Nyt effektivt DNA-værktøj kan afsløre sjusk og fusk med kød

Over 20 pct. af prøverne i Fødevarestyrelsens pilotprojekt viste spor af dyr, der ikke stod på ingredienslisten - dog langt de fleste i lave mængder.

28. oktober 2025
Læsetid: 2 minutter
En bunke kødfars ligger på et serveringsfad af sten
Gris i oksepølse, kylling i kalkuntopping og fiskeboller med et hav af ubudne arter. Det er nogle af de overraskende fund, som Fødevarestyrelsens pilotprojekt har afsløret i produkter fra danske butikker. Foto: Colourbox

Man skal ikke altid stole på ingredienslisten på kødprodukterne i køledisken. I 12 ud af 54 produkter, som er blevet testet med en ny DNA-analysemetode på Fødevarestyrelsens laboratorie i Ringsted, blev der fundet spor af dyr, der ikke var deklareret på indpakningen.

”Pilotprojektet har vist, at vores nye DNA-metode virker, og stemmer overens med resultaterne fra vores kollegaer i andre EU-lande,” fortæller enhedschef Henrik Dammand fra Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

”Uanset om det er utilsigtede fejl eller systematisk fusk, kan forkert varedeklaration have alvorlige konsekvenser for nogle forbrugere – heriblandt allergikere. Vores nye DNA-værktøj kan være en effektiv måde at hjælpe disse forbrugere på," siger enhedschefen.

Fandt kød fra fredede hajer

En inspirationskilde til Fødevarestyrelsens pilotprojekt var et australsk studie, der tidligere har afdækket omfattende vildledning i panerede fiskeprodukter, hvor nogle indeholdt kød fra fredede hajer.

Samlet set vurderer EU-Kommissionen, at svindel med fødevarer koster EU-landene omkring 60 til 90 mia. kr. om året, så der er tale om et omfattende problem, og Fødevarestyrelsen oplyser, at det nye DNA-værktøj f.eks. hurtigt vil kunne afsløre spor af hestekød i oksefars, som var en udfordring i dansk dagligvarehandel for år tilbage.

På sigt vil værktøjet også kunne bruges til at afdække fejl i ingredienslisten til plantebaserede produkter eller med foder til kæledyr.

Se resultaterne af slutrapporten.