Offentlige indkøbere bør prioritere dyrevelfærd over pris, mener et flertal af vælgerne
Tre ud af fire vælgere ved de kommende kommune- og regionsvalg mener, at deres kommune og region skal støtte god dyrevelfærd via de offentlige indkøb af fødevarer, viser en ny vælgerundersøgelse fra Dyrenes Beskyttelse.
Om undersøgelsen:
-
Undersøgelsen er foretaget af Verian for Dyrenes Beskyttelse og er baseret på 1.004 interviews.
-
Respondenter: Den danske befolkning på 18 år eller derover, repræsentative i forhold til køn, alder, region, uddannelse og parti ved seneste folketingsvalg.
_
Kilde: Dyrenes Beskyttelse_
Hvis man spørger vælgerne, bør dyrevelfærd veje tungere end pris, når de offentlige køkkener køber kødprodukter.
Det mener et markant flertal af vælgerne på tværs af køn, alder, geografisk placering og politisk overbevisning i en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Verian for Dyrenes Beskyttelse.
I undersøgelsen erklærer 75 pct. af de adspurgte sig enige eller delvist enige i, at deres »kommune og region bør være villig til at betale for dansk kød, æg og mejeriprodukter med god dyrevelfærd«. Omvendt svarer 16 pct., at de er helt eller delvist uenige, skriver dyrevelfærdsorganisationen i en pressemeddelelse.
»Det er en klokkeklar opfordring fra befolkningen, som jeg ikke mener, at lokalpolitikerne kan sidde overhørig. Uanset hvordan valget falder ud i de forskellige kommuner, så bør indkøbspolitikken løfte det samfundsansvar, det er at sørge for dyrevelfærden,« siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Halvdelen af vælgerne mener, at der skal sikres god dyrevelfærd i de offentlige køkkener, også selv hvis det fører til øgede omkostninger for borgerne.
Svaret er økologi
Organisationen opfordrer derfor til at dyrevelfærden i højere grad tænkes ind i de kommunale og regionale indkøbspolitikker og i de omtrent en mio. måltider, der hver dag serveres i de offentlige køkkener landet over.
På spørgsmålet »Mener du, at prisen eller god dyrevelfærd bør være vigtigst, når din kommune skal købe fødevarer« svarer 50 pct., at det er vigtigst, at der sikres god dyrevelfærd. 26 pct. svarer omvendt, at det er vigtigst, at prisen holdes lavest muligt.
I Økologisk Landsforening glæder det direktør Rasmus Prehn, at så få er indstillet på at gå på kompromis med dyrevelfærden, og for ham ligger løsningen lige for.
»Økologi og dyrevelfærd hænger uløseligt sammen. Økologiske grise roder i mudderet med trynerne, og økokøer springer ud på græs i foråret. Vi presser på for at få mere økologi ind i de offentlige måltider, og når vælgerne så tydeligt viser, at de vil have indkøb med fokus på høj dyrevelfærd, giver det os flere økologiske argumenter i vores dialoger med kommunerne. Lad os få mere økologi længere op på den kommunale dagsorden,« siger han i en kommentar til undersøgelsen.