9 ud af 10 stykker frugt og halvdelen af konventionelle grøntsager indeholder pesticidrester

Den nye pesticidrapport fra DTU viser, at knap 90 pct. af konventionelle frugter og næsten halvdelen af de konventionelle grøntsager indeholdt pesticidrester.

10. december 2025
Læsetid: 3 minutter
Et æble bliver skyllet under hanen
Størstedelen af den testede konventionelle frugt indeholdt pesticidrester, viser DTU's nye pesticidrapport. Foto: Colourbox

Journalistik er ikke gratis. Økologisk Nu bliver drevet med hjælp fra Økologisk Landsforenings medlemmer. Vil du bidrage til vores journalistiske arbejde, kan du blive medlem af foreningen. Så støtter du samtidig foreningens arbejde for mere og bedre økologi.

Hvis man vil minimere sin risiko for at indtage pesticidrester med maden, bør man vælge økologisk.

Det viser den nyeste pesticidrapport fra DTU Fødevareinstituttet, som har analyseret 2.095 prøver af frugt, grønt, gryn, krydderier og babymad indsamlet af Fødevarestyrelsen fra danske grossister og detailhandlere i 2024.

Der blev fundet pesticidrester i 86 pct. af alle prøver af konventionelt dyrket frugt, i 49 pct. af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager og i 32 pct. af cerealieprøverne, dvs. kornbaserede morgenmadsprodukter.

Ser man kun på danske konventionelle produkter, er forekomsten af pesticidrester lavere: 63 pct. i frugt, 21 pct. i grøntsager og 25 pct. for cerealier.

Desuden havde en større andel af de udenlandske prøver mere end ét pesticid i samme prøve end prøver af danske produkter.

"Igen i år varierer indholdet af pesticidrester afhængigt af, om fødevarerne kommer fra Danmark, øvrige medlemslande i EU eller tredjelande. Rent faktisk kan man halvere sit indtag af pesticidrester, ved at vælge dansk i stedet for udenlandsk, når man køber frugt og grønt," forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

Fund af chlorpyrifos

I 3,4 pct. af alle konventionelle grøntsagsprøver blev der fundet pesticidrester, som overskred den maksimale grænseværdi, for frugt var det 3,3 pct. og cerealier 3,8 pct. For 18 af prøverne kunne man ikke udelukke en sundhedsmæssig risiko. Størstedelen af disse indeholdt rester af chlorpyrifos, som er forbudt at bruge i EU, da det bl.a. kan skade hjernens udvikling i fostre.

"Samtidig vil jeg gerne understrege, at de fund, vi har gjort i frugt og grønt på det danske marked, stort set alle ligger under de tilladte grænseværdier, også når varerne stammer fra udlandet. Og der hvor grænseværdierne for, hvad der må være af pesticider, overskrides, vurderer DTU Fødevareinstituttet for hovedparten af tilfældene, at overskridelserne er uden sundhedsmæssig betydning. Så endnu en gang understreger tallene, at der er god grund til at følge Fødevarestyrelsens kostråd om at spise frugt og grønt," siger Henrik Dammand.

Med hensyn til økologiske fødevarer blev der udtaget 193 stikprøver og mistankeprøver, hvoraf der blev fundet pesticidrester i otte af dem svarende til 4,1 pct.

I fire af prøverne - en prøve af timian fra Italien, en vindrue fra Italien, quinoa fra Bolivia og en pastinak fra Danmark - vurderer Fødevarestyrelsen, at pesticidresterne stammer fra miljøforurening, f.eks. afdrift fra en nærliggende sprøjtet mark, og altså ikke er brud på økologireglerne.

I de andre fire prøver blev der fundet indhold af spinosad, der er godkendt til brug i økologisk produktion, men som i Danmark kun må bruges på dispensation.