholdninger i mere end en snes lande. Næste destination i messekalenderen hedder Nürnberg og BioFach-messen 2025.