Annonce

Annonce

Æg på et samlebånd

Man kan godt spise de økologiske æg trods PFAS, så længe man holder sig inden for anbefalingerne om et maksimalt indtag. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Fødevarestyrelsen: Man behøver ikke smide sine øko-æg ud

Så længe man følger DTU Fødevareinstituttets anbefaling om at begrænse indtaget af øko-æg, behøver man ikke kassere dem, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Man behøver ikke smide sine økologiske æg ud, selvom det er kommet frem, at netop øko-æggene har et højt indhold af PFAS. Det vurderer Fødevarestyrelsen.

"Vores vurdering er, at når æg indgår som del af en varieret kost og udgør en mindre bestanddel af kosten, kan man fortsat spise de æg, som man har i køleskabet. Men der er en klar udmelding fra DTU om at begrænse indtaget (blandt børn, red.), som man skal tage hensyn til," siger Jannik Elmegaard, der er sektionsleder ved Fødevarestyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet, som står bag undersøgelsen af æggene, anbefaler, at børn mellem fire og ni år eller vejer op mod 26 kg maksimalt spiser 2,5 æg om ugen.

Jannik Elmegaard tilføjer, at man i anbefalingen også skal medregne forarbejdede produkter med økologiske æg, så spiser man disse, skal man samtidig reducere indtaget af friske æg.

Eftersom den økologiske branche øjeblikkeligt har meldt ud, at man stopper med at bruge fiskemel i foderet, vil indholdet af PFAS i æggene også falde i løbet af få uger.

PFAS er en stofgruppe, der kan vandre og ophobe sig gennem fødekæden - fra fisk til fiskemel, der indgår i hønsefoder, over hønen til ægget, hvor det binder sig til proteinet i æggeblommen og på den måde kan blive spist af mennesker. Når det optages i kroppen, kan der gå op til tre-syv år, før stofkoncentrationen er halveret.

"PFAS er ikke stoffer, man bliver akut syg af, men hvis man indtager for store mængder gennem flere år, kan det skade immunforsvaret - f.eks. ved at reducere virkningen af børnevaccinationer - forøge kolesterolniveauet i blodet og reducere fødselsvægten," fortæller Kit Granby, lektor ved DTU Fødevareinstituttet.

Flere artikler fra samme sektion

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Danske servicestationer udfaser turbokyllinger

Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.

24-04-2024 3 minutter Dyrevelfærd