Annonce
Annonce
Ny undersøgelse: Danskerne efterlyser statsligt klimamærke
81 pct. af danskerne synes, at et klimamærke på fødevarer er en god idé. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd.

Kvickly i Bruuns Galleri i Aarhus har tidligere testet effekten af klimaskiltning på hyldeforkanten med med teksten: 'Et bedre klimavalg' på kædens mest klimavenlige varer, men en ny undersøgelse viser, at et stort flertal af forbrugerne efterlyser et veldokumenteret, statsligt klimamærke, som er placeret direkte på den enkelte vare, og det er på vej. Foto: Jakob Brandt
Fire ud af fem danskere efterlyser et klimamærke på fødevarer, men tilliden til et klimamærke er størst, hvis det udarbejdes og kontrolleres af staten.
Det fremgår af en ny undersøgelse, som Norstat har lavet for De Samvirkende Købmænd (DSK). Den viser at to ud af tre foretrækker et statsligt mærke, og den melding falder i god jord hos Jacob Jensen (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, som oplyser, at et klimamærke allerede er i støbeskeen. Det skriver DSK i en pressemeddelelse.
Kun 7 pct. af de adspurgte angiver, at de foretrækker et privat mærke udviklet af de enkelte kæder eller flere butikker.
Derudover viser undersøgelsen, at mærkets placering er helt afgørende for, hvordan forbrugerne vil tage imod klimamærket. Langt størstedelen af danskerne – over 80 pct – foretrækker nemlig, at klimamærket placeres direkte på den enkelte vare frem for kun at være synligt på hyldeforkanten i butikken.
Behov for troværdigt mærke
DSK mener ifølge meddelelsen, at et statsligt klimamærke er afgørende for at skabe tillid blandt forbrugerne og sikre, at mærket får den ønskede effekt på danskernes indkøbsvaner.
”Det er positivt, at danskerne bakker op om et klimamærke, og det understreger behovet for en troværdig, statslig mærkningsordning. Et klimamærke skal være let at forstå og tilgængeligt på de enkelte varer, så forbrugerne hurtigt kan træffe klimavenlige valg i dagligdagen,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DSK, i meddelelsen.
Jacob Jensen (V) er enig:
”Jeg er glad for, at et flertal af danskerne bakker op om et statsligt klimamærke på fødevarer. Det understreger, at der er et stort ønske om mere viden, når det kommer til klimaaftrykket fra de forskellige fødevarer, vi putter i indkøbskurven. Fødevarestyrelsen er allerede i gang med at udvikle et frivilligt statskontrolleret klimamærke, der skal gøre det nemmere at træffe klimavenlige valg på et oplyst grundlag, og det er for mig afgørende, at vi får et gennemarbejdet og troværdigt klimamærke,” siger han.
Vigtigt at lytte til borgerne
DSK påpeger, at det er vigtigt at lytte til danskerne i forbindelse med udviklingen af mærket:
- Fødevareproduktion udgør en væsentlig del af det samlede klimaaftryk, og danskerne kan reducere deres personlige klimaaftryk ved at træffe mere klimavenlige valg. Men skal vi have succes med at introducere endnu et forbrugermærke, er vi nødt til at lytte til forbrugerne, og hvad de forventer af mærket for at skabe den nødvendige tillid til mærket, så forbrugerne rent faktisk navigerer efter mærket, når de handler,” siger Janick Nytoft.
Flere artikler fra samme sektion
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.
Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger
Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.