Annonce
Annonce
300 madprofessionelle mødtes for at få flere planter i millioner af måltider
Køkkenledere, politikere og producenter mødtes til Plantetopmøde i København tirsdag med målet om at få endnu flere planter i de over én mio. daglige måltider, som hver dag serveres i offentlige og private kantiner.

Årets Plantetopmøde bød på masterclasses, samtaler og debatter, og derudover var der mulighed for prøvesmagninger fra en lang række producenter, bl.a. Perfect Season - tidligere Planteslagterne. Foto: Sophie Due for Food Organisation of Denmark
Der var interesse fra over 300 deltagere, da Plantetopmøde blev afholdt tirsdag på Hotel- og Restaurantskolen i København. Formålet med topmødet var at sætte de plantebaserede måltider på dagsordenen for professionelle køkkener landet over, oplyser Food Organisation of Denmark i en pressemeddelelse.
”Tilsammen serverer vi hver dag mere end 250.000 måltider, og alle vores gæster går jo hjem til deres familier og kan dermed potentielt påvirke spisevanerne for endnu flere. Det forpligter”, fortalte Kenneth Balieu Sørensen, der er Head of Culinary hos Compass Group, under en debat, hvor også Food by Coor, ISS, Meyers, Serwiz, Jesper Torvekøkken og Kokkenes Køkken deltog.
Alle arbejder de for at få flere planter i deres måltider, og blandt pointerne var også nødvendigheden af rekruttering, efteruddannelse og en CO2-reduktion.

"Mange kunder ønsker at starte den grønne rejse, men har en bekymring om, at denne rejse kan kompromittere medarbejdertilfredsheden. Der er derfor en forventning til os som leverandør, at vi kan balancere en større forandring af vores gæsters spisevaner uden negative reaktioner. Det kan være udfordrende, da al forandring er svær – særligt noget så grundlæggende som vores madvaner. Det kræver ekstremt dygtige ledere i vores køkkener," sagde Anne-Mette Knudsen fra Food by Coor og uddybede:
"Vi lykkes bedst dér, hvor forandringen drives sammen med kunden, og hvor overgangen skal ske gradvist. Og jeg har stor respekt for de kunder og kantineudvalg, der aktivt tilvælger den grønne rejse og går forrest i at kommunikere deres beslutninger i egen organisation."
Plantetopmøde 2025
- Plantetopmødet blev afholdt 4. marts på Hotel- og Restaurantskolen for ca. 300 køkkenledere, politikere og producenter fra hele Danmark.
- Det offentlige serverer hver dag over en million måltider, der især bliver leveret til børn i dagtilbud, ældre samt offentligt ansatte.
- Plantetopmødet blev afholdt i samarbejde mellem mellem Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Kost & Ernæringsforbundet, Madfællesskabet og Planteværket og er støttet af Fonden for plantebaserede fødevarer.
- Næste Plantetopmøde afholdes 3. november 2026. Nærmere detaljer offentliggøres senere på året.
Vil have fast finansiering af spisemærket
I en anden debat med folketingspolitikerne Franciska Rosenkilde (ALT), Carsten Bach (LA), Claus Jørgensen (SF) og Zenia Stampe (RV), blev der efterspurgt en varig finansiering af Det Økologiske Spisemærke, som forrige år var røget helt af finansloven, før det blev reddet i 11. time. Det har skabt usikkerhed i erhvervet om, hvorvidt spisemærkets fremtid er sikker nok, til at man vil arbejde for at bevare eller overhovedet anskaffe sig det.
Claus Jørgensen fortalte i den forbindelse, at SF går til de næste finanslovsforhandlinger med ambition om at sikre en permanent finansiering af spisemærket, mens Zenia Stampe argumenterede for, at finansiering af det skal sikres et andet sted end på finansloven, da denne altid er tidsbegrænset.
Plantetopmødet blev afholdt som et samarbejde mellem Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Kost & Ernæringsforbundet, Madfællesskabet og Planteværket, og værtinde for dagen Trine Krebs var tilfreds med arrangementets forløb:
”Det er opløftende at kunne samle så mange ledere fra hele Danmark om at sætte flere planter på tallerknerne, for mange oplever de samme problemer med manglende efteruddannelse og ledelsessparring,” fortæller Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark, og fortsætter:
"Derfor er det så vigtigt, at vi samles for netop at sætte fokus på, hvordan ledelse, kompetenceløft og velsmag er afgørende for, at ledere af alle køkkener slår seriøst igennem plantemuren. På den måde kan det mærkes på alle de samfulde kriser, vi står med vores fælles fødder i, og som handler om både folkesundhed, miljø og bæredygtighed – både i landbruget og i køkkenerne."
Flere artikler fra samme sektion
Sofari har plads til flere værtsgårde
Forbrugereventet Sofari efterlyser flere økologiske griseproducenter, som har lyst til at åbne gården for gæster den 18. maj.
Otte ud af Danmarks ti mest bæredygtige brands er økologiske
Ny analyse fra Sustainable Brand Index viser, at de danske forbrugere i høj grad sætter lighedstegn mellem økologi og bæredygtighed.
Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres
Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.