Annonce

Annonce

Forskning viser stærk sammenhæng mellem fed og sukkerholdig kost under graviditeten og ADHD hos børn

Ny dansk forskning viser en sammenhæng mellem et vestligt kostmønster med højt indhold af fedt og sukker og færre friske råvarer under graviditeten og øget forekomst af ADHD og autisme hos børn. Kostændringer kan reducere risikoen, mener forskerne.

03. marts 2025
Læsetid: 5 minutter
En person holder en cheeseburger med to bøffer - på bordet er en cola og onion rings

En vestlig kost er typisk høj på fedt, sukker og raffinerede produkter. Nu viser et nyt dansk studie en stærk sammenhæng mellem gravide indtag af en vestlig kost og udviklingen af sygdomme som ADHD og autisme hos børn. Foto: Colourbox

Et nyt omfattende dansk studie viser, at den vestlige kost med et højt indhold af sukker og fedt samt et lavt indhold af frugt og grønt kan øge risikoen for, at barnet udvikler ADHD eller autisme.

Studiet er udarbejdet af Københavns Universitet i samarbejde med Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) ved Dansk Børne Astma Center, Herlev og Gentofte Hospital.

”Jo mere vestlig kost, en kvinde indtager under graviditeten, desto større ser risikoen ud til at være for, at barnet udvikler ADHD eller autisme. En vestlig kost er en kost med mere fedt, sukker og raffinerede produkter samt mindre fisk, grøntsager og frugt,” siger førsteforfatter, læge og ph.d. David Horner i en pressemeddelelse.

For at undersøge sammenhængen mellem kost og neuro­udviklings­forstyrrelser analyserede forskerne kostmønstre, blodprøver og ADHD-diagnoser i fire store uafhængige kohorter fra Danmark og USA med over 60.000 mor-barn-par.

Mødrenes kost blev vurderet, ud fra hvor tæt den var på et såkaldt vestligt kostmønster. Selv mindre ændringer imod et vestligt kostindtag var forbundet med højere risiko for ADHD og autisme hos børnene: Moderate ændringer mod en mere vestlig kost kunne øge risikoen for ADHD med 66 pct. og autisme med 122 pct.

”Selvom det vestlige kostmønster ser ud til at have en ret negativ effekt på barnet, kan den nye viden, vi kommer med, også ses som en mulighed for at fremme sundere kostvaner under graviditeten, da selv små justeringer væk fra et vestligt kostmønster potentielt kan reducere risikoen for udviklingsforstyrrelser i hjernen,” siger David Horner.

Kost under graviditeten

En kost med et højt indhold af fedt og sukker, som er typisk vestlig, har en positiv sammenhæng med udviklingen af ADHD og autisme.

De 3 fødevarer med den stærkeste positive sammenhæng med et vestligt kostmønster:

  • Fedtholdige animalske produkter (fx smør)
  • Raffinerede kornprodukter
  • Højenergi-drikkevarer (fx sodavand, energidrik)

De 3 fødevarer med den stærkeste negative sammenhæng med et vestligt kostmønster:

  • Frugt
  • Fisk
  • Grøntsager

Påvist i alle kohorter

Forskerne undersøgte blodprøverne for at se, hvilke stoffer i blodet der var påvirket af kosten, og brugte avancerede målinger til at analysere disse stoffer, da de kan give en idé om, hvordan kroppen reagerer på forskellige fødevarer. Det hjalp dem med at forstå de biologiske mekanismer, der kan forklare en mulig sammenhæng mellem kost, ADHD og autisme. Samtidig brugte de disse målinger til at bekræfte, om deres resultater var pålidelige.

Sammenhængen mellem de vestlige kostmønstre og ADHD blev påvist i alle fire kohorter og gentaget i tre af dem med tre forskellige metoder, hvilket ifølge David Horner styrker studiets troværdighed.

Forskerne brugte bl.a. blodprøver fra mødrene og identificerede 43 specifikke metabolitter, som var forbundet med en vestlig kost og som kunne være med til at forklare forbindelsen mellem kost og neurologiske udviklingsforstyrrelser. 15 af metabolitterne var med til at forklare den øgede risiko for ADHD, da de er direkte forbundet med kostindtaget og spiller vigtige roller i reguleringen af inflammation og oxidativ stress, som menes at være afgørende faktorer i udviklingen af udviklingsforstyrrelser i hjernen.

Forskerne kunne også vise, at kostens sammenhæng med risikoen for ADHD hos barnet var størst i den tidlige og midterste fase af graviditeten.

”Når vi sammenligner de fire kohorter i vores analyse, ser vi de stærkeste sammenhænge i første og andet trimester, hvilket tyder på, at hjernens udvikling i denne periode er særligt følsom over for de ernæringsmæssige påvirkninger fra moderen,” forklarer sidsteforfatter professor Morten Arendt Rasmussen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Under graviditeten blev to kostmønstre – et varieret og et vestligt – identificeret. Til højre ses, hvilke fødevaregrupper der er positivt eller negativt forbundet med en vestlig kost, som ser ud til at hænge sammen med risikoen for udviklingen af bl.a. ADHD
Under graviditeten blev to kostmønstre – et varieret og et vestligt – identificeret. Til højre ses, hvilke fødevaregrupper der er positivt eller negativt forbundet med en vestlig kost, som ser ud til at hænge sammen med risikoen for udviklingen af bl.a. ADHD. Kilde: Horner et al., 2025

Tager højde for flere faktorer

For at sikre resultaternes pålidelighed har forskerne taget højde for en lang række faktorer, herunder genetik, som er kendt for at spille en vigtig rolle i sådanne neurologiske udviklingsforstyrrelser. Alligevel ses en tydelig sammenhæng mellem mødres vestlige kost under graviditeten og risikoen for ADHD og autisme.

Da studiet er et såkaldt observationsstudie beviser det ikke, at en vestlig kost forårsager ADHD og autisme - det viser i dette tilfælde blot en stærk statistisk sammenhæng.

Ifølge David Horner giver det nye studie en vigtig anledning til at overveje, om de nuværende danske kostråd for gravide har en tilstrækkelig effekt på befolkningens sundhed.

I Danmark er de officielle kostråd til gravide stort set de samme som for den øvrige befolkning og anbefaler en varieret kost med grøntsager, frugt, fuldkorn samt fisk frem for kød.

”Vi ved, at behovet for næring øges under graviditeten, og vores studie understreger, hvor afgørende kostens sammensætning kan være for barnets udvikling – især under graviditeten. Vores data viser, at mange gravide kvinder har kostmønstre, der kan optimeres for at støtte barnets udvikling. Derfor rejser studiet spørgsmålet, om de nuværende kostråd faktisk bliver fulgt i tilstrækkelig grad, og om de har den ønskede effekt på barnets sundhed," siger David Horner.

Han tilføjer, at studiet ikke blot viser en sammenhæng mellem kost og risikoen for ADHD, men også giver indsigt i, hvilke specifikke næringsstoffer og fødevarer der kan spille en afgørende rolle for barnets udvikling allerede fra fosterstadiet.

Studiet 'A western dietary pattern during pregnancy is associated with neurodevelopmental disorders in childhood and adolescence' er netop publiceret i tidsskriftet Nature Metabolism.

Flere artikler fra samme sektion

Sofari har plads til flere værtsgårde

Forbrugereventet Sofari efterlyser flere økologiske griseproducenter, som har lyst til at åbne gården for gæster den 18. maj.

14-03-2025 3 minutter Events

Otte ud af Danmarks ti mest bæredygtige brands er økologiske

Ny analyse fra Sustainable Brand Index viser, at de danske forbrugere i høj grad sætter lighedstegn mellem økologi og bæredygtighed.

12-03-2025 3 minutter Bæredygtighed

Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres

Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.

11-03-2025 6 minutter Frugt, bær, grønt