Annonce
Annonce
En tredjedel af landets kommuner misser deadline for affaldssortering
Godt 60 kommuner når at få gang i den store sortering i år, hvor borgerne i første omgang skal sortere i ni fraktioner. 32 kommuner misser den dispensationsfrist, de fik sidste år.

I første omgang skal affaldet sorteres i ni fraktioner: madaffald, papir, pap, glas, metal, plastik, mad- og drikkekartoner, farligt affald og restaffald. Indsamling af tekstilaffald bliver implementeret senere. Foto: Colourbox
I 2020 besluttede Folketinget, at den danske affaldssektor skal være klimaneutral, og det betød, at vi allerede i 2021 skulle begynde at sortere efter ti affaldstyper.
Fristen var dog lige kort nok, og derfor blev der givet dispensation til de mange kommuner, der ikke kunne nå i mål. Ifølge en ny kortlægning fra Niras for Miljøministeriet ser det imidlertid ud til, at en tredjedel af landets kommuner vil misse den nye deadline, der er udgangen af 2022 - til gengæld viser den også, at godt 3,7 mio. danskere ventes at skulle sortere ni fraktioner inden 2023.
Kortlægningen, der er foretaget i perioden ultimo 2021 til primo 2022, viser, at 12 af landets kommuner i dag sorterer i ni fraktioner, svarende til ca. 1,25 mio. borgere, og inden udgangen af 2022 ventes 62 kommuner at være klar med indsamling af ni affaldstyper.
Det skal dog nævnes, at Københavns kommune indgår i gruppen på 12 kommuner, men mangler indsamling af madaffald og farligt affald hos fire til seks pct. af husstandene.
36 kommuner når ikke målet
36 kommuner når dog ikke i mål inden for den dispensationsfrist, der blev givet i sommeren 2021, men kortlægningen viser også, at mange kommuner er tæt på. Det forventes eksempelvis, at skraldebilerne i 93 kommuner fra nytår vil tage sorteret plastikaffald med på deres ruter.
"Den nye affaldssortering er en ambitiøs plan og en stor opgave for kommunerne, og mange kommuner mangler bare det sidste stykke. Men alle kommuner skal selvfølgelig helt i mål. Det er opgaven af hensyn til klimaet, miljøet og grønne arbejdspladser," siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.
Hun mødes i foråret med Kommunernes Landsforening for at drøfte status for implementering af den nye affaldssortering og herunder de kommuner, som ifølge kortlægningen ikke når i mål i år.
Der er flere årsager til, at ikke alle kommuner kan nå målet. Kravet om at sortere i ti fraktioner har for eksempel øget efterspørgslen på skraldespande, og der skal leveres flere tusinde spande til hver kommune. Desuden skal skraldebilerne specialproduceres til det danske indsamlingssystem.
I første omgang skal affaldet sorteres i ni fraktioner: madaffald, papir, pap, glas, metal, plastik, mad- og drikkekartoner, farligt affald og restaffald. Indsamling af tekstilaffald bliver implementeret senere.
Aftalen for affaldsområdet vurderes at reducere 0,7 mio. tons CO2 årligt i 2030, eller hvad der svarer til at tage 280.000 benzin- og dieselbiler af vejene.
Danskerne er nogle af dem i Europa, der smider allermest affald ud pr. indbygger, og en undersøgelse, som Rambøll har lavet for Miljøstyrelsen, viser, at fire ud af fem borgere mener, at den nye, grønne affaldssortering er nødvendig for at passe på miljøet og klimaet.
Flere artikler fra samme sektion
Dyrevenner tropper op med kaffe på OK's hovedkvarter for at få turbokyllingen ud af Coop
Coop har længe vaklet med at udfase turbokyllingen fra sit sortiment, og Anima har derfor sat sig med informationsmateriale og kaffe foran OK's hovedkontor for at komme i dialog med koncernens direktør, som også er næstformand i Coop Danmarks bestyrelse.
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.