Annonce
Annonce
Turbokyllingen er tæt på at blive bandlyst i Aarhus Kommune
Et bredt flertal i Aarhus Kommune har tilkendegivet deres støtte til at forbyde kommunale indkøb af turbokyllinger. Et forbud er ikke vedtaget endnu, men det er tæt på.

Den hurtigtvoksende Ross 308 - også kendt som turbokyllingen - tager så meget på, at den ofte må sidde ned, da benene har svært ved at bære dens vægt. Foto: Colourbox
Hvert år indkøber Aarhus Kommune ca. 90 ton kyllingekød, og i fremtiden kan de 90 ton meget vel være helt fri for kød fra de såkaldte turbokyllinger.
Et bredt flertal med undtageles af løsgængeren Henrik Arens har nemlig givet sin opbakning til en indstilling om at forbyde indkøb af kyllingerne, der er af racen Ross 308 og avlet til at vokse så hurtig, at de har adskillige velfærdsproblemer, særligt gangbesvær.
Ifølge en pressemeddelelse fra Anima blev forslaget stillet af SF og Thure Hastrup og er nu sendt til videre drøftelse hos Magistraten.
"Det betyder, at vi bliver klogere på, hvad indebærer det, at gøre det her, men jeg tror, vi ender samme sted, nemlig at Aarhus Kommune skal selvfølgeligt ikke indkøbe turbokyllinger," udtaler Liv Gro Jensen, medlem af byrådet for SF og en af forslagsstillerne.
Også Polly Dutschke fra Socialdemokratiet er optimistisk på forslagets vegne.
"Jeg konkluderer, at det er meget positivt. Nu kommer det til magistratsbehandling, og så regner vi stærkt med, at der kommer nogle løsninger. Jeg formoder, at det her er noget, man vil gøre sit ypperste for at komme i mål med," siger hun.
Ville stoppe produktionen, men skruer nu op for den
Aarhus Kommune er ikke alene om at boykotte turbokyllingen. I 2023 indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at stoppe indkøb af kyllingerne i alle statslige institutioner og arbejdet for et EU-forbud. Flere private virksomheder som Salling Group, Rema 1000, Lidl, 7-Eleven, Q8 og Scandic Hotels har også forpligtet sig til at udfase indkøbet af turbokyllinger.
Ifølge Politiken udgjorde turbokyllingen ca. 90 pct. af alle kyllingeudskæringer solgt i de danske supermarkeder i 2020. Siden meddelte Danpo dog, at man ville udfase produktionen, og flere steder har man stoppet indkøbet af kødet.
Sidste år lød det dog fra Danpo, at man havde en overproduktion af langsommere voksende racer, og at man derfor ville skrue op for produktionen af Ross 308 igen og udskyde slutdatoen.
Flere artikler fra samme sektion
Miljøministeren melder 25 kommuner for at bryde lov om danskernes drikkevand
Fristen for frivillige aftaler om at beskytte boringsnære beskyttelsesområder er udløbet, og adskillige kommuner har ikke indgået én eneste aftale. Derfor melder miljøminister Magnus Heunicke nu kommunerne til Ankestyrelsen.
Kvæg påvirker Jordens klima og naturlige miljøer, selvom folk på nettet spreder en fejlopfattelse af det modsatte
KRONIK: De forskellige kødproduktioners klimaaftryk varierer, men generelt har oksekød en af de største indvirkninger på vores klima og naturlige miljøer sammenlignet med alle andre fødevareprodukter. Alligevel florerer der misinformation på nettet om, at alle kvæg græsser og dermed er klimaneutrale.
Lego har nu opkøbt 2.900 ha jysk landbrugsjord til skovrejsning
Siden 2022 har Legos naturfond Kirkbi opkøbt 2.900 ha landbrugsjord i Jylland, som primært skal tilplantes som produktionsskov. Det fremgår af deres seneste årsrapport. Målet er at opkøbe i alt 10.000 ha inden for de næste 10 år.