Annonce
Annonce
BioFach ser stort uudnyttet potentiale for at øge økologisalget til professionelle køkkener
Med en stor foodservicestand forsøger de tyske messearrangører at styrke netværket mellem de aktører, som skal sikre, at flere økologiske råvarer finder vej til de professionelle køkkener i Europa.

Frank Lantz fra Uhhmami roser de tyske messearrangører for at opbygge en stor foodservicestand, hvor udvalgte udstillere har mulighed for at lave showcooking, og han tager hjem fra BioFach med en god fornemmelse i maven og udsigt til flere udenlandske ordre.
NÜRNBERG
Hvis man vil have folk til at spise mere plantebaseret med, så handler det ganske enkelt om lave noget kvalitetsmad, som smager godt. Meget længere er den ikke.
Det var en smule forenklet hovedbudskabet, da Frank Lantz fra Uhhmami indtog scenen på BioFachs store foodservicestand. Her demonstrerede den tidligere Michelin-kok, hvordan man med hans serie af veganske smagsgivere i pulverform kan give kikærterne og løgsuppen et hurtigt skud umami.
Frank Lantz roser i den forbindelse den tyske messe for at give mere plads til foodservice, og Dominik Dietz, direktør for BioFach oplyser, at det langt fra er tilfældigt, at messen i år har valgt at udvide standen for ’out-of-home-catering’, hvor aktører fra foodservicebranchen kan lave showcooking, netværke og udveksle erfaringer.
Kun sammen kan vi forme transformationen mod en bæredygtig fremtid, hvor foodservicebranchen kommer til at spille en stor rolle.
— Dominik Dietz, direktør for Biofach
Direktøren fortæller, at messens ledelse allerede sidste år identificerede et stort uudnyttet vækstpotentiale for økologien i foodservice-branchen, og han håber, at udbygningen af standen i år vil fungere som en løftestang for det økologisk foodservicesalg – både i og udenfor Tyskland.
”Danmark er et foregangsland med store resultater på det her område, men på verdensplan er andelen af økologisk mad i storkøkkener stadig meget lav. Vi håber, at standen vil øge opmærksomheden på potentialet i foodservice ved at forbinde de relevante interessenter med hinanden. For kun sammen kan vi forme transformationen mod en bæredygtig fremtid, hvor foodservicebranchen kommer til at spille en stor rolle,” siger Dominik Dietz til Økologisk Nu.
Fisker nye kunder på messen
Standen gav to af de danske udstillere mulighed for at lave showcooking på den store scene, men hverken Nocla eller Uhhmami formåede at tiltrække det helt store publikum. Sidstnævnte mener dog altid, at det er værd at vise flaget, når chancen byder sig.
”Det skaber aktivitet og liv, og man er nødt til at deltage i den slags initiativer for at få ting til at ske,” siger Frank Lantz og minder om, at økologiske varer ofte først bliver opdaget af de professionelle køkkener for siden at sprede sig til dagligvarehandlen. Det kan mange producenter nyde godt af.
Da han deltog på BioFach i 2023 modtog hans Uhhmami-serie 'Best New Product Award 2023', og i dag bliver produkterne forhandlet i 10 lande.
Men flere er på vej, da Frank Lantz oplyser, at han under messen har lavet nye aftaler med kunder i både Tyskland, Holland og Frankrig, så han beskriver BioFach som "en superpositiv oplevelse".

Samtidig er Uhhmami tilmeldt DACH-projektet. Det bliver drevet af Bio Aus Dänemark og Økologisk Landsforening med støtte fra Plantefonden. Målet er at øge eksporten af plantebaserede varer til de professionelle køkkener Tyskland, Schweiz og Østrig.
Uhhmami er i forvejen inde på det tyske marked via onlinesalg og i udvalgte Edeka-butikker. Det betyder, at selskabet har udviklet emballager på tysk. Det gør det ifølge Frank Lantz nemmere at skalere eksporten til de tre tysktalende lande.
”Hver gang, du skal ind i et nyt land, koster det det nemt 150.000 kr., når du skal sætte dig ind i de lokale regler og udvikle emballager og opskrifter på originalsproget,” siger han på messens sidste dag, hvor trafikken på standen er aftaget så meget, at han er gået i gang med at skrive til nogle af de nye kunder.
DACH-Projektet er støttet af Plantefonden.
Flere artikler fra samme sektion
Sofari har plads til flere værtsgårde
Forbrugereventet Sofari efterlyser flere økologiske griseproducenter, som har lyst til at åbne gården for gæster den 18. maj.
Otte ud af Danmarks ti mest bæredygtige brands er økologiske
Ny analyse fra Sustainable Brand Index viser, at de danske forbrugere i høj grad sætter lighedstegn mellem økologi og bæredygtighed.
Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres
Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.