Annonce

Annonce

Æg på et samlebånd

Man kan godt spise de økologiske æg trods PFAS, så længe man holder sig inden for anbefalingerne om et maksimalt indtag. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Fødevarestyrelsen: Man behøver ikke smide sine øko-æg ud

Så længe man følger DTU Fødevareinstituttets anbefaling om at begrænse indtaget af øko-æg, behøver man ikke kassere dem, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Man behøver ikke smide sine økologiske æg ud, selvom det er kommet frem, at netop øko-æggene har et højt indhold af PFAS. Det vurderer Fødevarestyrelsen.

"Vores vurdering er, at når æg indgår som del af en varieret kost og udgør en mindre bestanddel af kosten, kan man fortsat spise de æg, som man har i køleskabet. Men der er en klar udmelding fra DTU om at begrænse indtaget (blandt børn, red.), som man skal tage hensyn til," siger Jannik Elmegaard, der er sektionsleder ved Fødevarestyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet, som står bag undersøgelsen af æggene, anbefaler, at børn mellem fire og ni år eller vejer op mod 26 kg maksimalt spiser 2,5 æg om ugen.

Jannik Elmegaard tilføjer, at man i anbefalingen også skal medregne forarbejdede produkter med økologiske æg, så spiser man disse, skal man samtidig reducere indtaget af friske æg.

Eftersom den økologiske branche øjeblikkeligt har meldt ud, at man stopper med at bruge fiskemel i foderet, vil indholdet af PFAS i æggene også falde i løbet af få uger.

PFAS er en stofgruppe, der kan vandre og ophobe sig gennem fødekæden - fra fisk til fiskemel, der indgår i hønsefoder, over hønen til ægget, hvor det binder sig til proteinet i æggeblommen og på den måde kan blive spist af mennesker. Når det optages i kroppen, kan der gå op til tre-syv år, før stofkoncentrationen er halveret.

"PFAS er ikke stoffer, man bliver akut syg af, men hvis man indtager for store mængder gennem flere år, kan det skade immunforsvaret - f.eks. ved at reducere virkningen af børnevaccinationer - forøge kolesterolniveauet i blodet og reducere fødselsvægten," fortæller Kit Granby, lektor ved DTU Fødevareinstituttet.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk startup tog ikke et nej for et nej og fik en investering i Løvens Hule i sidste sekund

Med et superpitch fik fynske Bælg overbevist comeback-løven Tommy Ahlers om at ændre et nej til et ja og en investering på 350.000 kr. i produktionen af økologisk konfektsnack, som er baseret på danske bælgfrugter.

26-01-2023 7 minutter Plantebaserede fødevarer,   Produktudvikling

Forbrugerråd: Sådan kan du mindske risikoen for PFAS

PFAS-stofferne er udbredte i dagligdagsting som stegepander, regnjakker og sko. Nu er de også fundet i økologiske æg. Forbrugerrådet Tænk har udarbejdet en guide til, hvordan man kan undgå de farlige fluorstoffer.

23-01-2023 3 minutter Miljø

Europæere spiser for få bælgfrugter - og Danmark skraber bunden

Bælgfrugterne kan ikke finde vej til tallerkenerne i flere europæiske lande, viser et studie i forbruget. Forskeren bag peger på to hovedårsager.

20-01-2023 4 minutter Bælgfrugter,   Forskning