Annonce
Annonce
Jacob Jensen (V) overtager fødevareministerposten fra Rasmus Prehn (S). Pressefoto
Venstre indtager Fødevareministeriet
Jacob Jensen (V) bliver ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Tidligere fødevareminister Rasmus Prehn bliver ikke minister i denne omgang.
Opdateret d. 15/12 kl. 13:59 med kommntarer fra Louise Køster, ØL
Det bliver Venstres nu tidligere miljøordfører Jacob Jensen, der bliver ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.
49-årige Jacob Jensen er selv opvokset i landbruget og bor lidt uden for Tølløse få hundrede meter fra sin fødegård, som han ejer, og som hans bror driver.
Han er uddannet fra CBS har været folketingsmedlem for Venstre siden 2005 og har siden 2017 også været næstformand i regionsrådet i Region Sjælland samt medlem af bestyrelsen for Danske Regioner.
Som miljøordfører har han tidligere forholdt sig kritisk til økologi. I 2019 stillede han således et paragraf 20-spørgsmål til daværende fødevareminister Mogens Jensen, hvor han bad ministeren forholde sig til muligheden for, at den økologiske målsætning om at fordoble økologien frem mod 2030 kunne føre til skovrydning, da økologisk landbrug ud fra hans præmis kræver et større areal end konventionelt landbrug grundet et lavere udbytte.
Fordoblingsmålet optræder imidlertid i regeringsgrundlaget, hvor der henvises til landbrugsaftalen, så det lader ikke til, at der pilles ved målsætningen.
Det vakte også opsigt, da han tog selfies af sig selv fra sin hjemstavn, der var fyldt med den invasive mangebladet lupin, og kaldte det "biodiversitet for fuld udblæsning", på trods af at invasive arter er blevet udpeget som den næststørste trussel mod biodiversitet lige efter tab af levesteder.
ØL: Håber på kontinuitet
Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening (ØL), hilser den nye minister velkommen og er allerede i gang med at udforme en invitation til at mødes samt en invitation til foreningens generalforsamling i marts, hvor der er tradition for, at den siddende fødevareminister dukker op.
"Nu har vi ventet længe på, at der blev dannet en ny regering, så vi står helt klar til at tage fat på de udfordringer, vi står med, for eksempel ifm. CO2-afgiften, som vi har præsenteret vores model for i 'Pris på bæredygtighed', og som vi gerne vil fortælle Jacob Jensen om," siger Louise Køster.
Hun nævner også opgaven med at få løst dilemmaet med 4 pct.'s naturkravet, hvor landmænd, der allerede lever op til kravet, ikke honoreres for det, samt beskyttelsen af boringsnære beskyttelsesområder.
"Vi glæder os til at arbejde med denne brede regering. For os, der arbejder med økologi, natur og rent drikkevand, ser vi det som en spændende mulighed, men også en svær opgave, for når man har så bredt et samarbejde med så mange forskellige interesser, bliver nogle ting modificeret. Risikoen ved det er, at det med for mange kompromisser kan miste sin gennemslagskraft, når det kommer til at løse udfordringerne med at få beskyttet drikkevandet og værne om naturen og klimaet. Men jeg er et meget positivt menneske, og jeg sætter min lidt til, at projektet kan lykke, og jeg håber, at det holder i fire år. Vi har ikke brug for at få skiftet mere på posterne. Vi ved, at kontinuitet gør, at vi arbejder bedre, for vi kan indgå længere tid i samarbejder," siger Louise Køster, med henvisning til den hyppige udskiftning af fødevareministre: De seneste 12 år har der været ni forskellige ministre.
Hun er ikke så bekymret over, at den nye minister tidligere har spurgt kritisk ind til økologiens fordoblingsmål:
"Jacob Jensen har nikket ja til, at han vil arbejde ud fra regeringsgrundlaget, og det er jeg fuldstændig overbevist om, at han vil gøre."
Ny miljøminister bliver Magnus Heunicke (S), der overtager fra Lea Wermelin (S), som heller ikke har fået en ministerpost i denne omgang.
Se hele ministerlisten her.
Økologisk Nu arbejder på at få en kommentar fra Jacob Jensen.
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".