Annonce

Annonce

Køer løber mod græsmark ved Økodag hos Mads Helms.

Mælkeproduktionen har mistet noget af rollen som trækdyr for den økologiske vækst, og hvis Arla ender med at skære 100 mio. kg mælk af den økologiske indvejning, svarer det til at sende ca. hver ottende danske øko-malkeko på pension. Foto: Jakob Brandt

Arla er klar til at skære dybt i den økologiske produktion

Mejerikoncernen ønsker i løbet af de kommende år ad frivillighedens vej at nedbringe den årlige indvejning af økologisk mælk i Danmark med op mod 100 mio. kg. Det kan i værste fald koste op mod 10 pct. af det økologiske landbrugsareal, vurderer formanden for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening.

På flere ’øko-møder’ rundt om i landet, blev de økologiske mælkeproducenter i sidste uge orienteret om, at Arla i Danmark ser ind i en fremtid, hvor den årlige indvejning af økologisk mælk kan blive reduceret med op mod 100 mio. kg.

I øjeblikket har Arla ganske enkelt alt for meget økologisk mælk, og hvis der skal barberes 100 mio. kg af den økologiske mælkeproduktion, kræver det i runde tal til, at op mod 50 økologiske andelshavere skal omlægge bedriften til konventionel drift eller sælge gården.

Det vil være en historisk nedgang for Danmarks økologiske landbrug. Det svarer til at ca. 10.000 økologiske køer skal sendes på pension. Det er hver ottende ko, og da de økologiske mælkeproducenter dyrker godt en tredjedel af Danmarks samlede økologiske areal, vil det samtidig fjerne en kæmpe bid af Danmarks økologiske areal.

Udsigt til markant nedgang i øko-arealet 

Bliver Arlas planer gennemført, forsvinder der ifølge Arla-leverandør Finn Tang ’en seriøs mængde mælk’, som hvis man medregner opdræt og foderproduktionen formentlig vil medføre, at dansk landbrug risikerer at vinke farvel til 5-10 pct. af det samlede økologiske areal på 310.000 ha. Det hidtil største årlige fald i det økologiske areal rent procentuelt var fra 2004 til 2005, da det blev reduceret med 6,9 pct.

Finn Tang er desuden formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening og deltog fredag i Arlas øko-møde i Hobro. Selv om han erkender, at der er behov for at nedjustere den økologiske mejeriproduktion, og at det ikke giver mening at producere mælk, som ikke kan sælges, advarer han mod at sænke mængden så meget, som Arla har varslet.

Jeg håber, at de økologiske mælkebønder tænker sig godt om, før de lægger tilbage, og at Arla er gode til at rådgive dem. Økologi er forretning, men det er også meget mere end det.

— Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening

Det samme gør Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening. Hun betegner det som sørgeligt, at Arla ser sig nødsaget til nedjustere den økologiske mælkemængde, fordi markedet i øjeblikket er ustabilt, og hun opfordrer økologerne til at overveje det nøje, før de vælger økologien fra.

”Jeg så jo meget hellere, at det gik den anden vej. Arla giver deres leverandører valget, om de vil lægge tilbage, og forkorter også tilbagelægningstiden fra 12 til 3 måneder. Det er bare ærgerligt, at når markedet retter sig - og det gør det, det viser historien - så kan de bønder, der har lagt tilbage, ikke blive økologer igen med hverken 3 eller 12 måneders omlægning,” siger Louise Køster med adresse til økologireglernes bestemmelse om karensperiode efter tilbagelægning.

”Det er ikke så befordrende for økologien, så jeg håber, at de økologiske mælkebønder tænker sig godt om, før de lægger tilbage, og at Arla er god til at rådgive dem. Økologi er forretning, men det er også meget mere end det,” fastslår Louise Køster.

Den vurdering er Finn Tang enig i:

”Jeg vidste godt, at vi havde noget mælk i overskud, men at det var så meget, var jeg ikke klar over,” siger Finn Tang, som savner et klart svar på, hvorfor Arla vurderer, at det er nødvendigt med en så drastisk reduktion af indvejningen.

Vi skal huske, at økologi ikke er en hane, som man bare kan åbne og lukke for, og jeg tror højest, at det bliver nødvendigt at reducere produktionen herhjemme med 50 mio. kg.

— Finn Tang, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening

Personligt både tror og håber han, at Arla skyder et stykke over målet, og han peger på, at de negative forventninger til det fremtidige salg kan skyldes, at Arla-ledelsen har skelet lidt for meget til markedsudviklingen i England og Sverige, hvor økologien i øjeblikket er markant mere udfordret end i Danmark.

Han mener, at det vil være en fejl at lade sig påvirke for meget af recessionsfrygten i nabolandene.

”Vi skal huske, at økologi ikke er en hane, som man bare kan åbne og lukke for, og jeg tror højest, at det bliver nødvendigt at reducere produktionen herhjemme med 50 mio. kg,” siger den jyske økolog, som samtidig hæfter sig ved, at Arla på mødet forsikrede økologerne om, at tilbagelægning til konventionel produktion skal ske ad frivillighedens vej.

Ifølge Finn Tang er det helt naturligt, at forbrugerne de seneste måneder har skruet ned for forbruget af økologiske fødevarer, i takt med at priserne er steget. Men han er ikke bekymret for det fremtidige salg af økologiske mejeriprodukter.

”Jeg tror, at det økologiske forbrug begynder at stige igen, så snart forbrugerne vænner sig til priserne, og den udvikling vil blive forstærket, når priserne formentlig snart begynder at falde tilbage til tæt på det leje, hvor de kom fra.”

Nedjustering sker på basis af samlet vurdering

For at gøre det nemmere for økologer, som overvejer at lægge tilbage til konventionel produktion, har Arla valgt at nedsætte opsigelsesvarslet i både Danmark og Sverige fra 12 til tre måneder.

”Baggrunden for, at vi gør det muligt for ejerne at komme ud af deres økologi-kontrakter hurtigere end normalt, er kombinationen af, at vi har et overskud af økologisk mælk i Sverige og Danmark, og det faktum at økologisk grovfoder er en mangelvare i nogle områder. Den situation, som det har skabt, reagerer vi naturligvis på ved at justere på de mængder, vi har brug for,” siger Jesper Skovlund, pressechef for Arla i Danmark.

Han forklarer, at beregningen bag behovet for at nedjustere den samlede indvejning bygger på en samlet vurdering, hvor flere faktorer spiller ind – herunder både udnyttelsesgrad og efterspørgsel.

”Hvordan efterspørgslen blandt forbrugerne vil udvikles sig på længere sigt, er svært at spå om, men økologi vil fortsat være et meget vigtigt fokusområde for Arla, og som verdens største økologiske mejeriproducent fortsætter vi med at udvikle og investere i kategorien,” siger han.

Eksporteventyr udeblev

Finn Tang har kendskab til økologer, som ønsker at udnytte Arlas forkortede frist, og han har forståelse for, hvis flere kan blive fristet af Arlas kortere omlægningsfrist, men han mener ikke, at mangel på foder bliver et problem, da de økologiske køer om tre måneder har adgang til grønne græsmarker og frisk foder.

Mens han kritiserer Arla for at være lidt for negative i vurderingen af markedspotentialet, peger han omvendt på, at noget tyder på, at Arla-ledelsen for seks-syv år siden nok var lidt for optimistisk, da andelsselskabet på kort tid åbnede døren for mange nye økologiske mælkeproducenter og øgede indvejningen med ca. 150 mio. kg mælk.

Der er tale om et efterslæb efter en eksportsatsning, som aldrig kom helt op at køre, så vi kom nok til at lukke lidt for mange økologer ind.

— Laust Krejberg, økologisk mælkeproducent og medlem af repræsentantskabet i Arla

På daværende tidspunkt havde Arla store planer om at øge eksporten af økologiske mejeriprodukter – både på de etablerede europæiske kernemarkeder og på nye vækstmarkeder som for eksempel Kina.

Men vejen til især det kinesiske marked blev mere kringlet end forudset, og det forventede eksporteventyr udeblev. Derfor lægger den økologiske mælkeproducent Laust Krejberg, som sidder med i Arlas repræsentantskab, heller ikke skjul på, at den svigtende eksport af økologisk mælkepulver til Asien er en medvirkende årsag til, at Arla de seneste år har haft rigeligt med økologisk mælk.

”Der er tale om et efterslæb efter en eksportsatsning, som aldrig kom helt op at køre, så vi kom nok til at lukke lidt for mange økologer ind,” erkender Laust Krejberg, som selv har været økolog siden 1998.

Branchen var advaret

Laust Krejberg mener dog ikke, at Arlas behov for at tilpasse produktionen til efterspørgslen bør komme bag på ret mange i branchen, da han selv ved flere lejligheder har advaret om, at det formentlig ville blive nødvendigt for Arla at tilpasse indvejningen til den aktuelle markedssituation, som de seneste år har være udfordret af både corona, krig og høj inflation.

Når det er nødvendigt at tilpasse mælkemængden, betragter Laust Krejberg det samtidig som fordel for økologerne, at tilpasningen sker i Arla-regi.

”I modsætning til de økologiske mejerier har vi i Arla mulighed for at tilbyde økologerne, at de kan fortsætte som mælkeproducenter med køer på græs, hvis de bliver leverandører til Arlas konventionelle mælk med to dyrevelfærdshjerter. På den måde får de en afregning som er lidt højere end den almindelige Arla-mælk og så slipper de for at betale for det dyre økologiske foder,” siger Laust Krejberg, som selv forventer at fortsætte med at levere økologisk mælk til Arla fra 140 jerseykøer hjemme på Holmegård ved Nørager, hvor han driver et landbrug på ca. 420 ha.

Trods udsigten til en nedgang i Arlas indvejning ser både han og Finn Tang lyst på fremtiden for det økologiske landbrug.

”Jeg mener, at økologerne har fat i den rigtige ende, og jeg tror stadig på, at økologien på længere sigt vil være en opadgående trend,” siger Finn Tang, som i den forbindelse pointerer, at det er vigtigt, at der kommer mere gang i eksporten, da det især er den, som i fremtiden skal være med til at drive den økologiske vækst i Danmark.

Flere artikler fra samme sektion

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel

Sømosegaard blev tørlagt på Økodag, men endte ifølge værtsparret med en ren 10'er

Selv om værtsparret på Sømosegaard efter et historisk vådt forår fik opfyldt ønsket om en Økodag uden regn, blev det paradoksalt nok vandmangel, som blev den største udfordring i timerne inden godt 2.000 gæster strømmede til det midtjyske landbrug.

15-04-2024 6 minutter Økodag