Annonce

Annonce

Et æble bliver skyllet under hanen

Afhængig af hvilke pesticider der er brugt, er det ikke sikkert, at man kan fjerne alle pesticidrester blot ved at skylle sine frugter. Nogle pesticider kan nemlig trænge ind gennem skrællen. Foto: Colourbox

Du kan ikke skylle alle pesticidrester væk under vandhanen

Et nyt studie viser, hvordan nogle pesticider trænger ind i skrællen på æbler, hvilket medvirker, at de ikke kan skylles af. Skrælning af frugt og grønt kan mindske forekomsten af pesticidrester, men så fjerner man samtidig sunde dele af maden.

Et nyt studie viser, hvordan pesticider kan trænge ind igennem skrællen på æbler, hvilket forhindrer dem i at blive vasket af, når man skyller frugten under hanen.

Studiets overordnede hensigt var at finde en mere effektiv og detaljeret metode at måle pesticidrester i selv lave koncentrationer i fødevarer på. Ved at lægge specielle tynde membraner med små sølvpartikler på overfladen af bl.a. æbler, som var sprøjtet med to typer pesticider, kunne forskerne med et særligt lys se, at pesticiderne var både på skrællen og inde i frugtkødet.

Almindelig vask vil dermed ikke fjerne alle pesticidrester - man er derfor nødt til både at skrælle æblet og samtidig fjerne det yderste lag frugtkød for at nedbringe forekomsten af pesticidrester mærkbart.

"Dette studie, som er en del af det omfattende område inden for fødevaresikkerhed, forsøger at vejlede forbrugerne om sundhed," siger medforfatter til studiet Dongdong Ye, professor ved China’s School of Materials and Chemistry ved Anhui Agricultural University til avisen The Guardian.

"I stedet for at skabe unødig bekymring viser forskningen, at skrælning effektivt kan fjerne næsten alle pesticidrester, i modsætning til den ofte anbefalede praksis med vask," tilføjer han.

Nogle pesticider optages af planterne

Michael Hansen, der er seniorforsker ved Consumer Reports - den amerikanske pendant til Forbrugerrådet Tænk - siger til The Guardian, at det nye studie giver en bedre forståelse af, hvordan pesticider interagerer med vores fødevarer.

"Det er faktisk brugbart for vores forståelse af, hvordan disse pesticider trænger ind. Det er blot mere forskning, der viser, at ja, der er bekymringer. Man må ikke bare tro, at skylning hjælper," siger han.

De to testede pesticider - thiram og carbendazim (CBZ) - er begge systemiske pesticider, der er designet til at blive optaget af planterne. Ingen af de dem er længere lovlige at bruge i EU, men ifølge Fødevarestyrelsen er det kendt, at nogle pesticider vil sidde i frugtkødet.

Styrelsen skriver på sin hjemmeside om kemi i maden, at: 'Nogle pesticider sidder på overfladen, andre sidder i frugtkødet. Derfor kan du ikke være sikker på, at du fjerner alle pesticidrester ved at skylle eller skrælle frugt og grønt. Men ved at skylle frugt og grønt fjerner du også nogle bakterier, virus og snavs.'

Eksperter bekræfter

Ifølge styrelsen kan man dog godt spise skrællen på konventionel frugt og grønt, men den fraråder, at man spiser skrællen på konventionelle citrusfrugter og anbefaler, at man vasker hænder, når man har skrællet citrusfrugter, der ikke er økologiske.

At skylning alene ikke er nok, er blevet bekræftet af flere eksperter.

"Pesticider er ikke kun begrænset til de ydre lag på vores frugt og grønt, men trænger også ind i dem," har professor ved Ghent University Pieter Spanoghe udtalt til The Brussels Times.

Han mener dog, at pesticider er så velregulerede i EU, at fordelene ved at spise masser af frugt og grønt opvejer de potentielle ulemper ved at indtage pesticidrester. Ønsker man at minimere pesticideksponeringen, bør man vælge økologiske varer, tilføjer han.

Bodil Hamborg Jensen, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, har tidligere sagt til Danmarks Naturfredningsforening:

"Hvorvidt det kan lade sig gøre at vaske pesticidrester af eksempelvis jordbær vil være helt forskelligt fra pesticid til pesticid. Nogle vil vi kunne vaske af i nogen grad, mens vask kun vil have en begrænset effekt på andre pesticider."

Ikke alt kan skrælles

At skrælle frugt og grønt har umiddelbart en større effekt, men det betyder også, at man fjerner nogle af de sunde elementer i frugt og grønt.

"Mange pesticidrester sidder i skrællen, for eksempel i en appelsinskræl eller en bananskræl. Når vi fjerner skrællen, så vil vi typisk også have reduceret pesticidindholdet i frugten en del," sagde Bodil Hamborg Jensen.

Et studie fra 2022, hvor forskere påførte ti forskellige pesticider på bladgrønt for derefter at bruge ni forskellige metoder til at fjerne dem igen, viste også, at vask med rindende vand ikke fjerner alle rester - og her er skrælning ikke mulig. Gennemsnitligt kunne skylning under hanen fjerne 77 pct. af giftresterne, men effektiviteten af skylningen afhang af både fødevaren og pesticidtypen.

Uanset hvad er det en god idé at vaske alt frugt og grønt i rent vand - både økologisk og konventionel - for at få vasket rester af jord og overfladestoffer væk.

Flere artikler fra samme sektion

’Smag på Overskuddet' skal lære flere børn, hvordan de undgår madspild

Sidste år deltog 10.345 skoleelever i det gratis undervisningsinitiativ, som er udviklet af Madkulturen, Too Good To Go og Lidl, og i år er det ambitionen at nå endnu flere børn og skoler.

22-10-2024 3 minutter Madspild

Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri

Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.

14-10-2024 4 minutter Mejeri,   Foodservice

Danish Crown fyrer 500 ansatte

Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.

11-10-2024 3 minutter Kødproduktion