Annonce

Annonce

Slagtekyllinger sidder i en stald - nogle har afpillede fjer

Den hurtigtvoksende Ross 308 - også kendt som turbokyllingen - tager så meget på, at den ofte må sidde ned, da benene har svært ved at bære dens vægt. Foto: Colourbox

Turbokyllingen er tæt på at blive bandlyst i Aarhus Kommune

Et bredt flertal i Aarhus Kommune har tilkendegivet deres støtte til at forbyde kommunale indkøb af turbokyllinger. Et forbud er ikke vedtaget endnu, men det er tæt på.

Hvert år indkøber Aarhus Kommune ca. 90 ton kyllingekød, og i fremtiden kan de 90 ton meget vel være helt fri for kød fra de såkaldte turbokyllinger.

Et bredt flertal med undtageles af løsgængeren Henrik Arens har nemlig givet sin opbakning til en indstilling om at forbyde indkøb af kyllingerne, der er af racen Ross 308 og avlet til at vokse så hurtig, at de har adskillige velfærdsproblemer, særligt gangbesvær.

Ifølge en pressemeddelelse fra Anima blev forslaget stillet af SF og Thure Hastrup og er nu sendt til videre drøftelse hos Magistraten.

"Det betyder, at vi bliver klogere på, hvad indebærer det, at gøre det her, men jeg tror, vi ender samme sted, nemlig at Aarhus Kommune skal selvfølgeligt ikke indkøbe turbokyllinger," udtaler Liv Gro Jensen, medlem af byrådet for SF og en af forslagsstillerne.

Også Polly Dutschke fra Socialdemokratiet er optimistisk på forslagets vegne.

"Jeg konkluderer, at det er meget positivt. Nu kommer det til magistratsbehandling, og så regner vi stærkt med, at der kommer nogle løsninger. Jeg formoder, at det her er noget, man vil gøre sit ypperste for at komme i mål med," siger hun.

Ville stoppe produktionen, men skruer nu op for den

Aarhus Kommune er ikke alene om at boykotte turbokyllingen. I 2023 indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at stoppe indkøb af kyllingerne i alle statslige institutioner og arbejdet for et EU-forbud. Flere private virksomheder som Salling Group, Rema 1000, Lidl, 7-Eleven, Q8 og Scandic Hotels har også forpligtet sig til at udfase indkøbet af turbokyllinger.

Ifølge Politiken udgjorde turbokyllingen ca. 90 pct. af alle kyllingeudskæringer solgt i de danske supermarkeder i 2020. Siden meddelte Danpo dog, at man ville udfase produktionen, og flere steder har man stoppet indkøbet af kødet.

Sidste år lød det dog fra Danpo, at man havde en overproduktion af langsommere voksende racer, og at man derfor ville skrue op for produktionen af Ross 308 igen og udskyde slutdatoen.

Flere artikler fra samme sektion

Danske Regioner råber op: Forureningen af vores drikkevand har nået et kritisk punkt

Forureningen af drikkevandet med pesticider og andre giftstoffer er nu så omfattende, at den udgør et ressourceproblem, advarer Danske Regioner, som også peger på, at vi bruger mere drikkevand, end der dannes.

27-02-2024 3 minutter Drikkevand,   Miljø,   Pesticider

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

26-02-2024 4 minutter Økologisk Landsforening

Vores fødevaresystem er så ubæredygtigt, at det efterlader os med en ubetalt regning på 70 billioner kr.

Nutidens landbrug koster mere, end det skaber i værdi og bidrager både til klimaforandringer og overvægt. Men der er en anden vej, som gør landbruget til både en klimagevinst og en bedre forretning, viser en rapport om det globale fødevaresystem. Spørgsmålet er, om politikerne tør tage tyren ved hornene.

21-02-2024 11 minutter Bæredygtighed,   Klima,   Biodiversitet