Annonce

Annonce

Barn rækker ud efter banan i butik

Kunderne i alle Salling Groups og Coops dagligvarekæder slipper fremover for at tage stilling til,om de skal købe en økologisk eller en sprøjtet banan, idet begge dagligvarekoncerner har besluttet helt at udfase de konventionelle bananer for at undgå det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos. Foto: Salling Group

Efter nytår bliver alle bananer i kæderne under Salling Group og Coop økologiske

Næste år vil både kæderne under Salling Group og Coop Danmark udelukkende sælge økologiske bananer i sine butikker. Det sker for at undgå det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos, der bl.a. mistænkes for at skade udviklingen hos fostre og børn.

Efter nytår bliver samtlige bananer i landets to største dagligvarekoncerner økologiske. Det stod klart efter en dag, hvor først Salling Group meddelte, at det i 2020 er slut med konventionelle bananer i Føtex, Netto og Bilka, som ønsker at undgå risikoen for det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl. 

Kort efter meddelte også Coop Danmark med samme begrundelse, at det næste år er slut med konventionelle bananer i alle Coop-kæder.

Salling Group meldte allerede ud i august 2019, at koncernen ville forbyde brugen af pesticidet, der er under mistanke for bl.a. at kunne skade udviklingen hos fostre og børn. Siden har Salling Group arbejdet ihærdigt sammen med sine leverandører på at få stoppet brugen af det, men da det i Salling Groups kortlægning af brugen samt udfasningen ikke har været muligt at få nogen garanti for, at konventionelle bananer kan leveres uden rester af det omdiskuterede sprøjtemiddel, overgår koncernen til 100 pct. økologiske bananer i alle sine kæder i 2020. 

"Når Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet konkluderer, at stoffet ikke kan sikkerhedsgodkendes og er under mistanke for at være sundhedsskadeligt, må vi naturligvis reagere. Da det kun er producenter af de økologiske bananer, der kan give garanti for, at de er fri for sprøjtemidlerne, har vi valgt denne løsning. De økologiske plantager har krav om sikkerhedsafstand til konventionelt landbrug, og derfor kan man helt undgå stofferne i økologiske bananer," siger Per Bank, adm. direktør i Salling Group i en pressemeddelelse. 

Heraf fremgår det, at en stor andel af alle solgte bananer i Føtex, Netto, Bilka og Salling Super allerede er økologiske, og at efterspørgslen har været markant stigende i de seneste år. 

Hos Coop oplyser CSR-chef Thomas Roland, at de økologiske bananer i dag udgør godt en tredjedel af Coops samlede banansalg. Ved at gå over til 100 procent økologi, vil det samlede økologisalg vokse med cirka 200 mio. kr. i Coops butikker.

"Dette er et stort skridt for økologien i Danmark, og det vil løfte den samlede økologiandel af dagligvaresalget. Samtidig er det en væsentlig forbedring af fødevaresikkerheden. Nu håber vi, at myndighederne tager det næste skridt og forbyder, at bananer der er sprøjtet med disse midler, sælges i Danmark, siger CSR-chef i Coop, Thomas Roland.

Chlorpyrifos er stadig godkendt i visse dele af verden

Mens det ikke er tilladt at benytte chlorpyrifos i Danmark, er baggrunden for, at konventionelle bananer snart er fortid i størstedelen af dansk dagligvarehandel, at stoffet stadig er godkendt i visse dele af verden, og derfor kan der være risiko for rester af det i importeret frugt og grønt. 

"Den særlige udfordring med bananer er, at mange producenter sprøjter deres plantager fra luften i fly. Chlorpyrifos kan derfor ramme områder med konventionelle bananer, der ellers ikke skulle sprøjtes. Producenterne kan på nuværende tidspunkt ikke garantere os, at deres konventionelle bananer ikke kan indeholde rester af stoffet. Den forsikring kan vi derimod få med økologiske bananer, som vi derfor udelukkende vil tilbyde kunderne fra begyndelsen af det nye år," siger Annette Juhler Kjær, Group Vice President for Public Affairs, Communication & CSR i Salling Group.

Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening, glæder sig over, at både Coop og Salling Group nu udfaser de konventionelle bananer. 

"De økologiske bananer har i dag en så høj kvalitet, at det ikke giver meget mening både at have en konventionel og en økologisk variant, og det handler ikke kun om sundhed. Ved at fjerne de konventionelle bananer fra grøntafdelingen, bliver der plads til at udvide sortimentet med nye spændende produkter, som også helst skal være økologiske," siger Michael Langberg.

Han håber, at udfasningen af bananerne blot er første skridt på vejen mod et sortiment, hvor økologien kommer til at fylde meget mere, og han håber at landets resterende dagligvarekæder vil følge trop.

Nogle forbrugere ville måske mene, at bananer slet ikke hører hjemme i danske butikker, da de bliver fragtet langt og dermed har et større klimaaftryk end lokalt producerede varer, men ifølge Michael Langberg er bananen i dag en så integreret del af danskernes kost, at det ikke giver mening at forestille sig, at de bliver helt udfaset af dagligvarekædernes sortiment. 

"Men der påhviler dagligvarekæderne et stort ansvar for at sikre, at de økologiske bananer bliver produceret i plantager, hvor de ansatte arbejder under nogle ordentlige vilkår," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage