Annonce

Annonce

Turbokylling er sunket sammen på gulvet i kyllingestald

Salling Group tager endnu et skridt mod det endelige mål om helt at udfase turbokyllinger, som ifølge Anima lider af mange velfærdsproblemer. Foto: Anima

Salling Group begynder ny udfasning af over fem mio. turbokyllinger

Anima glæder sig over Sallings Groups beslutning om at udfase flere turbokyllinger, og konstaterer, at det nu er Coop, som hænger i bremsen i forhold til at vinke farvel til de hurtigt voksende kyllinger.

I 2021 oplyste Salling Group, at alle kyllinger i fast, fersk sortiment skulle være langsommere voksende i alle kæderne. Dette efterlod dog et hul i forhold til de mange kyllinger, der sælges på spot og frost, men nu offentliggør koncernen en ny handlingsplan, som tager hånd om resten af de ferske turbokyllinger samt hovedparten af frostkyllinger i Føtex, Bilka og Netto:

”Vi er glade for endelig at kunne melde næste skridt ud i vores plan for at løfte dyrevelfærden for kyllinger. Vi skal helt i mål med udfasningen af de hurtigtvoksende turbokyllinger, og vi vil også videre op ad velfærdsstigen ved bl.a. at sikre, at kyllingerne får bedre pladsforhold,” forklarer Henrik Vinther Olesen, Group Vice President i Salling Group, som i en pressemeddelelse fra Anima beskriver det aktuelle salg af kyllinger, som et vanskeligt marked.

"Derfor er jeg stolt over, at vi som Danmarks største aftager af kylling kan tage så stort et skridt fremad. Jeg glæder mig til, at vi i takt med, at markedet rykker sig, kan tage endnu flere skridt," tilføjer han.

Anima: Et ekstremt vigtigt skridt

Dyreværnsforeningen Anima glæder sig over Sallings Grops beslutning om at udfase de hurtigtvoksende kyllinger:

”Salling Group tager et ekstremt vigtigt skridt frem og signalerer til resten af markedet, at der ikke er nogen fremtid for kyllinger, der er systematisk avlet til dårligt at kunne bære deres egen vægt. Turbokylling er officielt blevet de nye burhøns nu, og det er kun et spørgsmål om tid, før vi alle lykkeligvis kan klappe os på skuldrene over, at vi går foran i Danmark på dette område”, siger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef i Anima, som konkluderer, at kyllingernes største problem i dag hedder Coop.

”Det er formentlig 7-8 ud af 10 solgte kyllinger i Coop, der er turbokyllinger, og det er med til at presse alle Coops konkurrenter til at gå langsommere frem end de ellers kunne,” siger Thorbjørn Schiønning, som undrer sig over, at en dagligvarekoncern, som brander sig på dyrevelfærd, ikke er længere fremme med udfasningen.

Han så gerne, at alle danske dagligvarekæder tilsluttede sig standarden European Chicken Commitment.

Prisen bremser udfasning

Anima holdt for et par uger siden møde med Coop for netop at diskutere udfasningen af turbokyllinger, og CSR-chef Thomas Roland er ikke enig i kritikken fra organisationen. Han forstår godt, at Anima ønsker at øge udfasningen, men han køber ikke fortællingen om at Coop halter efter resten af branchen.

”Ifølge de tal vi får fra Danpo og HK Scan ligger vi på niveau med resten af markedet, men i øjeblikket ser vi desværre, at salget af langsomvoksende falder, da der ikke er varer nok,” siger CSR-chefen.

Han erkender, at Coop ikke ligefrem står og tripper for at fylde køledisken med langsomtvoksende kyllinger, da det er dyrt at brænde inde med usolgte varer.

”Vi vil gerne øge salget i takt med, at markedet udvikler sig, så vi går i takt med, at både udbuddet og efterspørgslen vokser i stedet for at sætte urealistisk mål, som vi alligevel ikke kan opfylde,” siger Thomas Roland.

Efter hans vurdering er det er merprisen på ca. 20 pct. for en langsomvoksende race, som er hovedårsagen til, at udfasningen af turbokyllingen går så langsomt.

Coop: Bunden er nået

I forhold til salg af økologiske kyllinger oplever Coop, at salget har nået bunden.

”Salget gik meget ned under den økonomiske krise, og vi har set en svag stigning i løbet af det seneste halve år, men det sker fra et meget, meget lavt niveau,” siger Thomas Roland.

Han oplevet, at forbrugerne igen er begyndt at interessere sig mere for økologi og dyrevelfærd, og han forventer på den baggrund, at Coops økologisalg vil fortsætte med at vokse i det kommende år.

Flere artikler fra samme sektion

Friland melder om voksende salg og spirende optimisme

Voksende salg i både ind- og udland skaber tro på, at de økologiske kødproducenter går lysere tider i møde, men afregningen skal højere op, oplyser Friland-direktør Søren Tinggaard.

23-05-2024 4 minutter Kødproduktion,   Grise

Smørbar fra Naturli’ lander i Storbritanniens største supermarkedskæde

Naturli’-direktør Henrik Lund betegner aftalen med Tesco som en milepæl for det Dragsbæk-ejede selskab, som har været aktive på det engelske marked siden 2018.

22-05-2024 2 minutter Eksport,   Plantebaserede fødevarer

Vind en overnatning i en grisehytte når økologer søndag fejrer Sofari

På de 11 Sofari-gårde glæder værterne sig til den 26. maj, hvor de byder danskerne velkomne til en god dag på landet. Der er også mulighed for at vinde en overnatning i en grisehytte.

21-05-2024 3 minutter Events,   Grise